GÜNDEM - 01 Şubat 2016 Pazartesi 15:59

Türk halkı, Rus uçağını düşürme konusunda devletinin yanında

A
A
A
Türk halkı, Rus uçağını düşürme konusunda devletinin yanında

Optimar Araştırma Başkanı Hilmi Daşdemir, yaptıkları araştırmaya göre; 24 Kasım tarihinde Türkiye'nin Rus uçağını düşürmesi ile sonuçlanan olayda araştırmaya katılanların yüzde 70,7'sinin Türkiye'yi haklı bulduğunu söyledi.

Optimar Danışmanlık, Tanıtım, Araştırma ve Organizasyon A.Ş. Başkanı Hilmi Daşdemir, Aralık 2015'de 2 bin 37 kişi ile yaptıkları araştırmada 24 Kasım'daki Türkiye'nin Rus uçağını düşürmesiyle ilgili açık uçlu sorulara verilen cevaplarda yüzde 70,7 ''Türkiye haklıydı, Doğru buluyorum, Uyarıya rağmen sınır ihlali yapmamalıydı'' cevabı verdiklerini, uçağın düşürülmesini haksız bulunmasının oranının ise sadece yüzde 19,5 olduğunu söyledi.

Rus uçağının düşürülmesi konusunda Türkiye'yi haklı bulanların partilere göre dağılımı da açıklayan Daşdemir, "AK Parti'liler arasında yüzde 83, CHP'lilerde yüzde 62,9, MHP'lilerde yüzde 87 HDP'lilerde yüzde 29,3, SP'lilerde ise yüzde 85,7'dir. Buradaki oranlardan da görüleceği üzere her parti tabanından büyük bir destek vardır. AK Parti, MHP ve SP'lilerin ittifakı tabanda net bir şekilde göze çarpmaktadır. CHP'lilerin bile bu konudaki desteği 62,9 gibi yüksek bir orandır" ifadelerini kullandı.

Etnik açıdan kendisini Türk olarak tanımlayanların yüzde 75,8'inin, Kürt ve Zaza olarak görenlerin ise yüzde 59,6'sı Türkiye'nin uçağın düşürmesini haklı bulduğunu bildiren Daşdemir, mezhepsel olarak kendisini sunni görenlerin yüzde 78,8'i ve alevi olarak görenlerin ise yüzde 40'ı Türkiye'yi uçak düşürme konusunda haklı gördüğünün belirtti.

Optimar Araştırma Başkanı Hilmi Daşdemir araştırma için ayrıca, ''Bu oranlar da göstermektedir ki milli meselelerde Türk Milleti hep birlikte devletin arkasında yer almaktadır. Kılıçdaroğlu'nun Rus uçağını düşürmenin yanlış olmasını açıklamasına rağmen CHP seçmeni bile yüzde 63 oranında uçağın düşürülmesini haklı bulmaktadır. Bu durum da Kılıçdaroğlu'nun neden çark ettiğinin en bariz göstergesidir"' yorumunda bulundu. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Gazete Talas yine dopdolu Talas Belediyesi tarafından 5 yıldır aralıksız olarak yayınlanan Gazete Talas’ın son sayısı okurlarıyla buluştu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin ‘100 Apartmana 100 Kütüphane’ uygulamasını öven sözlerini yansıtan “Talas’ı Türkiye’ye Örnek Gösterdi” manşetiyle çıkan Gazete Talas’ta ayrıca iki sayfa bulmaca yer alıyor. Büyük yatırım ve hizmetlerin yer bulduğu gazetede ayrıca Talas Belediyesi tarafından dayanıklı konutlar temalı kentsel dönüşüm faaliyetlerine geniş olarak yer veriliyor. Tamamı renkli 16 sayfadan oluşan ve okurlara ücretsiz olarak ulaştırılan Gazete Talas’ta yatırım ve hizmetler, kültür sanat, kırsal hizmetler, yol, yeşil alan gibi konuların yanı sıra Başkan Yalçın’ın göreve geldiği 5 yıl önceki seçim vaatlerinin yer aldığı 100 Ağartan Projeleri, Türkiye’ye örnek gösterilen Şeffaf Oda’da Başkanla Başbaşa uygulamasının 100. buluşması gibi konular da işleniyor. Gazetede ayrıca Türkiye Yüzyılı bestekârı Yücel Arzen’in Talas’taki konseri kültür sanat faaliyetleri arasında yer bulurken, Başkan Yalçın’ın göreve geldiği günden bu yana ilçeye kazandırdığı “Tıpkı Basım Mushaflar ve Kur’an-ı Kerim Sergisi”, “Çanakkale’den Cumhuriyete 100. Yıl Müzesi”, “Şuşa Azerbaycan Evi”, “Su Medeniyetleri Galerisi” ve “Talas Sanat Galerisi” gibi 5 müze yer alıyor. Bunların yanı sıra kırsal mahallelere yapılan hizmet ve yatırımlar arasındaki sosyal tesislerin de bulunduğu gazetede, Başkan Yalçın’ın 5 yılda aldığı 10 ödüle yer veriliyor.