GÜNDEM - 22 Eylül 2016 Perşembe 12:34

Türkiye’de bir ilk: Güvercinler için otel!

A
A
A
Türkiye’de bir ilk: Güvercinler için otel!

Türkiye’de ilk kez güvercinler için Diyarbakır’da otel açıldı. 30 odalı otelde, değeri 250 bin lirayı aşan 2 bin güvercin besleniyor.

Diyarbakır Kanatlı Hayvan Severler Derneği, Türkiye’de eşine benzerine rastlanmayan bir projeye imza attı. Kentte güvercin meraklılarının oldukça fazla olduğunu ve bu vatandaşların yer sorunu yaşadığını fark eden dernek, tuttuğu pasağı 30 odaya ayırdı. Dernek, odaları güvercin meraklılarına aylığı 150 liraya kiralayarak, yer sorununu ortadan kaldırdı. Talebin oldukça fazla olduğunu gören dernek yönetimi, otelin yanında bulunan boş binayı da alarak oteli büyütmeyi hedefliyor.

Diyarbakır Kanatlı Hayvan Severler Derneği’nin açtığı otelden haberdar olan güvercin hastaları, oda tutmak için adeta birbirleriyle yarıştı. Aylık kirası 150 lira olan odaların yıllık kiralarını peşin ödeyen vatandaşlar, tuttukları odaları da hem kendi zevklerine uygun hem de güvercinlerini sağlıklı bir şekilde beslemeleri için dizayn etti. Odalara klima bile koyan güvercin meraklıları, bin ila 10 bin lira arasında değişen masraflarla hayal ettikleri odaları oluşturdu.

OTELDE HER ÇEŞİT IRKTAN GÜVERCİN MEVCUT

Çocukluktan başlayan merakla bir tutku haline gelen güvercin sevdasına kapılan vatandaşlar, ellerinde avuçlarında ne varsa hayvanlarına yatırmaktan beis görmüyor. Zira, dernekte hemen her çeşit ırktan bulunan yaklaşık 2 bin güvercinin değeri süper lüks bir daire fiyatını da aşmış durumda. Hollanda’dan Rusya’ya Amerika’dan Belçika’ya kadar çeşitli ırktan güvercinlerin bulunduğu otelde her çarşamba güvercin ihalesine de çıkılıyor. İhalede, güvercinlerin çiftleri bin lira ile 20 bin lira arasında alıcı buluyor.

Konu ile ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Diyarbakır Kanatlı Hayvan Severler Derneği Başkanı Mehmet Batmaz, güvercin meraklılarının geneli bu işi hobi olarak yaptığını fakat belirli bir kesimin beslemeyi para kazanmak için yaptığını söyledi. Bazı güvercinlerin fiyatının 20 bin liraya kadar çıktığını belirten Batmaz, “Derneğimizi kurduktan sonra bunun meraklıları çoğaldı. Evde besleyemeyen vatandaşlar için güvercin oteli projesini sunduk. Arkadaşlarımızın hepsi olumlu baktı. Pasaj tutuk, buranın odalarını arkadaşlarımıza kiraya verdik. Kiraladıkları otelde akşam işten geldikten sonra odalarına çekilip kuşları ile ilgileniyorlar. Şu an 30 kişi otelimizde mevcut. Meraklılar, odalarını kendilerine göre dizayn ettiler. Dernekte 2 bine yakına güvercinimiz vardır, hepsi özeldir, toplam değeri 250 bin liranın üzerindedir” dedi.

10 BİN LİRA HARCADIĞI ODASINDA 100 BİN LİRALIK GÜVERCİN VAR

Mimar olan aynı zamanda öğretmenlik de yapan Halit Koçyiğit, yaklaşık 30 yıldır güvercinlerle ilgilendiğini söyledi. Koçyiğit, konuşmasına şöyle devam etti:

“Burada dernek kurulacağını duydum ve dernek kuruluşunda da yardımım oldu güvercin oteli kuralım mı kurmayalım mı diye. Bu oda boştu boyaladım, kafes sitemlerimi getirttim. Benim doğrultumda böyle bir kafes sistemi geliştirdik, bu odayı düzenlemek için yaklaşık 10 bin liralık bir masrafım oldu. Yaklaşık 150 güvercinim var. Dünyanın her ırkından güvercinlerim var. Özellikle Diyarbakır’a ait yerli ırkları besliyorum, güvercinlerimin değeri tahmini 100 bin lira civarında.”

YENİ DOĞAN GÜVERCİNLERİ ELLERİ İLE BESLİYOR

Bir restoranda şef olan Müslüm Bayhan’ı da merakı çocuk yaşta başlamış. 20 yıl önce gökyüzünde süzülen güvercinleri gördükten sonra onlara vurulan Bayhan, güvercin otelinden bir oda tuttu. Aylığı 150 lira olan odasına 10-12 bin lira arasında masraf yapıp bir de klima ekleyen Bayhan, her boş anında buraya gelerek güvercinleriyle hasret gideriyor. Güvercin otelinin kendisi için çok iyi bir fırsat olduğunu belirten Bayhan, şunları söyledi:

“Yaklaşık 20 yıldır merakım var. Güvercinlerimi ellerimle besliyorum. Bekarım, çocuğum yok ama olursa onu da böyle beslerim herhalde. Burada 60 civarında güvercinim var, yaklaşık 10 bin lira masraf harcadık buraya. Kuşların her çeşit ilaçları ve yemleri mevcuttur. Hastalandıklarında ilaçları da kendim veriyorum, buradaki güvercinlerin yaklaşık tutarı 60 bin lira civarında.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Diyarbakır Diyarbakır’da teknoloji semineri düzenlendi Diyarbakır’da birçok paydaşın bir araya gelmesiyle “Netex’le Gelenekten Geleceğe Semineri” düzenlendi. Med haberleşme yazılım, Diyarbakır Bilişim Derneği, İndex group, TOBB TYM İş Gücü Komite Üyesi ve Endüstriyel Girişim Platformu Başkanı Zülal Koç, Dicle Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölüm Başkanı, Sinema Araştırmacıları Kültür ve Sanat Derneği Başkanı ile Endüstriyel Girişim Platformu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Zuhal Akmeşe Demir’in başkanlık yaptığı ve birçok paydaşın katılımıyla dün, bir otelde düzenlenen “Netex’le Gelenekten Geleceğe Semineri” düzenlendi. İki oturumda gerçekleşen etkinliğin ilk oturumu bölgede teknoloji alanında faaliyet gösteren bayilerle birlikte kapalı oturum şeklinde gerçekleştirildi. Kayıt ve öğle yemeğinin ardından son kullanıcılarla gerçekleştirilen oturumda sunumlar yapıldı. Doç. Dr. Zuhal Akmeşe Demir, etkinliğin gerçekleşme sürecinin mimarı Zülal Koç ve Diyarbakır Bilişim Derneği Başkanı Halim Akın’a teşekkür ederek, “Üç derneğinde iletişim ve teknoloji konusunda çok güzel projeler için çalışmalarını sürdürüyor. Önümüzdeki dönemde dijital kampüs kapsamında bu ve benzer etkinlikler yapacağız. Özellikle teknoloji ve iletişim konularında ciddi çalışmaları oluyor. Bu güzel organizasyon için tüm firma ve katılımcılara teşekkür ederim” dedi. Zülal Koç ise veri korumanın geleceğin güvencesi olduğunu belirterek kuruluşunda ve yönetiminde aktif olarak yer aldığı üç dernekle birlikte birçok güzel işe imza atacaklarını, tüm katılımcılara teşekkür ettiğini kaydetti.
Kastamonu Dinler: “Özel Uğurlu Hastanesinde tek sorun ruhsat değil” Atlas Yapı Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Recep Dinler, uzun yıllar açılamayan ve atıl vaziyette kalan Özel Uğurlu Royal Hospital Hastanesindeki sorunun sadece ruhsat olmadığını, farklı hukuki sorunların da olduğunu kaydetti. Atlas Yapı Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Recep Dinler, Özel Kastamonu Uğurlu Hastanesi’nin hastane binası ve ruhsat satışına yönelik açıklamalarda bulundu. Uzun yıllardır atıl vaziyette kalan ve hastane binası ile ruhsatında yaşanan hukuki sorunlar sebebiyle açılamayana Özel Kastamonu Anadolu Hastanesi hakkında bilgilendirmede bulunan Atlas Yapı Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Recep Dinler, “Kastamonu İcra Müdürlüğü nün 2018-1 iflas dosyası ile ihaleye çıkardığı Uğurlu Royal Hospital Hastanesi binası, arsası ve bu hastaneye ait ruhsat satışı ile alakalı ihale öncesi ve sonrası, ‘bu iş size yakışır, bu milli servetin faaliyete geçip Kastamonu halkına hizmet vermesine en yakın kişiler sizlersiniz, ihaleye girmemeniz sektörünüzü inkar etmek olur’ diyen başta dönemin Kastamonu Valisi Avni Çakır ve tüm devlet yetkililerine, tüm siyasi parti yetkililerine, tüm iş adamlarına, sivil toplum örgütlerinin yetkililerine, duyarlı tüm halkımıza, yine ihale öncesi ‘ihaleye girin ki katılım artsın ve rekabet olsun masadaki alacaklılara bedelleri ödensin’ diye tarafımıza moral veren, her zaman size desteğe hazırım diyen Sayın Uzman Dr. Atıf Uğurlu Bey ve alacakla alakalı olan tüm taraflara desteklerinden ötürü teşekkür ederim” dedi. Tek sorunun ruhsat olmadığını vurgulayan Dinler, “İhale bedelini yatırdığımızdan itibaren tapumuzu 1 yıla yakın süre alamadığımızı, ihale sonucunu hazmedemeyenlerin bizlere her türlü destek olmaları gerekirken düşmanlık içerisinde olduklarını, terör örgütü sempatizanları ve birçok haini de başımıza musallat ettiklerini Kastamonu halkının bilmesini isterim. Tek derdi illegal işlerle uğraşmak olan bu kişiler kendi beyanları ile burayı hizmete açsınlar da görelim diye kamuoyunun duyacağı, göreceği şekilde beyanlarda bulunmuşlardır. Kastamonu Belediyesi’ne ait şirketin elinde bulunan ruhsatın Uğurlu binasının ayrılmaz parçası olduğu doğrudur. Bizim için de Kastamonu için de bu ruhsat önemlidir, fakat tek sorun bu değildir. Bizimle uğraşan kişilerin ihaleye itiraz etmesinden dolayı aradan geçen sürede tapumuzu alamamamızdan dolayı finansa ulaşımın zorlaşması, teşviklerin kalkması, enflasyona bağlı inşaat maliyetleri, döviz kurundan kaynaklı oluşan cihaz temini işimizi zorlaştırmıştır. Tüm Türkiye’de 1 milyon nüfusun altındaki illerde özel hastaneler ve diyaliz merkezleri iflasın eşiğine gelmiştir. Tüm zorluklara rağmen en hızlı şekilde binamızı faaliyete geçirmek için elimizden geleni yapacağımızı bildirir tüm Kastamonu halkına teşekkür ederiz” şeklinde konuştu.
Gaziantep GATHİB 2023 yılı olağan genel kurulu gerçekleştirildi Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (GATHİB) 2023 yılı Olağan Genel Kurulu’nu GAİB hizmet binasında gerçekleştirdi. Toplantı TİM Tekstil ve Hammaddeleri Sektör Kurulu Başkanı ve GATHİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Fikret Kileci, GAHİB Başkanı Zeynal Abidin Kaplan ile GATHİB Yönetim Kurulu Üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda 2023 yılı Birlik mali durumu ve Birlik faaliyetleri ibra edildi. Genel Kurulda açıklamalarda bulunan GATHİB Başkanı Fikret Kileci, “Pandeminin ve Rusya-Ukrayna savaşının ardından dünya genelinde tekstil sektöründe daralma görülmeye başlamasına rağmen üyelerimiz dirençli bir duruş sergiledi. 2023 yılının hemen başında gerçekleşen 6 Şubat depremlerinin yıkıcı etkisi de olumsuz tabloya eklendiğinde oldukça zor günler geçirdik. Tüm olumsuz şartlara rağmen Birliğimiz üyesi ihracatçılarımız istikrarlı bir performans sergilediler, buradan tüm üyelerimize üstün çabaları sebebiyle teşekkürler ediyorum. 2023 yılında gerek benim için Tekstil Sektör Kurulu Başkanı olarak gerek GATHİB Başkanı olarak oldukça yoğun bir takvimle geçti. Aynı şekilde Birliğimiz de yoğun bir takvimi geride bıraktı. 2024 yılında da tüm gücümüzle sahada olacağız, bizi 2023’ten daha yoğun bir takvimin beklediğini biliyoruz. Şimdiden tüm çalışma arkadaşlarıma ve üyelerimize başarılar diliyor, 2024’ün sektörümüz ve tüm ülkemiz için verimli bir ihracat yılı olarak kayda geçmesini temenni ediyorum” dedi. GATHİB’in ihracatı 2023 yılında 2022 yılına göre yüzde 13,1 azalışla 3 milyar 67 milyon ABD doları olarak gerçekleşti. Tekstil sektöründe yaşanan bu düşüşte uluslararası ölçekte tekstil sektöründe yaşanan talep daralmasının ve bölgemizde yaşanan 6 Şubat depremlerinin etkisi olduğu değerlendiriliyor. 2023 yılında bölgemiz tekstil sektörü ihracatı alt mal grupları bazında değerlendirilecek olur ise en fazla ihracat yapılan mal grupları; 837 milyon dolar ile iplik ihracatı, 818 milyon dolar ile kumaş ihracatı ve 176 milyon dolar ile elyaf ihracatı olmuştur. En fazla ihracat gerçekleştirilen ülkeler ise Irak, Birleşik Krallık, İtalya, ABD ve Suriye olarak sıralandı. TİM Tekstil ve Hammaddeleri Sektör Kurulu Sekreteryasını üstlenen GATHİB, Fikret Kileci Başkanlığında 2023 yılında yoğun bir takvim geçirdi. Yeşil Dönüşüm, Sürdürülebilir Üretim, Döngüsel Ekonomi alanlarıyla ilgili World Circular Economy Forum, Circular Textile Days, Uluslararası Ekoteks Sempozyumu, İyi Pamuk ve Tarla Paneli, Horasis gibi onlarca panel, forum, fuar ve sempozyuma katılan GATHİB yönetimi 2024 yılı için de yoğun bir takvime sahip. Ayrıca sektöre nitelikli iş gücü ve tasarımları kazandırmayı amaçlayan ve Doku Kumaş Tasarım Yarışması’nın dördüncüsü de GATHİB tarafından 2024 yılında gerçekleştirilecek.