KENT HABERLERİ - 11 Kasım 2016 Cuma 17:11

Trabzonlular Maltepe’de buluştu

A
A
A
Trabzonlular Maltepe’de buluştu

Maltepe sahilinde düzenlenen Trabzonlular Günü başladı. Yöresel yiyeceklerin ve kıyafetlerin görücüye çıkardığı etkinliğe vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Trabzon Dernekleri Federasyonu'nun (TDF) Maltepe Sahil'de düzenlediği, Trabzon'un Fethi'nin 555'inci yılı etkinlikleri ve Trabzon Günleri etkinlikleri başladı.

3 gün boyunca sürecek olan Trabzonlular Günü’nde, kuymaktan hamsiye Akçaabat köfteden doğal tereyağlara kadar birçok yöresel ürün ve kıyafetler görücüye çıktı. Trabzon’un Fethi’nin de 555’inci yıldönümü olması hasebiyle düzenlenen festivalin açılışında, fethin ardından şehre girişin canlandırma gösterisi düzenlendi. Trabzonlular Günü dolayısıyla kurulan stantlarda ise birbirinden lezzetli Karadeniz ürünleri ve el emeği ürünlerin sergilendiği stantlara vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.
Açılışa İstanbul Valisi Vasip Şahin, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay ve birçok davetli ile birlikte vatandaşlar katıldı.

“Hemşehrilerle bir araya gelme fırsatı buluyoruz”
Bu tip etkinliklerin herkesi bir araya getirdiğini ifade eden Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, “Kuşkusuz İstanbul’da yoğun ve yorgun bir ortamda yaşıyoruz. Kendi yöremizin etkinliklerini, yöresel ürünlerini burada bir arada görmek bizim için çok önemli bir fırsat. Diğer bir yandan da uzun süredir görüşemediğimiz dostlarımızı, büyüklerimizi burada görmek bizi mutlu ediyor. İstanbul’da bu kadar dost ve hemşehriyle bir araya gelme fırsatı bulamıyoruz. Bu bizim için önemli bir fırsat. Türk milletine yörelerle ilgili öne çıkan nedir diye sorulduğunda aklımıza yiyecekler geliyor. Burada da biz yöresel ürünlerimizi bulma, tatma fırsatını elde ediyoruz. O yüzden bu tip etkinliklerde son derece önemli. Sadece Karadenizlilerin gelip gittiği etkinliklerde değil bunlar” ifadelerini kullandı.

“Pidemizin en önemli özelliği hamurun iki kez mayalanması”
40 yıldır pidecilik yaptıklarını belirten Pide Ustası İbrahim Kudal, “Trabzon’un yaylalarından gelen imansız peynir, telli peynirden tereyağ ile yaptığımız özellikle sevgimizi kattığımız bir pidedir. Bizim pidemizin en önemli özelliği hamurunun iki defa mayalanmasıdır. Çünkü hamur iki kez mayalanırsa yediğinizde midenize dokunmaz. Kesinlikle doğal ürünler tercih ediyoruz. Biz 40 yıldır bu işi yapıyoruz, sevgimizi katıyoruz ama kaliteden de ödün vermiyoruz” şeklinde konuştu.
Festival 3 gün boyunca ziyaretçi girişine açık olacak.

Harun Basat 

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Muratpaşa’da DJ’lik kursuna yoğun ilgi Antalya’da Muratpaşa Belediyesi, son yıllarda eğlence sektöründe giderek popülerleşen disc jockey (DJ) mesleğinin meraklılarına Türkan Şoray Kültür Merkezi’nde ücretsiz bir kurs başlattı. Muratpaşa Belediyesi, hobi ya da bir iş kolu olarak DJ’likle ilgilenmek isteyenlere Türkan Şoray Kültür Merkezi’nde ücretsiz kurs düzenlemeye başladı. DJ Daraske ismini kullanan Murat Aydın’ın eğitimini verdiği kursta, kursiyerlere başlangıç seviyesinde DJ’lik bilgileri verildi. Eğitmen Aydın, bundan 2 yıl önce Muratpaşa Belediyesi’nin katkılarıyla bir kez daha ücretsiz kurs açtıklarını söyledi. Aydın, sertifikalarını alan 35 öğrenciden 25’inin aktif olarak DJ’liğe devam ettiğini belirtti. Kursta; armoni, elektronik dans müziklerinin bölümleri gibi temel düzeyde bilmeleri gereken bilgileri verdiklerini aktaran Aydın, kursun devamında pratik üzerine yoğunlaşacaklarını ifade etti. İki arkadaşıyla Antalya Ritim Grubu’nda müzik yaptıklarını söyleyen Hatice Şahin Eşkiler arkadaşlarıyla hobi olarak eğitime katıldıklarını belirtti. Heykeltıraş Seyhan Erdem ise müzik öğrenmek için katıldığını belirttiği kurs için şunları söyledi: “Geçmiş yıllarda manuel müzik çalardık. Aradan 20 yıl geçti, her şey dijitalleşti. Hevesimizi tekrar devam ettirelim dedik. Teorik olarak hemen hemen her şeyi hallettik. Ses uyumu, notaların uyumu, armoni uyumu, yapacağımız işin genel tanımına hakim olduk. Bundan sonra pratiklere geçeceğiz. Onu bekliyoruz heyecanla.”
Zonguldak Devrek Meslek Lisesi binası yenilendi Devrek Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi binası yenilenerek yeniden eğitim ve öğretim hizmetine açıldı. Zonguldak Devrek ilçesinde faaliyet gösteren Devrek Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi binası yenilenerek yeniden eğitim ve öğretim hizmetine açıldı. Yaklaşık bir yıl tadilatta kalan ve Karadeniz Teknik Üniversitesinin deprem tetkik raporu ve Milli Eğitim Bakanlığı İnşaat ve Emlak Genel Müdürlüğünün yazıları doğrultusunda yazılan Zonguldak İl Milli Eğitim Müdürlüğünün yazılarına istinaden, “Deprem Güçlendirme” kapsamına alınan Devrek Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, fen ve teknik kurallarına uygun bir şekilde boşaltılmış ve bu süre içerisinde öğrencilerin bir kısmının atölye binasında bir kısmının da yakın bölgede derslik durumu müsait olan okullarda eğitim öğretime devam etmesi sağlanmıştı. Konu ile ilgili olarak İl Milli Eğitim Müdürlüğü yöneticilerince ve İl Özel İdaresi yetkililerince ihale iş ve işlemleri yürütülmüş ve yüklenici firma tarafından inşaat ve imalat çalışmaları tamamlanmış ve akabinde İl Özel İdaresi Teknik Personellerince geçici kabulü yapıldı. İlçe Milli Eğitim Müdürü Ercan Kahya yeni binasında eğitime başlayan MTAL’yi ziyaret ederek yönetici, öğretmen ve öğrencilere hayırlı olsun temennisinde bulunarak,” “Sevgili arkadaşlarım ve gençler yenilenmiş okul binamız hayırlı olsun. Kamu mallarını en güzel, en verimli ve en etkin bir şekilde kullanacağımıza dair inancım tamdır. Güçlendirme sürecinde bizden yardımlarını esirgemeyen İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Özel İdaresi, Devrek AİHL ve Kız AİHL yönetici ve personeline teşekkür ediyor, yeni yuvamızın Devrek eğitim camiamıza da hayırlı olsun” diye konuştu.
Antalya Antalya’da yerli nohut üretimi için protokol imzalandı Antalya Ticaret Borsası (ATB), Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (BATEM) ile “Yerli Nohut Gen Kaynağımızdan Yemeklik ve Leblebilik Çeşitlere Projesi”nin hayata geçirilmesi için protokol imzaladı. ATB, BATEM) ile “Yerli Nohut Gen Kaynağımızdan Yemeklik ve Leblebilik Çeşitlere Projesi”nin hayata geçirilmesi için protokole imza attı. Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır ile BATEM Müdürü Dr. Abdullah Ünlü’nün imzaladığı protokol töreninde, ATB Meclis Üyesi Ahmet Yılmaz, BATEM Müdür Yardımcıları Mustafa Soysal ile Doç. Dr. Cengiz Erdurmuş da hazır bulundu. ATB Başkanı Çandır, yeni nohut çeşitlerinin adaptasyonu, yayımı ve bölgesel çeşit geliştirilmesi amacıyla protokol hazırladıklarını belirterek, “Protokol kapsamında yürütülecek projede nohutta yerli gen kaynaklarımız kullanılacaktır. Çünkü yerli gen kaynaklarımız, ülkemiz tarımının sigortasıdır” dedi. Proje ile nohut üretiminin artması, yerinde istihdama katkı sağlanması, katma değerli ve sürdürülebilir üretimin sağlanması, kaliteli protein ve karbonhidrat kaynağına ulaşılmasını hedeflediklerini kaydeden Çandır, “Elmalı’da nohut bitkisini seçmemizin nedeni, Elmalı’nın uzun yıllardır ülkemiz nohut üretiminde lider konumda olmasına rağmen son yıllarda bu konumunu kaybetmiş olmasıdır. Her geçen gün azalan nohut üretiminde birim alanda elde edilen verimi artırmak, ticareti geliştirmek en büyük hedefimiz. Oluşturulan Ar-Ge’nin üretime ve ticarete dönüşmesini diliyorum” diye konuştu. Projenin ülke genelinde de örnek olacağını kaydeden Çandır, “BATEM Müdürümüz ve onun nezdinde projede görev alacak arkadaşlarımıza, ATB Komite ve meclis üyelerine, ATB adına projede görev alacak çalışma arkadaşlarımıza emekleri için şimdiden teşekkür ediyorum” dedi. BATEM ile geçmişte de Antalya tarımını geliştirecek projeler yaptıklarını belirten Çandır, kurumlar iş birliğinin devam edeceğini söyledi. Çandır, 91. yaşını kutlayan BATEM’in akademik bilgi, birikim ve becerilerinin Türk tarımı için önemli olduğunu vurguladı. “Bölgeye has yerli nohut geliştirilecek” BATEM Müdürü Abdullah Ünlü, Antalya Ticaret Borsası ile geçmişte de buğday, tıbbi aromatik bitkiler gibi bir çok alanda çalışma yaptıklarını hatırlatırken, nohut üretiminde bölgenin üretim kabiliyetini artırmak için protokol imzaladıklarını kaydetti. BATEM’de yerli gen kaynaklı nohut çeşidinin geliştirilmesi için çalışma yürüttüklerini söyleyen Ünlü, “Borsamızın desteğiyle geliştirdiğimiz yerli gen kaynaklı nohut hattı ile bölgeye uygun yerli çeşitleri geliştireceğiz. Antalya’ya özgü yerel nohut popülasyonları çıkarılarak bölge çiftçimize hizmet edeceğiz” diye konuştu. Antalya Ticaret Borsası ile tarımla ilgili birçok konuda ortak çalışmalar yürüttüklerini vurgulayan Ünlü, “ATB Başkanı Sayın Ali Çandır, her konuda bizim önümüzü açıyor, önderlik yapıyor. Antalya ve ülke tarımını geliştirmek için birlikte çalışıyoruz. Ben kendilerine ve ekibine çok teşekkür ederim. Protokolün hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.