ASAYİŞ - 18 Temmuz 2018 Çarşamba 10:07

Trafik canavarı frene basmıyor...6 ayda 1629 kişi hayatını kaybetti

A
A
A
Trafik canavarı frene basmıyor...6 ayda 1629 kişi hayatını kaybetti

Ramazan Bayramı tatilini de kapsayan Haziran ayındaki 39 bin bin 984 kazada 316 kişi hayatını kaybetti. Yılın ilk 6 aylık döneminde ise bin 629 kişi öldü, 146 bin 487 yaralandı.

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanlığı, Ocak-Haziran dönemindeki kaza bilançosunu kamuoyu ile paylaştı. Trafik canavarının frene basmadığı geçen Haziran ayında 39 bin 984 kazanın meydana geldiği Haziran ayında 316 kişi olay yerinde hayatını kaybetti, 34 bin 21 kişi de yaralandı. Yılın ilk 6 aylık döneminde ise ülke genelinde 205 bin 977 trafik kazası vaakası yaşandı. Bin 629 kişi kaza yerinde hayatını kaybederken yaralanan 146 bin 487 kişi de hastaneye kaldırıldı. Altı aylık dönemdeki 92 bin 401 kazaya sürücü kusurları damga vurdu. 9 bin 75 kazaya yayalar, bin 165 kazaya araç kusurları, 551 kazaya yol ve 474 kazaya ise yolcular davetiye çıkardı. Kırmızı ışıkta durmadan geçen 2 bin 426 sürücü ölümlü ve yaralamalı kazaya karıştı. Bin 439 sürücü de alkol alıp direksiyona geçince kaza kaçınılmaz oldu. Aşırı hız yapan 905 sürücü ile yasak olan yere aracını park eden 442 sürücü de kazaya karıştı. Yılın 6 aylık dönemindeki 40 kazaya at arabası, 36 kazaya tren, 94 kazaya tanker, 3 bin 268 kazaya otobüs karıştı. 

Bursa'da 5 bin kişi yaralandı 

Polis ve jandarma sorumluluk bölgesinde meydana gelen resmi kaza verilerine göre; Batman ve Kırşehir'de yılın ilk 6 ayında 1'er kişi kazalarda hayatını kaybetti. Aynı dönemde Ankara'da 81, Bursa'da 45, İstanbul'da 79 ve İzmir'de 59 kişi trafik kazalarında hayatını kaybetti. 2018'in ilk altı ayında 3 bin 248 yaralamalı kazanın meydana geldiği Bursa'da 6 bin 350 de maddi hasarlı kaza gerçekleşti. Bursa'da trafik kazalarında yaralanan 5 bin 71 kişi ise hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı. Bursa Emniyet Müdürlüğü, sürücülerin anlaştığı kazaların ise rakamlara dahil olmadığını duyurdu. 

Kazalardaki can ve mal kaybını en aza indirgemeyi hedefleyen güvenlik güçleri, kural ihlali yapan sürücü ve yayalara ceza yağdırdı. Resmi rakamlara göre; 6 aylık dönemde ülke genelinde 6 milyon 51 bin 202 sürücü ve yayaya 1 milyar 824 milyon 497 bin 360 lira ceza kesildi. Cezaların 1 milyar 130 milyon 266 bin 458 liralık bölümü kural ihlali yapan araçların plakasına yazıldı. Ocak - Haziran döneminde alkol alıp direksiyona geçen 65 bin 50 sürücü hakkında ise yasal işlem uygulandı. Çeşitli kural ihlalleri sebebiyle 478 bin 741 araç ise trafikten men edildi.  

Süleyman Aydın
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Kocaeli Büyükşehir’den yaşananlarla ilgili açıklama Şehir hastanesinin çevresinde yapılan düzenlemeler sırasında İzmit Belediyesi ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi çalışanları karşı karşıya gelmişti. Yaşananlarla ilgili Kocaeli Büyükşehir Belediyesi açıklama yaptı. İddiaya göre İzmit Belediyesi ekipleri, şehir hastanesi yanında bulunan ve Tavşantepe Mahallesi’nde kalan sokağın asfalt çalışması için bölgeye gitti. Bu sırada aynı sokakta çalışma yapan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ekipleri ile İzmit Belediyesi çalışları karşı karşıya geldi. İki grup arasında zaman zaman kavgalar da yaşanırken, İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet bölgeye geldi. İzmit Belediyesi ekibi ile gelen grupta yer alan bir kişi İzmit Belediyesi meclis üyesi İbrahim Efe’yi ittirdi. Yere düşen İbrahim Efe’ye İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet ile yanında bulunanlar, "Kendini yere atıyorsun, numara yapma" diye tepki gösterdi. Bu sırada Fatma Kaplan Hürriyet’in yanında bulunan bir kişi de yere düştü. Yaşananlarla ilgili Kocaeli Büyükşehir Belediyesi sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, "İzmit Belediyesi’nin değil şehir hastanesi sorumluluğunda olan alana, şehir hastanesi yönetiminin daveti ile vatandaşların ulaşım kolaylığını sağlayacak kapı düzenlemesini yapmak üzere gitmiş olan çalışma arkadaşlarımız, İzmit Belediyesi ekiplerinin engellemesi ile karşılaşmış ve çıkan arbedede çalışma arkadaşlarımız darp edilmiştir. Takdir halkımızındır" denildi.
İstanbul Türkiye’de yapay zeka lisesi kurulma yolunda ilk adım atıldı İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Teknopark İstanbul iş birliğiyle “Yapay Zeka Lisesi kurulum ve içerik geliştirme çalıştayı” gerçekleştirdi. Teknopark İstanbul’da Türkiye’nin geleceğine yön verecek önemli bir adım olan ilk “yapay zeka lisesinin oluşum sürecini şekillendireceği ifade edilen “Yapay Zekâ Lisesi Kurulum ve İçerik Geliştirme Çalıştayı” gerçekleştirildi. Programda konuşan İstanbul Milli Eğitim Müdür yardımcısı Hüseyin aydın, yapay zekâ, çağın en hızlı gelişen ve dönüşen alanlarından biri olarak, eğitim ve genç nesiller için kritik bir öneme sahip, bu bağlamda, Yapay Zekâ Lisesi kurma hedefimiz, genç beyinlerin bu alanda nitelikli bir eğitim almasını sağlayarak, Türkiye’nin küresel arenada rekabet gücünü artırmayı amaçladıklarını belirtti. Teknolojinin hızla ilerlediği bir çağda, yapay zeka bilgi ve becerisi, sadece bireylerin değil, aynı zamanda ulusların ve toplumların geleceğini şekillendirdiğini ifade eden Aydın, Yapay Zeka Lisesi, genç yeteneklere bu alanda eğitim sağlayarak, onları geleceğin liderleri, yenilikçileri ve girişimcileri olarak yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Çalıştayda yapay zeka eğitim ve öğretim konularında uzman isimler bir araya gelerek fikir alışverişinde bulunacağı ve stratejik adımların belirleneceği bir ortam oluşturmayı hedeflediklerini ifade etti. Teknopark İstanbul’da düzenlenen programa, İstanbul Milli Eğitim Müdür yardımcısı Hüseyin Aydın, Teknopark İstanbul yönetim kurulu üyesi Mehmet Akif Özyurt, akademisyenler, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. “Yapay Zeka Lisesi ile geleceğin bilimsel ve teknolojik gelişmelerine gençlerimizi şimdiden hazırlıyoruz” İstanbul Milli Eğitim Müdür yardımcısı Hüseyin Aydın, “Günlük hayatımızın birçok alanında kullanılmaya başlanan yapay zekanın etki alanının her geçen gün arttığına şahit oluyoruz. Bilişimden medyaya, sanayi ve ticaretten eğitime kadar çeşitli alanlarda kullanılmaya başlanan yapay zekanın geleceğin en önemli alanlarından biri olduğunun farkındayız. Yapay Zeka Lisesi ile geleceğin bilimsel ve teknolojik gelişmelerine şimdiden hazırladığımız gençlerimiz için bu alanda nitelikli ve eğitim temelli adım atmayı sağlayarak ülkemizin küresel ölçekte diğer ülkelerle teknoloji ve bilimsel rekabette güçlü bir konuma gelmesi gerekiyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın, ilan ettiği Milli Teknoloji Hamlesi ve Dijital Dönüşüm vizyonuyla, bakanlığımız eğitim, bilim ve teknolojiyi ulusal hedeflerimize entegre ederek Türkiye’nin eğitimdeki dönüşümüne öncülük etmektir. Bu iki yaklaşım; yani geleneksel değerlerle yenilikçi teknolojilerin benimsenmesi ülkemizin eğitimde kapsamlı bir dönüşüm yaşamasını sağlayacak stratejik bir birlikteliği temsil etmektedir.” dedi. (AZ-