SAĞLIK - 18 Kasım 2017 Cumartesi 09:34

Türk cerrahlar, canlı yayınla yabancı doktorlara kurs verdi

A
A
A
Türk cerrahlar, canlı yayınla yabancı doktorlara kurs verdi

Bilimsel Nakil Dernekleri tarafından organize edilen 'Uluslararası Böbrek Nakli Cerrahisi Kursu' kapsamında, bir hastaya canlı yayında laparoskopik cerrahi yöntemiyle böbrek verici ameliyatı gerçekleştirildi.

İstanbul'da, Bilimsel Nakil Dernekleri tarafından organize edilen 'Uluslararası Böbrek Nakli Cerrahisi Kursu' kapsamında video konferansla bir hastaya canlı yayında laparoskopik cerrahi (kapalı yöntem) yöntemiyle böbrek verici ameliyatı gerçekleştirildi. Medicana Bahçelievler Hastanesi'nde gerçekleştirilen ameliyatta 42 yaşındaki Emine Ayar'dan alınan böbrek, eşi olan 46 yaşındaki Selim Ayar'a nakil edildi. Medicana Bahçelievler Hastanesi Böbrek Nakli Merkezi ekibinde bulunan Prof. Dr. Hasan Taşçı, Op. Dr. Sarper Işıksel ve Op. Dr. Yunus Taşçı tarafından gerçekleştirilen ameliyat, İstanbul'da bulunan bir otelin konferans salonun canlı yayın ile izlendi. Burada 'Uluslararası Böbrek Nakli Cerrahisi Kursu' kapsamında bulunan yabancı ve yerli doktorlar, ameliyat sırasında öğrenmek istedikleri bilgileri ameliyatı yapan doktorlara sorarak cevaplarını aldılar. Etkinlik kapsamında Türkiye'nin farklı illerinde yapılan ameliyatların da kursa katılan yerli ve yabancı doktorlara izletildiği bildirildi.

Böbrek nakli olan hasta hakkında bilgi veren Medicana Bahçelievler Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Hasan Taşçı, ''Böbrek yetmezliği olan bir hasta. Hayatını diyaliz ile geçiyor. Haftanın 3 günü 4 saat kadar diyaliz makinesine bağlı olarak yaşantısını devam ettiriyordu. Sadece yaşantısını devam ettiriyordu, aktif bir yaşam tarzı değildi. Diyaliz sonrası halsizlik ve bir takım şikayetleri oluyor. Hastanın iyileşmesi için yeni bir böbreğe ihtiyacı vardı. Hastanın eşi bir böbreğini kocasına bağışladı. Bizde nakil işlemini gerçekleştirdik. Bundan sonra böbreği çalışır olarak hayatına aktif ve konforlu olarak devam edecek'' dedi.

''Vericini karnında büyük yara açmadan böbreği alıp hastaya nakil yaptık''

Uygulanan ameliyat yöntemini anlatan Prof. Dr. Taşçı, ''Bu yöntem ile vericini böbreği laparoskopik yöntem (kapalı yöntem) ile çıkardık. Vericini karnında büyük yara yapmadan böbreği alıp hastaya nakil yaptık. Canlı yayını yapılan ameliyatın özelliği; bu bilimsel programda böbrek nakli ile ilgili laparoskopik cerrahi yöntemi uluslararası katılımcılar tarafından izlendi. Burada yerli ve yabancı böbrek nakli ile ilgili doktorlar bizi izledi. Böbrek alınması ve takılmasının tekniklerini tartışıldığı bir kurs niteliğindeydi. Bizde bu yöntemler böbrek alımını canlı yayın ile onlara aktardık. Bu talep, kurs yöneticiler tarafından yapıldı. ''Sizin yöntemini izleyebilir miyiz?'' diye bir talep geldi. Ameliyatı izlettirdik ve onların sorduğu sorulara cevap verdik'' şeklinde konuştu.

''Laparoskopik cerrahi yöntem ile hasta erken ayağı kalkıyor''

Laparoskopik cerrahi yöntemin avantajlarını dile getiren Prof. Dr. Taşçı, ''Bütün laparoskopik ameliyatlarda olduğu gibi hastanın karnında büyük yara olmuyor. Bu da hastanın erken ayağı kalmasını sağlıyor. Sadece 5-6 santim böbreğin çıkartılabileceği kadar delik ile hastanın karnından böbreği çıkartıyoruz. Hasta erken hareket ediyor. Yara yerinde enfeksiyon ve iltihap problemleri daha az oluyor. Normal hayatına daha çabuk dönüyor. Ameliyat yerinde fıstık ihtimali olması daha az oluyor'' diye konuştu.

Ülkemizde organ naklinde farkındalığın azlığına dikkat çeken Prof. Dr. Taşçı, ''Ülkemizde böbrek nakli, karaciğer nakli gibi canlı nakiller, gelişmiş ülkeler seviyesinde yapılmaktadır. Avrupa'da sonuncu olduğumuz durum; organ bağışıdır. Yaptığımız aktivitelerimizin hepsinde organ bağışı için çağrı yapıyoruz'' açıklamasında bulundu.

Eşinden aldığı böbrek ile nakil olan Selim Ayar, ''Doğuştan bir böbrek hastayım. Ailemizde irsi bir hastalık. 40-50 yaşlarında böbrek iflas ediyor. Şuanda 46 yaşındayım. 4 ay önce diyalize girmeye başladım. En büyük zorluğu tansiyon. Kist patlamalarının ve bazı sancıların olduğu 10 yıllık gibi bir süreç yaşadım. Eşim bu durumu görünce gönüllü olarak böbreğini vermeye razı geldi. Ülkemizde vatandaşların bu konuda farkındalığı az'' dedi.

Eşine böbreğini veren Emine Ayar, ''Eşimin çok ağrıları oluyordu. Onunla beraber ben de peşinden gidiyordum. Onun o haline dayanamadım. Etrafımızda böbrek naklinin örnekler vardı. Kişiler tek böbrekle yaşayabilir. Hem o kurtulsun hem de ben de onu o halde görmekte kurtulayım diye böbreğimin bir tanesi vermeye karar verdim. İnsanlar organ bağışı yap (ÖK-Ö-Y)arak en büyük sadakayı vermiş olurlar'' dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul TOGG’un yeni SUV modelinin ismi belli oldu: T8X Türkiye’nin otomobili TOGG’un yeni SUV modelinin ismi belli oldu. TOGG CEO’su Gürcan Karakaş, sedan modelinin ardından yeni B-SUV modeli T8X için çalışmaların başladığını söyledi. Türkiye Gazetesi’nin haberine göre, Karakaş, 2021 yılı Mayıs ayında TOGG Europe GmbH’yı kurduklarını hatırlatarak, “2024 sonu itibarıyla Avrupa’da yavaş yavaş yer almak üzere faaliyetlerimize devam ediyoruz. T10X’in Avrupa’daki ön satışlarına bu sene sonunda başlayıp, 2025 takviminde teslimata başlamak hedefindeyiz. Yurt dışı stratejimiz pazar dinamiklerine uygun şekilde güncelleniyor. İskandinav ülkelerinden başlamak niyetindeydik. Bu planımızı güncelledik. Çünkü sektör çok hızlı gelişiyor ve Çinli markalar çok hızlı bir şekilde her yere yayılıyor. Dolayısıyla özellikle Avrupa’nın en büyük pazarı olan Almanya, Fransa, İtalya üçgeni tamamıyla dolmadan biz daha yolun başındayken o pazarlarda var olma kararı aldık” dedi. 2023 hedefi 18 saatte satıldı Karakaş, ilk modeli satışa sunduklarında rekor bir talep gördüklerini ifade ederek, “18 saatte 2023 yılındaki üretmeyi planladığımız bütün araçları sattık. İlk 8 saatte 2022 yılında satılan tüm elektrikli otomobillerin sayısından daha fazlasını satıldı. Siparişlerin yüzde 80’den fazlası en donanımlı versiyon için geldi ve biz 2023 Nisan ayından yılın sonuna dek ilk 20 binin teslimatını yaptık. Dünyada, Avrupa’da, Amerika’da, Çinli şirketler arasında, ilk üretim yılında 20 bin adet üretmiş ve satmış başka bir şirket bildiğimiz kadarıyla yok. O açıdan hem ülkemiz için hem de hepimiz için iyi bir başarı, iyi bir başlangıç daha doğrusu. Bundan sonra da arkasını getirmek için de gece gündüz çalışıyoruz” diye konuştu. Karakaş, açıklamasında, bu başarının yeni modellerle devam edeceğini belirterek ikinci ve üçüncü modeller hakkında ön bilgi verdi. Ocak ayında T10F’yi sergilediklerini dile getiren Karakaş, “Sergilemeden bir sene önce bu modelin çalışmalarını yaptık. Şimdi aynı şekilde T10F’nin sonrasının da çalışmalarını yapıyoruz. Şimdi sırada B segmentindeki SUV modelimizin çalışması var. Seneye bu vakitler T10F’nin satışları başladıktan bir müddet sonra da T8X’i de göstermeye hazır hâle gelebiliriz” ifadelerini kullandı.
Bayburt Sağlık çalışanları ’Kırım-Kongo Kanamalı Ateş’ hastalığına karşı vatandaşları bilgilendirdi Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi enfeksiyonuna karşı Bayburt Devlet Hastanesi girişinde stant açılarak, vatandaşlar konuyla alakalı bilgilendirildi. Hastalığın belirtilerinden ve tedavisinden bahseden sağlık personelleri broşürler dağıtarak, hasta ve hasta yakınlarına bilgilendirme faaliyetinde bulundular. Keneler tarafından taşınan ve keneyle temas halinde vücutta ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal gibi belirti gösteren, müdahale edilmediği takdirde ölümlere neden olabilen bir tür enfeksiyon hastalığı olan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi(KKKA) enfeksiyonuna farkındalık oluşturmak için Bayburt Devlet Hastanesi poliklinik girişinde stant açıldı. Hasta ve hasta yakınlarına broşür dağıtılarak konu hakkında bilgilendirme yapıldı. KKKA enfeksiyonundan korunmak için yapılması gerekenleri hastaneye başvuran vatandaşlara anlatan sağlıkçılar tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi yerlerde vücudu kapatacak şekilde giyilmesi gerektiğini hatırlattılar. Vücuda tutunan kenelerin kesinlikle çıplak el ile koparılmaması, tutunduğu yerden çıkarılmadan hemen sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini söyleyen sağlık personelleri, olası belirtilerden bahsettiler. ’Keneyi hafife almayın, tedbiri elden bırakmayın’ hatırlatmalarıyla sık sık uyarılarda bulunan sağlık çalışanları vatandaşların sorularını da yanıtlamayı ihmal etmediler.
Erzurum Başkan Sekmen ve Rektör Çakmak, Üniversite sanayi iş birliği için buluştu Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ve Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, üniversite sanayi iş birlikleri kapsamında fikir alışverişinde bulunmak amacıyla bir araya geldi. Erzurum’da kurulması planlanan ileri teknoloji fabrikalar için istişarede bulunmak üzere ETÜ’yü ziyaret eden Başkan Sekmen ve Rektör Çakmak, bölge ve ülke ekonomisine katkıda bulunmak için yüksek katma değerli ileri üretim teknolojileri ve nanoteknoloji tabanlı aygıtların yer aldığı ETÜ Yüksek Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde (YÜTAM) incelemelerde bulundu. Fotonik teknolojilerin ve güneş pillerin üretimi için kullanılan 1000 sınıfı temiz odalar hakkında Başkan Sekmen’e bilgi veren Rektör Çakmak daha sonra konuğuna Eklemeli Üretim Laboratuvarlarını gezdirerek burada lazer ergitme cihazıyla üretimi yapılan materyalleri tanıttı. Erzurum’un ikliminin mikro ve nano boyuttaki fotonik aygıtların üretilmesi için son derece uygun olduğunu ifade eden Rektör Çakmak: “YÜTAM’da son derece gelişmiş alt yapı ve laboratuvar imkanlarımız bulunuyor. Burada bilimsel araştırmaların yanı sıra üretimini yaptığımız çeşitli malzemeler var. Önümüzdeki süreçte Ar Ge’sinin üniversitemizde üretiminin ise şehrimizde yapıldığı ileri teknoloji fabrikaların kurulması bizleri ziyadesiyle memnun edecek. ETÜ olarak ülkemize değer katan yerli ve milli teknolojilerin bir parçası olmak için çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz. Bu merkez milletimizin ve devletimizin parasıyla kuruldu. Bu bilinçle kapılarımızı tüm paydaşlarımıza sonuna kadar açmış bulunuyoruz. Şehrimizde kısa sürede ileri teknoloji fabrikaların kurulması için iş birliğine her daim hazır olduğumuzu belirterek EBB Başkanımız Sayın Mehmet Sekmen’e girişimlerinden ötürü teşekkür ediyorum. Misafirperverliğinden ötürü Rektör Çakmak’a teşekkür eden Başkan Sekmen ise ETÜ’nün Erzurum ve bölgesi için çok önemli bir değer olduğunu belirterek: “YÜTAM’da yapılan çalışmalar ve sahip olduğu imkanlar şehrimiz ve ülkemiz için son derece kıymetli. Rektör hocamız bizlere çok değerli bilgiler verdi. Kendisine ve ekibine bir kez daha teşekkür ediyor ve çalışmalarında başarılar diliyorum” diye konuştu.