EĞİTİM - 09 Mayıs 2016 Pazartesi 09:15

Türk öğrencilere özel Amerika’da 1 senede master şansı

A
A
A
Türk öğrencilere özel Amerika’da 1 senede master şansı

Bünyesinde önemli sayıda yabancı öğrenci barındıran İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Türk öğrencilerin ve akademisyenlerin uluslararası arenada etkin olmasını sağlamak için Amerika’nın Georgia State Üniversitesi ile bir iş birliğine imza attı.

5 yıllık bir program olan bu iş birliğinin hayata geçiş aşamasını, içeriğini ve faydalarını anlatan İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. A. Ercan Gegez, hem üniversite hem de fakülte olarak son zamanlarda uluslararası iş birliklerine daha fazla önem vermeye başladıklarını dile getirdi. Türkiye’de en fazla uluslararası öğrenciye sahip üniversiteler arasında olduklarını ifade eden Prof. Dr. Gegez, ‘’Bu anlamda daha güçlü olabilmek adına bir takım temaslarımız oldu. Georgia State Üniversitesi’nden dünyaca ünlü bilim adamı Prof. Tamer Çavuşgil ile bir görüşmemiz oldu ve kendisi bu noktada üniversitemiz ile böyle bir iş birliği yapmayı uygun buldu. Projeye bu şekilde başlamış olduk’’ diye konuştu.

5 YILDA HEM LİSANS HEM YÜKSEK LİSANS ŞANSI
İş birliğinin içeriğine değinen Prof. Dr. A. Ercan Gegez konuşmasını şu şekilde sürdürdü: ‘’4+1 ve 4+1+3 şeklinde dizayn edilmiş bir içerikten söz ediyoruz. 4+1 olan kısım şu şekilde; öğrenci 4 sene boyunca lisans eğitimini alıyor. Bu süreç bittikten sonra ise 2 sene olan yüksek lisans eğitimini, 1 senede Amerika’da tamamlama şansı buluyor. Çünkü anlaşma kapsamında 4 yıllık lisans eğitiminin son senesinde yüksek lisans içeriğine uygun dersler almış oluyor. Yani öğrenci Amerika’da yapacağı 2 yıllık yüksek lisansı, Türkiye’de lisans eğitiminin son yılı ve Amerika’da 1 yıl okuyarak tamamlamış oluyor. Bu süreçte başarılı öğrenciler burs imkanlarından da yararlanabiliyor. 4+3+1 sistemiyle ise öğrenci bütün bu saydıklarımın üzerine 3 yıl Amerika’da doktora yapma imkanına sahip olabiliyor.’’ 

ANLAŞMA HANGİ BÖLÜMLERİ KAPSIYOR?
Anlaşmanın kapsadığı bölümler hakkında da bilgi veren Prof. Dr. A. Ercan Gegez, ‘’Anlaşma şu anda İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi’nin İşletme, Siyaset Bilimi, Uluslararası İlişkiler, Ekonomi bölümleriyle Hukuk Fakültesi kapsamında planlandı. Çünkü fakültelerin karşılıklı olarak programlarının uyum sağlaması gerekiyordu’’ dedi. 

EĞİTİM DİLİ İNGİLİZCE
Anlaşma kapsamında yer alan bölümlerin eğitim dillerinin İngilizce olacağının altını çizen Prof. Dr. Gegez, ‘’Öğrencilerimiz üniversiteye başlarken ister hazırlık okumuş ister doğrudan birinci sınıfa başlamış olsunlar, üçüncü sınıfı bitirdiklerinde bu programda yer almaya karar verdikten sonra Amerika’nın belirlemiş olduğu dil koşullarını ve diğer koşulları sağladıkları taktirde programa girmeye hak kazanacaklar’’ diyerek konuşmasını sürdürdü. 

HEM ÖĞRENCİLERE HEM AKADEMİSYENLERE KATKI SAĞLAYAN BİR ANLAŞMA
Bu iş birliğinin öğrenciler için büyük bir fırsat olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ercan Gegez, Amerika’nın özellikle işletme ve pazarlama alanlarında çok önemli bir ülke olduğunu ifade etti. Anlaşmanın sadece öğrenciler için değil akademisyenler açısından da önem taşıdığına dikkat çeken Prof. Dr. Gegez, ‘’Karşılıklı öğretim üyesi değiş tokuşu olacak. Mentoring dediğimiz bir öğretim programı var. Buradaki daha az tecrübeli öğretim üyelerimizi Amerika’daki kıdemli öğretim üyelerinin yanına yolluyoruz. Buradan giden akademisyenlerimiz oradakilerle birlikte derslere katılarak kendilerini, ders verme becerilerini geliştirebiliyorlar’’ diye konuştu. Ayrıca Amerikalı öğrencilerin de Türkiye’ye gelerek, buraya gelen Amerikalı öğretim üyelerinden Türk öğrencilerle birlikte ders alabileceklerini dile getiren Prof. Dr. Gegez bu durumu, ‘’İş birliğinin güzel yanlarından biri’’ olarak değerlendirdi.

MERVE DUNDAR - UĞUR GÜLBOY  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muş Muş’ta Masa Tenisi Turnuvası 60 sporcunun katılımı ile başladı Muş’ta Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü 27. İller arası “Masa Tenisi Turnuvası Bölge Grup Elemeleri” 60 sporcunun katılımı ile başladı. Yeni spor salonunda düzenlenen masa tenisi turnuvasına; 9 ilden 60 sporcunun katılımı ile başladı. 4 gün sürecek olan turnuvanın sonunda gruplarını finale çıkaracak olan takım Türkiye finallerinde eleme oynamaya hak kazanacak. Turnuvaya; Muş, Elazığ, Bingöl, Bitlis, Van, Bayburt, Ağrı. Iğdır, Kars’tan sporcular katıldı. Programda konuşan Gençlik ve Spor İl Müdürü Mehmet Arif Taşdemir, “Kredi Yurtlar Genel Müdürlüğünün organizasyonunda, 24-27 Nisan tarihleri arasında 27’nci Masa Tenisi Grup Birinciliği ev sahipliğimizde başladı. Burada 9 ilimizden yaklaşık 60 sporcumuz masa tersinde ter dökecek. İnşallah burada elde edilen başarılar neticesinde Türkiye finaline gidecek olan gençlerimize başarılar diliyorum. Geçen günlerde güreşte ev sahipliği yaptık, bugün burada masa tenisine ev sahipliği yapıyoruz. Spor salonlarımız tamamen çevre illerden gelen öğrencilerimize hem bölge birincilikleri, hem Türkiye şampiyonalarında ev sahipliği yapmaya hazır. Burada birçok misafirimizi de ağırlıyoruz. Burada ter dökecek olan sporcularımız çevre illerimizin yurtlarında kalanlardır. Dün bizim sporcularımız Iğdır’da voleybolda ter dökmüşlerdi. Ben katılım sağlayan tüm illerimize teşekkür ediyorum. Gelen bu ekipler ilin ekonomisine de katkı sağlamaktadırlar. Bu vesileyle yaptığınız turnuvalar da önem arz etmektedir” dedi.
İzmir Egeli bilim adamlarının projesine TÜBİTAK’tan destek Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Çocuk Acil Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eylem Ulaş Saz’ın yürütücülüğünü yaptığı “Sistemik Enfeksiyon Şüphesi Olan Bir Yaş Altı Çocuklarda Tükürük Prokalsitonin (PCT) Düzeylerinin Kullanımı ve Serum PCT Düzeyleri İle Karşılaştırılması” başlıklı proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu. Proje ekibini makamında ağırlayan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, yaptıkları nitelikli çalışmalarından dolayı ekibi tebrik etti. Budak, “Üniversitemiz bilim insanları, ülkemiz başta olmak üzere tüm insanlığın ihtiyaçları doğrultusunda araştırma alanlarını yoğunlaştırarak, ulusal ve uluslararası iş birlikli ve disiplinlerarası önemli projeler hazırlamaya devam ediyorlar. Referans gösterilen araştırma üniversitemiz ekosistemi bünyesinde çocuklarda sık görülen enfeksiyonların erken teşhisi ve tedavisine yönelik nitelikli bilimsel çalışma yürüten ekibimizi yürekten tebrik ediyorum” dedi. “PCT düzeylerini ölçen prospektif bir analiz olacaktır” Projenin içeriği ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Eylem Ulaş Saz, “Bakteriyel enfeksiyonlar, özellikle 1 yaş altı çocuklarda ciddi morbidite ve mortaliteye yol açabilir. Bu nedenle, enfeksiyonun erken teşhisi ve tedavisi hayati önem taşır. Geleneksel biyokimyasal belirteçler ve klinik bulgular, erken teşhiste sınırlılıklar gösterebilir. Bu çalışmanın amacı, tükürükteki Prokalsitonin (PCT) düzeylerinin, 1 yaş altı çocuklarda bakteriyel enfeksiyon şüphesi durumunda kullanımını ve serum PCT düzeyleri ile karşılaştırılmasını incelemektir. Prokalsitonin, bakteriyel enfeksiyonlara spesifik bir belirteç olup, vücutta enfeksiyon varlığında artış gösterir. Çalışma, serum ve tükürük örneklerindeki PCT düzeylerini ölçen prospektif bir analiz olacaktır. Araştırmadaki hipotezimizi, tükürük PCT düzeylerinin, bakteriyel enfeksiyonun erken teşhisinde kullanılabileceği ve serum PCT düzeyleri ile yüksek oranda korelasyon göstereceği üzerine kurduk. Bunun sağlanması durumunda özellikle invaziv olmayan bir yöntem olarak, tükürük PCT düzeyleri, bakteriyel enfeksiyonların erken teşhisinde ilk basamak test olarak potansiyel bir araç olabilecektir. Bu yaklaşım, özellikle küçük bebeklerde kan alma işleminin zorlukları göz önünde bulundurulduğunda, hastane kaynaklarının gereksiz kullanımını azaltacağı, ileri test (kan kültürü, BOS kültürü, Akciğer grafisi) taleplerini engelleyebileceği, uygunsuz antibiyotik kullanımını düşüreceği ve acil servislerden hızlı taburculuk üzerine önemli bir avantaj sağlayacağını düşünüyoruz ” diye konuştu. Yürütücülüğünü Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Çocuk Acil Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eylem Ulaş Saz’ın yaptığı projede, Doç. Dr. Ali Yurtseven, Doç. Dr. Caner Turan, Dr. Sercan Çınarlı, Doç. Dr. Elif Azarsız, Doç. Dr. Timur Köse araştırmacı olarak yer alıyor.