SAĞLIK - 07 Şubat 2016 Pazar 13:56

Türk hekimleri Kırgızları kendilerine hayran bıraktı

A
A
A
Türk hekimleri Kırgızları kendilerine hayran bıraktı

Kırgızistan’ın Oş şehrinde bulunan Bölgelerarası Birleşik Klinik Hastanesi’nden eğitim almak için Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi’ne gelen 4 hekim, hastanedeki deneyimli doktorlara ve teknolojik imkanlara hayran kaldı.

2013 Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkentliği sırasında Kırgızistan’ın Oş şehri ile kardeşlik protokolü imzalandı. İmzalanan protokol sonrasında kardeş şehirler arasında görüş alışveriş süreci devam etti. Son olarak Kırgızistan’ın Oş Bölgelerarası Birleşik Klinik Hastanesi’nden Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne eğitim görmek üzere 4 farklı dalda hekim geldi. Yaklaşık 1 ay süreyle Türk hekimleri tarafından eğitim verilen Kırgız doktorlar gördükleri eğitimi ülkelerinde meslektaşları ile de paylaşacak. Ülkelerine göre, Türkiye’nin sağlık alanında ileri düzeyde olduğunu belirten Kırgız hekimler, ESOGÜ hekimlerin tecrübelerine ise hayran kaldı. İleri teknolojinin bulunduğu hastanede yapılan tedavilerin ise ücretsiz olması Kırgız hekimleri şaşırttı. Proje kapsamında ilerleyen zamanda ESOGÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nde bulunan deneyimli doktorlarında Kırgızistan’ın Oş şehrine giderek burada hekimlere eğitim vermesi planlanıyor.

Proje hakkında konuşan ESOGÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhami Ünlüoğlu, projenin yabancı uyruklu hekimlere destek olmayı amaçladığını söyledi. Yabancı uyruklu hekimlerin bilgi ve becerilerini arttırmaya yönelik yapılan projenin faydalı olduğunu bile getiren Ünlüoğlu, sözlerinin devamında şunları söyledi:
“Üniversitemiz her alanda gelişmeye devam ediyor. Bu gelişme yolundaki hedeflerimizden biride uluslararalılaşmadır. Bu gelen konuklarımız Kırgızistan’dan gelmiştir. 3 hekim cerrahi 1 hekim ise dahili bölümde 1 ayı aşan süre içerisinde eğitim almışlardır. Bu özel bir projedir. 2013 Türk Dünyası Kültür Başkentliği sonrasında devam eden faaliyetlerden bir tanesidir. Önümüzdeki günlerde bizden de bir ekip Kırgızistan’a giderek çalışmalara devam edecek.”

“ESOGÜ TIP FAKÜLTESİ EKİPMAN OLARAK ÇOK ZENGİN”
Kırgızistan’dan gelen Beyin Cerrahi Uzmanı Şermamat Maşrapov, eğitimden memnun kaldıklarını dile getirerek, “Biz 4 hekim olarak Oş Bölgelerarası Birleşik Klinik Hastanesi’nden Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine geldik. İlk önce Eskişehir’i gördük, memnun kaldık. Şehriniz çok temiz. Bu hastane ekipman olarak çok zengin bir hastane. Kırgızistan ile karşılaştırıldığında çok fark gördük” dedi.

“BURADAKİ DOKTORLAR ÇOK BİLGİLİ”
Kırgızistan’dan gelen bir diğer doktor Ortopedi Uzmanı Almaz Mamataliev ise, eğitimle ilgili şunları söyledi:
“Bizimle çok ilgilendiler. Çok şeyler gösterdiler. Ben kendim ortopedi ve travmatoloji uzmanıyım. Hastanede çalışıyorum. Buradaki sizin ortopedi ve travmatoloji uzmanlarınız da çok bilgili. Bizimle tecrübelerini paylaştılar. Son olarak da sayın rektörümüze, rektör yardımcılarına, bütün hocalara ve dekanlara teşekkür etmek istiyorum. Kesinlikle sizleri de beklerim, sizler de gelin. Ve isterim ki sizin hocalarınız gelip bizde de ders versinler. Bizim doktorlarımızla da kendi tecrübelerini paylaşsınlar, göstersinler.”
Genel Cerrahi Uzmanı Kırgız Doktor Zamir Arynov ise, birçok ameliyata girdiklerini dile getirerek, “Biz bu klinikte eğitim alırken, aynı zamanda ameliyatlara da katıldık. Ameliyatlarda da gördük ki her uzman, her hemşire kendi işinin uzmanı. Tüm ekipmanları var. Çok yüksek düzeyde ameliyatlarını yapıyorlar. Biz çok memnun kaldık” şeklinde konuştu.

“HASTANE BİZİ HAYRANLIK İÇİNDE BIRAKTI”
İki ay eğitim alacaklarını dile getiren Kırgız Doktor Üroloji Uzmanı Mıyzam Ormanov, şöyle konuştu:
“Geldiğim günden beri biz gözlem yapıyoruz. Mesela bu hastanenin şartlarını, ameliyatların şartlarını gördük. Her şey bizi hayranlık içinde bıraktı. Bütün bu ekipmanların olması bizim hastanedeki gibi değil mesela.” 

AYDIN SARIOĞLU - HAMZA YAZGAN

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Erzincan’daki maden kazasını araştırmak için mecliste komisyon kuruldu Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeninde meydana gelen toprak kaymasının araştırılması ve benzer kazaların önlenmesine yönelik tedbirlerin belirlenmesi için kurulan Meclis Araştırması Komisyonu kuruldu. Komisyona Türkiye Büyük Meclisinden üye seçilmesine dair karar Resmi Gazete’de yayınlandı. Resmi Gazete’de yer alan TBMM Kararı ile Erzincan’ın İliç ilçesindeki madende yaşanan toprak kaymasının bütün unsurlarının araştırılması ve benzer kazaların engellenmesine yönelik tedbirlerin belirlenmesi maksadıyla kurulan Meclis Araştırması Komisyonu’na üye seçimini gerçekleştirildi. Komisyon Başkanı AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, Komisyon Başkanvekili AK Parti Bolu Milletvekili Yüksek Çoşkunyürek, Komisyon Sözcüsü MHP Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan, Katip ise CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül oldu. Komisyonun diğer üyeleri ise şu isimlerden teşekkül etti: CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, AK Parti Adıyaman Milletvekili Resul Kurt, Saadet Partisi Ankara Milletvekili Mesut Doğan, CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz, AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, AK Parti Erzincan Milletvekili Süleyman Karaman, AK Parti Giresun Milletvekili Ali Temür, MHP Gümüşhane Milletvekili Musa Küçük, AK Parti İstanbul Milletvekili Şengül Karslı, AK Parti İstanbul Milletvekili Oğuz Üçüncü, İYİ Parti Manisa Milletvekili Şenol Sunat, CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, AK Parti Siirt Milletvekili Mervan Gül, DEM Parti Tunceli Milletvekili Ayten Kordu, AK Parti Zonguldak Milletvekili Ahmet Çolakoğlu ve CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz