SAĞLIK - 21 Nisan 2015 Salı 10:56

Türkiye yaşlı bakımında dünya standartlarında

A
A
A
Türkiye yaşlı bakımında dünya standartlarında

Avrupa Kültürlerarası Yaşlı Bakım Birliği (ENİEC) bu yıl ki ziyaretini Türkiye’ye yaptı.

Her yıl bir üye ülkede biraraya gelerek öncelikle yaşlılara yönelik bakım hizmetlerinin verilmesinde karşılaşılan güçlükleri anlama ve önleyici bakım çabalarını geliştirilmesi gibi çalışmaları yürüten ENİEC, toplantılarını daha önce Danimarka (Kopenhag), Finlandiya (Helsinki), İsveç (Göteburg), Hollanda (Amsterdam), Belçika (Brüksel) ve en son 2014 yılında Norveç (Oslo)'da gerçekleştirmişti. Bu yıl 15 – 17 Nisan tarihleri arasında ülkemizde yapılan toplantının Türkiye temsilciliğini Prof. Dr. Sema Oğlak yaptı.

Toplantının amacının Türkiye’de yaşlı nüfusun artması olduğunu söyleyen İstanbul Gelişim Üniversitesi İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Prof. Dr. Sema Oğlak, katılımcıların Türkiye’deki yaşlılara nasıl bakıldığını hem teoride hem de pratikte 6 farklı yaşlı bakım kurumunu gezerek fikir sahibi olduklarını ifade etti.
Yaklaşık 12 Avrupa Ülkesinden oluşan 80 ENİEC üyesinin Türkiye ile Avrupa arasında yaşlı bakımı üzerine yapılabilecek işbirliği konusunda çeşitli perspektifler kazandığını belirten Oğlak, “Hem Türkiye’nin misafirperverliği hem de tahmin edilenin ötesinde gelişmiş bakım sistemlerine sahip olduğumuza tanık olmaktan dolayı son derece mutlu ayrılıyorlar. Bu organizasyonda bizlere destek olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Hastanesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’na teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
Uluslararası Göç ve Etnik İlişkiler Departmanı’nda doktora yapan Jenny Malmsten Türk sağlık tesislerini görmek konusunda katkılarından dolayı Türkiye Hastanesi’ne teşekkür etti. 

ENİEC KİMDİR?
ENIEC (Avrupa Kültürlerarası Yaşlı Bakım Ağı), 2007 Mart ayında Kopenhag, Danimarka’da kurulmuş, Avrupalı üyelerden oluşan bir dernektir. Üyeleri; yaşlı bakım, önleyici bakım, yabancı etnik kökenli yaşlının sosyal bakım hizmeti ile ilgilenen kişilerden oluşmaktadır. Amaçları arasında Avrupa’da etnik farklılıkları olan göçmen yaşlılara yönelik sunulan hizmetin istenilen düzeye çıkarılması ve bu hizmetlerin yaşlıların ihtiyaçları doğrultusunda ve güvenli bir biçimde verilmesinin sağlanması gibi faaliyetleri vardır. Üyeleri, gerek kamu ve politika belirleyicileri gerekse basın yoluyla yaşlı bakıma odaklı çalışmalarını arttırmayı hedefleyen Hollanda, Almanya, Belçika, Danimarka, İsveç, Norveç, Finlandiya, İzlanda, İspanya, Avusturya, Estonya, İtalya, Macaristan, İrlanda, Fransa ve Türkiye’den katılımcılardan oluşmaktadır.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Yumaklı TZOB’da istişare toplantısına katıldı Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın katılımıyla Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nde (TZOB) istişare toplantısı gerçekleştirildi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ve Yönetim Kurulu üyeleri ile istişare toplantısına katıldı. Bakan Yumaklı, TZOB heyetiyle istişare toplantısında bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, tarımsal üretimin daha ileriye taşınmasında meslek örgütleriyle iş birliği içinde çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Toplantıda TZOB heyetinin görüş ve önerilerini dinleyerek gerekli adımları atacaklarının altını çizen Yumaklı, her türlü öneriye açık olduklarını ifade etti. TZOB Genel Başkanı Bayraktar da verimli bir toplantı gerçekleştireceklerini vurgulayarak, “Bakanımız ve 4 bakan yardımcımızla yaptığımız istişare toplantısı çiftçilerimiz adına umut vericidir. Bakanlığımızla birlikte Birliğimizin görüş alışverişinde bulunması, sorunların masaya yatırılıp çözüm bulunması adına yapılan bu toplantının çiftçilerimiz için bir kazanım olmasını diliyorum” dedi. Gıda sektöründe yaşanan sorunları takip ettiklerini söyleyen Bayraktar, “Gıdanın üretiminden sofraya ulaşmasına dek yaşanan pek çok sorun var. Ama bizler sektör paydaşları olarak bu sorunları en aza indirmek ve çiftçilerimizin hak ettikleri kazancı elde etmelerini sağlamak için çalışıyoruz. Gıda milliyetçiliğinin gündemden düşmediği bugünlerde üreticilerimize sahip çıkmalıyız” ifadelerini kullandı. Toplantıda Türkiye Ziraat Odaları Birliği tarafından gıdada kalıntının önlenmesine ilişkin hazırlanan projenin de sunumu yapıldı. TZOB’daki toplantıda Tarım ve Orman Bakan Yardımcıları Ebubekir Gizligider, Dr. Ahmet Bağcı ve Abdulkadir Polat da hazır bulunurken, Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nden ise Başkanvekili Ahmet Bahadır Sezgin, Muhasip Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Kozoğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri Mustafa Hepokur, Hüseyin Darcan, Arslan Soydan, Eyyup Elmalı, Yunus Kılınç, Mehmet Baştuğ, Ahmet Eyyüpoğlu ve Genel Sekreter Hasan Hüseyin Coşkun yer aldı.