ASAYİŞ - 25 Nisan 2017 Salı 15:21

Tunceli’de anne ve yavru ayılar görüntülendi

A
A
A
Tunceli’de anne ve yavru ayılar görüntülendi

Tunceli’de yüksek kesimlerde yiyecek bulma sıkıntısı yaşayan anne ve yavru ayıların, alçak kesimlere inerek beslendiği anlar görüntülere yansıdı.

Tunceli’nin Pülümür ilçesine bağlı Salördek Köyü’nün yüksek kesimlerinde yiyecek bulma konusunda sıkıntı yaşadığı tahmin edilen anne ayı ile 3 yavrusu köyün hemen yakınındaki yeşil alana kadar indi. Yeşillikten beslenen anne ve yavru ayılar İHA kamerası tarafından da görüntülendi. Öte yandan biraz daha yüksek kesimlerde yalnız beslenen bir ayı da objektiflere yansıdı. Köy sakinleri, ayıların zaman zaman yerleşim yerlerine kadar yaklaştığını söyledi.

Ayılarının beslendiğine şahit olan köy sakinlerinden Hüseyin Arslan, “Dağlarımız yeşermeye başladı. Bununla birlikte yaban hayvanlarını görmek mümkün. Şu anda anne ve yavru ayıları görüyoruz. Ayılar karşımızda otluyor” dedi.

Köylerinin yaban hayatı açısından zengin olduğunu belirten Arslan, “Burada çok yaban hayvanı var. Dağ keçisi, domuz, kurt, vaşak ve keklik var. Köyümüz av bölgesi ilan edilmiş. İnşallah kimse burada avlanmaz ve insanlar bu hayvanlara sahip çıkar”diyerek düşüncelerini de aktardı.

Ercan Topaç

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.