EKONOMİ - 19 Kasım 2018 Pazartesi 15:20

Türk peyniri görücüye çıkıyor

A
A
A
Türk peyniri görücüye çıkıyor

Nisan ayında düzenlenecek Peynir Festivali ile sektör, bütün paydaşları ve uluslararası otoritelerle buluşturularak Türk peynirinin tanıtımı sağlanacak.

Dünyadaki en zengin peynir çeşidine sahip ülkelerden olan Türkiye, bu avantajını dünyaya açıyor. Peynir Festivali ile sektör, bütün paydaşları ve uluslararası otoritelerle buluşturularak Türk peynirinin tanıtımı sağlanacak. 

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteği ile düzenlenecek olan İstanbul Peynir Festivali 18-21 Nisan 2019 tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Festivalin her yıl düzenlenerek geleneksel hale getirilmesi planlanıyor. Düzenlenecek festivalle Türkiye’deki peynir çeşitlerinin tanıtılması sağlanırken hem iç piyasada hem de yurtdışında tanıtım ve ihracatın arttırılması hedefleniyor. Böylece hayvancılığın gelişmesine de katkı sağlanmış olacak.

“Çeşit çok ama tanınmıyor” 

Festivalin organizasyon yetkilisi Yaser Yılmaztürk yaptığı açıklamada “Çok sayıda medeniyetin beşiği olan Türkiye, aynı zamanda bilinen 193 çeşit peynir üretimiyle adeta bir peynir cenneti. Böylesine peynir zenginliği olmasına karşın, dünyada yeterince tanınmıyor ve dünya ticaretinden hak ettiği payı alamıyor. Yaklaşık 27 milyar dolarlık peynir ticareti olan dünyada, Türkiye’nin ihracatı 160 milyon dolarla sınırlı kalıyor. Pazarı da sadece Ortadoğu ülkeleri. Türkiye çapında irili ufaklı ve yerel düzeyde yaklaşık bin tane üretici bulunuyor. Sektörde, aile işletmeleriyle birlikte yaklaşık 400 bin kişi istihdam ediliyor. Peynir üretiminde de yeterli düzeyde olmayan Türkiye’de, yıllık yaklaşık 660 bin ton üretim yapılıyor” dedi.

Bu üretimin tanıtımla artabileceğini söyleyen Yılmaztürk, “Almanya’da 2.3 milyon ton, Hollanda’da 900 bin ton peynir üretiliyor. Geleneksel hale getireceğimiz bu festival ile Türk peynirinin uluslararası tanıtımı ve pazarlaması olacağı için hem peynir üretimi artacaktır hem de hayvancılık gelişecektir. Büyüyen sektör, tüm paydaşların iş hacminin de büyümesini sağlayacaktır” diye konuştu.

Türkiye’de ilk kez yapılacak olan Peynir Festivali’ni, Tarım ve Orman Bakanlığı da destekliyor. Festival ile sektördeki tüm paydaşların bir araya gelmesi, iş potansiyelini arttıracağından, yan sektörlere de büyük katkı sağlaması hedefleniyor. Yaser Yılmaztürk, “Bu festivalin, gerek içerdeki, gerekse dış pazarlardaki potansiyelimizi arttıracağını düşünüyorum. Dolayısıyla bu durum, süt üretimine de, hayvancılığa da makine üreticilerine de yansıyacaktır. Amacımız bu zenginliğimizi tanıtarak, ülkemize ve insanımıza kazandırmaktır” ifadelerini kullandı.  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Komşusunu öldüren sanığa müebbet hapis talebi Kocaeli’nin İzmit ilçesinde beraber alkol içtiği komşusunu nişanlısına küfür ettiği iddiasıyla tüfekle vurarak öldüren sanık hakkında müebbet hapis cezası talep edildi. Olay, 21 Haziran 2023’de Durhasan Mahallesi’ndeki ağaçlık alanda meydana geldi. İddiaya göre, İsmail Kütük (54) ile Erdem D. (35) arasında tartışma çıktı. Tartışmanın büyümesiyle Erdem D., pompalı tüfekle İsmail Kütük’e ateş etti. Kurşunlar vücuduna isabet eden Kütük, olay yerinde yaşamını yitirdi. İlçe Jandarma Komutanlığına giderek teslim olan Erdem D. ise tutuklandı. Olaya ilişkin açılan davanın duruşması Kocaeli 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmaya tutuklu sanık Erdem D., maktulün ailesi ve taraf avukatları katıldı. Cumhuriyet savcısı mütalaasında, sanığın jandarmaya verdiği ilk ifadesinde maktulün annesine yönelik küfür ettiğini söylediği, ancak mahkeme huzurunda ise nişanlısına yönelik küfür ettiğini beyan ettiğini belirtti. Sanığın suçtan kurtulmaya ve tahrik hükümlerinin uygulanmasına yönelik çelişkili ifade verdiği göz önüne alındı. Bu sebeple sanık hakkında kasten öldürme suçundan müebbet hapis cezası talep edilirken, tahrik indirimi ise uygulanmaması istendi. Mahkeme heyeti, avukatların süre talebi üzerine sanığın tutukluluk halinin devamına ve duruşmanın ertelenmesine karar verdi. Maktulün nişanlısına küfür ettiğini iddia etmişti Sanık ilk celsede verdiği ifadesinde, "Maktul ile beraber alkol içiyorduk. İsmail Kütük müstakbel eşi hakkında çirkin sözler söyledi. Hamile nişanlım hakkında, ’O çocuk senden değildir, çocuğun kimden olduğu belli değil’ diyerek nişanlıma küfür etti. Söyledikleri karşısında İsmail’e karşı çıkınca yüzüme tükürüp küfür etti, tokat attı. Yerde duran tüfeği kendisine doğrultum. İsmail tüfeğin namusunu tutarak ’Beni mi vuracaksın?’ diyerek küfür etti. Aramızda arbede oldu, tüfeği doğrulttuğumda elim tetikteydi ve tüfek patladı. Neresine isabet ettiğini hatırlamıyorum. Yere düşmeyince yine bana saldıracak düşüncesiyle 2 kez daha tetiğe bastım. Sonra olay yerinden uzaklaştım" ifadelerini kullanmıştı.