EĞİTİM - 12 Kasım 2015 Perşembe 13:56

Türkçe dünya dili olacak

A
A
A
Türkçe dünya dili olacak

Türkçe’nin çok yakında bir zamanda birçok coğrafyada konuşulan bir dil olacağını söyleyen Aydın TÖMER Müdürü Selman Arslanbaş, “Bilimsel, akademik ve teknik olarak içini doldurduğumuz zaman Türkçe felsefe, bilim ve ticaret ve dünya dili olacak” dedi.

İstanbul Aydın Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (Aydın TÖMER) Türkçe’nin öncelikli tercih edilen yabancı dil olarak öğretiminin geliştirilmesi doğrultusunda “Uluslararası Türkçe’nin Yabancı Dil Olarak Öğretimi” konulu bir sempozyum düzenledi. 12-13 Kasım tarihlerinde gerçekleşen sempozyumda Türkçe’nin yabancı dil olarak öğretimi alanında çalışan akademisyenler ile öğretmenlerin bir araya getirilmesi ve Türkçe öğretiminin hali hazırdaki durumunu ele alıp karşılaşılan sorunların tartışılıp çözüm üretilmesi amaçlandı. 8’i yurt dışı, 30’u yurt içi olmak üzere 38 farklı üniversiteden 72 akademisyenin katılımıyla gerçekleşen sempozyumda İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yadigar İzmirli de hazır bulundu.

ÇAĞIN İLK 5 DİLİ
Türkçe’nin çok yakında bir zamanda birçok coğrafyada konuşulan bir dil olacağını belirten Aydın TÖMER Müdürü ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Selman Arslanbaş, “Türkçe, dünya dili olacak” dedi. Bir dili güçlendirmek için arkasında ciddi bir ekonomik ve bilimsel gücün olması gerektiğine işaret eden Arslanbaş, “Dili güçlendirmek istiyorsanız siyasi ve ekonomik olarak da güçlü olmanız gerekiyor. UNESCO tarafından çağın ilk 5 dili olarak gösteriliyor. Demek ki bizim bu noktada içini doldurmamız gerekiyor. Bilimsel, akademik ve teknik olarak içini doldurduğumuz zaman Türkçe felsefe, bilim ve ticaret dili olur. Türkçe’nin çok yakında bir zamanda birçok coğrafyada konuşulan bir dil olacağına hepimiz şahit olacağız. Türkçe, dünya dili olacak” diye konuştu.

“HIZLA YAYGINLAŞIYOR”
Türkçe’nin son yıllarda dünya genelinde hızla yaygınlaştığını ifade eden Arslanbaş, “Son yıllarda Türkçe’nin dünya genelinde hızla yaygınlaştığı bir dönemdeyiz. Hem yükseköğretimde uluslararasılaşma hem de devletimiz kanalıyla Türkçe’nin dünyadaki farklı ülkelerde öğretimi noktasında bir politika izlenmesi nedeniyle bugün Türkçe yabancı bir dil olarak öğretilme konusunda bilimsel ve akademik çalışmalara ihtiyaç duymaktadır. Biz de İstanbul Aydın Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak bu sempozyumun bilimsel ve akademik olarak düzenlenmesi noktasında öncülük yaptık” dedi.

“ÇALIŞMALAR HIZ KAZANIYOR”
Türkçe öğretimi konusunda yapılan çalışmaların hız kazandığını belirten İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yadigar İzmirli, “Bir yandan ülkemizde yaşayan uluslararası öğrenciler aracılığıyla diğer yandan gerçekleştirilen bu ve benzeri uluslararası akademik çalışmalarla Türkçe öğretimi global bir boyuta taşınmakta, Türkçe öğretimi konusunda yapılan çalışmalar hız kazanmaktadır. Bu sempozyumda Türkçe’nin yabancı dil olarak öğretimi ve öğretmen yetiştirme, Türkiye’de ve yurtdışında yabancı dil olarak Türkçe öğretimi, yabancılara Türkçe öğretiminde metodoloji meselesi, yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri gibi konular da bilgi ve tecrübe paylaşımı yapılacaktır” dedi.

“TÜRKÇE YABANCI DİL OLARAK ÖĞRETİLİYOR”
Türkçe’nin dünyanın birçok yerinde yabancı dil olarak öğretildiğini ifade eden Dokuz Eylül Üniversitesi Dil Eğitimi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Doğan Günay, “Türkçe 2000’li yıllardan sonra dünyada önemli bir dil olmaya başladı. Bu dil dünyanın birçok yerinde yabancı dil olarak öğretiliyor. Bu dilin Türkiye’de üzerinde çalışılması gereken eksik yanları var. Bu toplantılarda da bu yanları ortaya koyuyoruz. Örneğin, değişik ülkelere yönelik materyallerin geliştirilmesi, birden çok Türkçe öğretim kitabının hazırlanması, yabancılara yönelik sözlüklerin olması ve internet üzerinden Türkçe öğrenme sitelerinin kullanılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Yangın Sigortalarında Etkin Hasar Yönetimi Eğitim Serisi, Quick Tower ev sahipliğinde gerçekleşti KASIDER-Kadın Sigortacılar Derneği’nin Quick Sigorta desteğiyle düzenlediği Yangın Sigortalarında Etkin Hasar Yönetimi Eğitim Serisi, Quick Tower ev sahipliğinde gerçekleşti. Türk sigorta sektörünün duayen hasar yöneticilerinin katkılarıyla zenginleşen eğitim serisi, sektör profesyonellerine yangın sigortalarında etkin hasar yönetimi konusunda kapsamlı bir bilgi sundu. Quick Tower’ın ev sahipliğinde 17 Nisan’da gerçekleşen etkinlikte 20’den fazla eğitmen yer alırken katılımcıların eğitim sertifikalarının TSEV’de yapılacak sınav sonrası Sigorta Haftası’nda dağıtılacağı duyuruldu. Eğitimde Türk Ticaret Kanunu & Genel Şartlar ilgili bölümleri, yangın restorasyonlarında dikkat edilmesi gerekecek tüm hususlar, Türkiye’de bir ilk ve tek olan ve yangın hasarlarında hasar mahalline götürülerek önemli bir fark oluşturan ve büyük katma değer sağlayan gezici tır laboratuvarının Hendek’te ziyaret edilmesi ve burada canlı örnekler ile saha eğitimi alınması, bugüne kadar yapılan büyük restorasyon hasarlarının incelenmesi gibi birçok konu ele alındı. “Quick Sigorta gibi kuruluşların desteği önemli” KASIDER Başkan Sema Tüfekçiler, “Eğitime katılan tüm eğitmenlerimize bizlere aktardıkları tecrübe ve deneyimleri için çok teşekkürlerimizi sunuyoruz. Sektörde eğitime verdiğimiz önem kıymetli sponsorlarımız ile hayata geçiriliyor. Bu eğitimde mekanı ve öğlen yemeği için bize destek veren, bizlerin her daim yanında olan ve KASIDER’in kıymetli bir partneri olan Maher Holding Sigorta Grubu’na çok teşekkür ediyoruz” dedi. BİMTES CEO’su Cemil Islıkçı ise şunları aktardı: "KASIDER’in düzenlediği bu kıymetli eğitime sponsorluk yapmaktan dolayı gurur duyuyoruz. Eğitimde yer alan tüm eğitmenlere ve katılımcılara teşekkür ederiz. Quick Sigorta gibi önemli kuruluşların desteğiyle, sektördeki eğitim ve bilgi paylaşımı daha da güçleniyor." “Daha güçlü bir sigorta topluluğu oluşturmamıza yardımcı oluyor” Maher Holding Sigorta Grubu Başkanı Ahmet Yaşar, ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti şöyle ifade etti: "Quick Sigorta ve Corpus Sigorta’dan oluşan Maher Holding Sigorta Grubu olarak, eğitime ve KASIDER’e destek vermekten büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Bu tür inisiyatifler, sektördeki bilgi ve deneyimi artırarak daha güçlü bir sigorta topluluğu oluşturmamıza yardımcı oluyor. Bu değerli eğitim serisinin, sektördeki genç yeteneklerin yetişmesine ve bilgi birikiminin artmasına katkı sağlayacağını düşünüyorum. Quick Sigorta ve Corpus Sigorta ileriye dönük olarak da sektörün eğitim ve gelişimine olan desteğini her zaman sürdürmeye devam edecek.”