ASAYİŞ - 24 Ekim 2014 Cuma 13:37

Trabzon’da uyuşturucu bilançosu

A
A
A
Trabzon’da uyuşturucu bilançosu

Trabzon Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Müdürlüğü ekipleri, 2014 yılı 9 aylık döneminde uyuşturucu maddeye yönelik operasyonlarda çok sayıda uyuşturucu madde ele geçirirken, gözaltına alınan 123 şüpheliden 35’i tutuklanarak cezaevine konuldu.

Edinilen bilgiye göre, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Müdürlüğü ekipleri yaklaşık 800 gram bonzai, 4 bin 770 ecstasy hapı, 33 kilo eroin, 524 kök hint keneviri, 17 kilo kubar esrar, 11 gram toz esrar ele geçirdi.
Olaylarla ilgili 123 kişi gözaltına alınmasının ardından 35'i çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Polis, ayrıca bu yıl yurt dışından Trabzon’a getirilen 15 kilo bonzai hammaddesi ele geçirirken yakalanan miktarın Türkiye’de ilk kez ele geçirilen en yüksek miktar olduğu öğrenildi.

Öte yandan, Trabzon’un Esentepe Mahallesinde uyuşturucu maddeye yönelik yapılan operasyonda 32 gram kubar esrar ele geçirilirken olayla ilgili gözaltına alınan 4 şüpheli 'Uyuşturucu ticareti yapmak 'suçundan tutuklanarak cezaevine konuldu.

"ÇOCUĞUNUZUN UYUŞTURUCU MADDE KULLANDIĞINI NASIL ANLARSINIZ?"

Uzmanlar, uyuşturucu konusunda ailelere yapılması gerekenler hakkında bilgi vererek, uyarılarda bulundu.
Çocukların uyuşturucu kullanımına yönelik olarak, “Fiziksel görünüm yönünden değişiklik. Yüz bölgesinde kızarma, burun akıntısı, gözlerde kanlanma veya kızarma, göz bebeğinde daralma gibi rahatsızlıklar görülür. Maddenin vücuttaki etkisi azaldıkça ve madde temin edilemediğinde terleme, tireme, eklem yerlerinde ağrı, kabızlık, ishal, solunum güçlüğü gibi rahatsızlıklar görülür. Madde kullanımı yeme alışkanlığını olumsuz etkilediğinden ani kilo kaybına neden olur. Ancak madde kullanan bir gençte kilo kaybı tek başına görülmez. Gencin, rejim veya spor yapmadığı halde ani bir şekilde zayıflaması diğer fiziksel değişikliklerde görülüyorsa madde kullanımının göstergesi olabilir. Madde kullanım süresince sürekli bitkinlik, hafif uyku hali ve yorgunluk görülür. Bu durum ayrıca dalgınlığa, yanlış anlamalara ve konuşma güçlüğüne neden olur. Ailede yeşil, kırmızı reçeteli ilaç ya da ağrı kesici kullanan varsa madde bağımlısı genç maddeye ulaşmakta zorlandığında bu ilaçları yüksek miktarda tüketmeye başlayabilir. Madde kullanımı ilerledikçe vücut içerisinde çeşitli yara izleri meydana gelebilir. Madde kullandığından şüphelendiğinizde çocuğunuza aşırı baskı uygulamanız onun evden kaçmasına sebep olabilir. Bu ise tehlikenin daha da büyümesine yol açar. Çok fazla baskı kurup çocuğunuzun hayatını yönlendirmeyin ama sınırlarını belirleyin. Mesela hangi saatte nerede olunmalı, hangi mekanlarda bulunmalı. Ne tür aktivitelere katılmalı eve geliş gidiş saatleri ne olmalı gibi konularda çocuğunuzun durumuna göre kuralları belirleyin.” 

BEKİR KOCA
TRABZON 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Dikkat eksikliği yetişkinler için de sorun Eskişehir Özel Ümit Vişnelik Hastanesi Klinik Psikoloğu Gonca Malkoç Arı, dikkat dağınıklığı ve hiperaktivite bozukluğunun çocukların yanı sıra yetişkinlerde de görülebilen bir sorun olduğunu belirterek, tedavi yöntemleri hakkında bilgilendirdi. Kısaca DEHB olarak tanımlanan dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, aşırı hareketlilik, dürtüsellik, dikkat ve konsantrasyon bozukluğu gibi durumlar ile ortaya çıkan bir tür psikolojik bir rahatsızlık olduğunu aktaran Klinik Psikolog Arı, ailelerin; dikkatini toplayamama, unutkanlık, zamanı iyi kullanamama, odaklanamama, ders çalışmaktan çabuk sıkılma, derse dikkatini verememe şikayeti ile geldiğini anlattı. Öte yandan bu belirtileri gösteren her çocuk için dikkat eksikliği ve hiperaktivite tanısı koymanın mümkün olmadığını belirten Gonca Malkoç Arı, “Bazen, çeşitli fiziksel rahatsızlıklar nedeniyle de bu gibi semptomlar gözlemlenebilmektedir. Bu nedenle bir çocuğa dikkat eksikliği ve hiperaktivite tanısı koyabilmek için en az 6 ay boyunca belirtilerin devam etmesi ve çocuğun aynı davranışları yalnızca ev ya da okul ortamında değil, girdiği her ortamda sergiliyor olması gerekmektedir.” şeklinde konuştu. Profesyonel yardım gerekli Dikkat dağınıklığı ve hiperaktivite bozukluğunun yetişkinlerde de görülen bir sorun olduğunu ifade eden Arı, yetişkinlerde görülen belirtileri şöyle sıraladı: “Bireyin yaşamında işe başlayamama, iş yerinde verimli olamama, stresle baş edememe, bir toplantı boyunca oturamama, zamanı iyi yönetememe, öfke atakları, evliliğin idaresi ile alakalı yaşanan sorunlar olarak ortaya çıkabilmektedir.” Dikkat dağınıklığı ve hiperaktivite bozukluğunun; bireylerin yaşamında oldukça ciddi akademik, psikolojik ya da sosyal problemlere neden olabilecek türden bir rahatsız olduğunu belirten Arı, bireylerin bu konuda mutlaka profesyonel yardım almaları gerektiğini belirtti. İlaçlı veya ilaçsız tedavi DEHB tedavisinin; yetişkinlerde ve çocuklarda farklı yöntemlerle gerçekleştirildiğini dile getiren Arı, şunları kaydetti: “Genellikle bu alanda uzman psikolog tarafından yürütülen tedavilerde öncelikle çocuğun ya da yetişkinin neden hiperaktif olduğu, neden dikkat eksikliği olduğu ve bu rahatsızlıkların düzeyi araştırılarak incelenmekte ve buna göre ilaçlı ya da ilaçsız bir tedavi planı oluşturulmaktadır. Uyguladığımız testler ile dikkat, zamanlama, hiperaktivite gibi parametreleri ölçebiliyoruz. 6 yaş üzerindeki tüm çocuklara uygulanabilmekte, testin çocuk ve yetişkin olmak üzere iki formu bulunuyor, çocuk formu yaklaşık 15 dakika, yetişkin formu ise 18 dakika sürüyor, kendinizde veya çocuğunuzda bu tür zorluklar gözlüyorsanız dikkat testi talep ediniz.”
Kayseri Başkan Büyükkılıç: "Çocuk Kitap Fuarı ve Şenliği cuma günü başlıyor" Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, 19 Nisan 2024 Cuma günü başlayacak olan Kayseri Çocuk Kitap Fuarı ve Şenliği’nde çok özel organizasyonların olacağını duyurdu. Başkan Büyükkılıç, ‘Ağaç yaşken eğilir’ atasözüne uygun olarak çocukların eğitimi, öğretimi ve gelişmesi için gayretlerini ve hizmetlerini sürdürüyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, okuyan ve okutan şehir Kayseri mottosuyla donanımlı, eğitimli bir nesil yetişmesi için çocuk kütüphanelerinin ardından şimdi de Kayseri Çocuk Kitap Fuarı ve Şenliği’ni çocuklarla buluşturuyor. Büyükkılıç, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Geleceğin teminatı olarak gördüğümüz çocuklara ayrı bir özen gösteriyoruz. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı da içine alan çocuklara özel harika bir fuar ve şenlik hazırladık” dedi. Birbirinden eğlenceli etkinlikler, kitaplar ve organizasyonlarla çocukların muhteşem bir 10 gün geçireceklerini söyleyen Başkan Büyükkılıç, “Çocuk Kitap Fuarı ve Şenliği Cuma günü başlıyor. Birbirinden eğlenceli etkinlikler, kitaplar ve organizasyonlarla çocuklarımız için hazırız. TRT Çocuk’un sevilen çizgi filmlerinin olacağı şenliğimiz 19-28 Nisan 2024 tarihleri arasında çocuklarımızla buluşacak” diye konuştu. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlayarak, tüm çocukları bu etkinliğe davet eden Büyükkılıç, “Bütün yavrularımızı 19-28 Nisan günleri arasında Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi etkinlik alanına bekliyoruz” ifadelerini kullandı. Kayseri Çocuk Kitap Fuarı ve Şenliği kapsamında 20 Nisan Cumartesi Günü Çocuk Tiyatrosu “Heidi”, 21 Nisan Pazar Günü Çocuk Tiyatrosu “Elif ve Arkadaşları” Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi etkinlik alanında çocuklarla olacak.