GÜNDEM - 27 Ocak 2018 Cumartesi 10:59

Türkiye’de sinemaya gitme sıklık oranı Avrupa’nın üçte biri

A
A
A
Türkiye’de sinemaya gitme sıklık oranı Avrupa’nın üçte biri

Başarılı iş adamı, Sinemia’nın kurucusu ve CEO’su Rıfat Oğuz, başarı hikayesini anlattı.

Sinemia’nın çıkış fikrinin müzik endüstrisindeki gelişmeleri takip ederek oluştuğunu söyleyen Oğuz, “Eskiden müzikleri tek tek indiriyorduk. Bu sırada değer mi, değmez mi diye düşünüyorduk. Bugün geldiğimiz noktada müziği sınırsız dinleyebildiğimiz servisler var. Sinemayı da bu şekilde görüyorum. Hayatımızın bir parçası. Ve en büyük sıkıntılardan biri filmleri evde ve sinemada izlenecek diye ikiye arıyoruz” dedi ve bu ikilemin önüne geçmek için sinema üyeliği sitemini mevcut pos sistemlerine uyumlu banka kartı ve mobil uygulamayı hayata geçirdiklerine dikkat çekti. Sinemia’nın kurucusu ve CEO’su Rıfat Oğuz uzun yıllar telekomünikasyon ve bankacılık sektöründeki deneyimlerini ve bilgilerini birleştirerek ortaya çıkan bir sinema üyeliği aboneliği olduğunu söyledi.

Rıfat Oğuz 2015 yılının sonlarına doğru kurulan Sinemia’nın ilk yatırımcısının Hasan Aslanoba olduğunu, ardından diğer yatırımcılarında projeye katkıda bulunduğunu söyledi. Bu yatırımlar ile 2017 de ilk olarak İngiltere’de faaliyete geçtikten sonra Los Angeles’da kurdukları merkez ile Türkiye’den daha hızlı büyüdükleri bir açılım gerçekleştirdiklerini, İngiltere, Avustralya ve Kanada ile faaliyetlerini 5 ülkeye genişlettiklerini aktardı.
Oğuz, gençlerin oylarıyla birçok üniversiteden ödül geldiğini, İngiltere’de CEO ödüllerinde ilk defa ülkemizden seçilen girişimci olduklarını ve 2017 sonunda halk tarafından oylandığı için önemli olan Webrazzi Ödüllerinde hem yılın girişimi, hem de yılın girişimcisi ödüllerini aldıklarını ve Wired Magazine tarafından Avrupa’nın en gözde girişimleri arasında seçildiğini söyledi.

Sinemia’nın herkesin ihtiyacını karşılayabilecek, istenilen sinema salonunda, istenilen filmde, istenilen seansta kullanabilecek aylık sinema bileti platformu olduğunu böylece daha çok sinemaya gidilebildiğini söyleyen Oğuz, böylece kişilerin daha çok sinemaya gidebileceğini, sosyalleşebileceğini, Türkiye’de şu anda sinemaya gitme sıklık oranının Avrupa’nın üçte biri olduğunu belirtti.

Sinemia’nın rakiplerinden çok farklı olduğunu Amerika’ya hizmet veren diğer firmadan farklı olarak sadece klasik filmlere değil Sinemia ile IMAX, 3D gibi seanslara da gidilebildiğini, bir kişinin aynı filmi isterse defalarca izleyebileceğini, diğer platformlarda üyeliklerin kişisel olduğunu Sinemia’da ise aile paketi gibi paketlerin bulunduğunu ve en önemlisi bileti almak için sinema salonunda bulunmanın şart olmadığını evde veya iş yerinden online olarak gerekirse bir ay evvelden bu işlemi gerçekleştirilebildiğini söyledi. Oğuz, 2018’de altı ayrı ülkeye yayılmayı hedeflediklerini, bu amaçla dünyanın en büyük fonları ile görüşerek kendilerine doğru ortak yatırımcı seçmeye gayret ettiklerini anlattı.

Teknoloji olarak diğer örneklerden farklı olarak kullandıkları yapay zeka teknolojisi ile sistemin kişiye veya birlikte izlemek isteyen kişilerin geçmiş seçimlerinden yola çıkarak önerilerde bulunduğunu, salonlarda sundukları arttırılmış gerçeklik ile filmden önce izleyicilerin filmdeki karakterler ile fotoğraf dahi çektirebildiklerini, platformun sinemadan başladığını ama ilgili her yanına dokundukları bir servis olduğunu vurguladı.

Bu alanda kendini geliştirmek ve profesyonelleşmek isteyenlere yönelik ise kendilerinin sinema ekseninde profesyonelleştiklerini ancak abonelik yönteminin her alana uygulanabilecek bir yöntem olduğuna, üyelik modellerini incelemelerini ve yeni teknolojiyi sadece takip etmek değil onu kendi projelerinde etkin nasıl kullanabilecekleri konusunda bakış açısı geliştirmelerinin önemine değindi. Oğuz, sözlerini ülkemizin bankacılık ve finans eko sisteminin neredeyse dünyanın örnek sistemlerinden biri olduğunu söyleyerek tamamladı. 

Aydın Tuna Palabıyıkoğlu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.