KÜLTÜR SANAT - 14 Mayıs 2013 Salı 16:41

‘TRT Belgesel Ödülleri’ sahiplerini buldu

A
A
A
‘TRT Belgesel Ödülleri’ sahiplerini buldu

Bu yıl 5. kez düzenlenen ‘TRT Belgesel Ödülleri’ muhteşem bir törenle sahiplerini buldu. Gecede, ‘Uluslar arası’, ‘Ulusal Profesyonel’ ve ‘Ulusal Amatör’ olmak üzere üç farklı kategoride toplam 10 film ödül aldı.

SEMA PINAR SAYAN/ANKARA


Bu yıl 5. kez düzenlenen “TRT Belgesel Ödülleri”, dün gece TRT İstanbul Tepebaşı Stüdyoları’nda düzenlenen muhteşem bir törenle sahiplerini buldu. Geceye TRT üst düzey yöneticileri, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, televizyon ve gazetelerin genel yayın yönetmenleri ve genel müdürleri ve medya dünyasının yakından tanıdığı isimler katıldı. TRT Genel Müdürlüğü ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleştirilecek Asya Pasifik Yayın Birliği ve Güneydoğu Avrupa Kamu Yayıncıları Birliği toplantıları için İstanbul’da bulunan birçok yabancı televizyon kuruluşunun üst düzey yöneticisi de gala gecesinde yerlerini aldı.

Yurt içinden ve yurt dışından belgesel film yönetmenlerinin yoğun ilgi gösterdiği festivalin gala gecesi, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin’in yaptığı açılış konuşması ile başladı. Şahin, konuşmasında festivale bugüne kadar bin 467 film için başvuruda bulunulduğunu belirterek, ilginin her geçen yıl artarak devam ettiğini söyledi. Türkiye Radyo Televizyon Kurumu olarak belgesel sinemanın öneminin farkında olduklarını ve belgesel sinemaya desteklerinin artarak devam edeceğini vurgulayan Şahin, bu süreçte organizasyona destek olan sponsorlara ve organizasyon komitesine teşekkür etti.
Gecede, Türkiye’de belgesel sinemanın kilometre taşlarından biri olan Hasan Özgen’e alanındaki başarılı çalışmalarından dolayı “TRT Belgesel Ödülleri Onur Ödülü” takdim edildi. 2011 yılından itibaren verilmeye başlanan “TRT Belgesel Ödülleri Onur Ödülü” geçtiğimiz yıllarda usta belgeselciler Aziz Albek ve Ertuğrul Karslıoğlu’na verilmişti.
TRT Belgesel Ödülleri’nde kazanan filmler, akademisyenler, belgesel sinema ve televizyon dünyasının önemli isimlerinden oluşan seçici kurul tarafından belirlendi. Festivale bu yıl 54 farklı ülkeden toplam 431 filmin başvuruda bulunduğu ve toplam 38 filmin finale kaldığı belirtildi. 5.TRT Belgesel Ödülleri’nde ‘Uluslar arası’, ‘Ulusal Profesyonel’ ve ‘Ulusal Amatör’ olmak üzere üç farklı kategoride toplam 10 film ödül aldı.

Ödül alan belgesel filmler önümüzdeki günlerde başta TRT Belgesel ve Turizm kanalı olmak üzere TRT televizyon kanallarında yayınlanacak.
İşte 5. TRT Belgesel Ödülleri sonuçları:

“Onur Ödülü’nü, Hasan Özgen, Ulusal Amatör Kategori’de En İyi Film Ödülü, yönetmenliğini Ömer Güneş’in üstlendiği ‘45 Gün’ adlı belgesel film kazandı.
Ziraat Bankası Özel Ödülü’nü, yönetmenliğini Gökhan Akmeşe, Ayberk Karakurum, Umut Kayacan’ın üstlendiği ‘Bir Ümit’ adlı belgesel film kazandı.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü’nü, yönetmenliğini Mustafa Uluç’un üstlendiği ‘Sınırın Ötesindeki Gelinler’ adlı belgesel film kazandı.
Kadir Has Üniversitesi Özel Ödülü’nü, yönetmenliğini Cansu Şahin’in üstlendiği ‘Unutulmuşlar Adası’ adlı belgesel film kazandı.
Profesyonel Kategori; En İyi Film Ödülü’nü, yönetmenliğini Halil Aygün’ün üstlendiği ‘Dom’ adlı belgesel film kazandı.
Ziraat Bankası Özel Ödülü, yönetmenliğini Burak Dal ve Bahriye Dal Kabadayı’nın üstlendiği ‘Boğaziçi Balıkları’ ve yönetmenliğini Mehmet Şafak Türkel’in üstlendiği ‘Tutku: Meriç Sumen’ isimli iki ayrı belgesel film tarafından paylaşıldı.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü’nü, yönetmenliğini Erhan Cerrahoğlu’nun üstlendiği ‘İskoçya’dan Gelen Arma’ isimli belgesel film kazandı.
Uluslararası Kategori; En İyi Film Ödülü’nü, yönetmenliğini Lidia Duda’nın üstlendiği ve festivale Polonya’dan katılan ‘Karmaşık’ (Entangled) isimli belgesel film kazandı.
Ziraat Bankası Özel Ödülü’nü, yönetmenliğini Anneloek Sollart’ın üstlendiği ve festivale Hollanda’dan katılan ‘Çiğ Yiyen’ (Rawer) isimli belgesel film kazandı.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü’nü yönetmenliğini İllian Metev’in üstlendiği ve festivale Bulgaristan’dan katılan ‘Sofya’nın Son Ambulansı’ (Sofia’s Last Ambulance) adlı belgesel film kazandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir