GÜNDEM - 15 Kasım 2018 Perşembe 10:56

"Türkiye’de yüzde 20’ye yakın diyabet hastası var”

A
A
A
"Türkiye’de yüzde 20’ye yakın diyabet hastası var”

Obezitenin yaygınlaşmasıyla birlikte diyabetin hastalıklar arasında ilk sıraya yerleştiğini belirten Türkiye Hastanesi İç Hastalıkları Uzm. Dr. Ahmet Faruk Yağcı, sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşamla birlikte Türkiye’de yüzde 20’ye yakın diyabet hastası olduğunu kaydetti.

“14 Kasım Dünya Diyabet Günü” kapsamında diyabete farkındalık oluşturmak adına Türkiye Hastanesi tarafından “Diyabet Semineri” düzenlendi. Türkiye Hastanesi doktorlarından İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Faruk Yağcı, Göz Hastalıkları Bölümü’nden Op. Dr. Çolpan Ovalı, Diş Hekimi Hilal Yıldız Yüksel ve Hemşire Neşe Demirezer diyabetle ilgili önemli noktalara değindi. Seminer öncesi İhlas Haber Ajansı’na konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Faruk Yağcı, diyabetin evrelerine değinerek, özellikte Tip 2 diyabetine karşı önemli tedbirler alınması gerektiğini söyledi.

“En büyük sebebi kötü beslenme ve hareketsizlik”     

Dünyadaki en önemli sağlık problemleri arasında ilk sırada olan diyabet hakkında önemli noktalara değinen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Faruk Yağcı, “Diyabet, hastalıklar arasında en önemli ve çok kişiyi etkileyen bir hastalıktır. Özellikle obezitenin yaygınlaşmasıyla birlikte diyabetin; hastalıklar arasında en ön sırda olduğunu, birçok kişiyi ilgilendirdiğini, birçok kişide organ hasarına ve ölüme neden olduğunu görüyoruz. Kötü beslenme ve hareketsizlik ise diyabetin en büyük sebepleri arasında yer alır. Nitekim Türkiye’de diyabet yüzde 20’ye yakın. Her beş kişiden biri ya diyabet ya da obezdir. Diyabet ve buna bağlı hastalığı olan kişiler toplumumuzda oldukça artıyor” dedi.

Belirtileri nelerdir?

Diyabetin birçok belirtisi olduğunu kaydeden Dr.Yağcı,” Diyabet ortaya çıktıktan sonra kişide; çok su içme, sık idrara çıkma, çok yeme ve kilo kaybı gözleniyor.  Ancak mühim olan bu dönem gelmeden tedbir alarak, olayın ortaya çıkmasını engellemektir.  Diyabetin ön dönemi olan insülin direnci döneminin tespit edilmesi, kişide insülin direncine karşı tedbirlerin alınıp, diyabetin ortaya çıkmasına mani olunması en önemli durumdur. İnsülin direnci döneminde hastanın kan şekeri normaldir. Sadece dokularda insüline karşı duyarsızlık vardır. Daha sonra gizli şeker diye halk arasında adlandırılan diyabet dönemi gelir. Bu da şeker yükleme testinde ortaya çıkabilir” diye konuştu.

“Anne ve babalar çocuklarını iyi gözlemlesin”

Doğuştan olan Tip 1 diyabete karşı anne ve babaların çocuklarının hareketlerini iyi gözlemlemesi gerektiğinin altını çizen Dr.Yağcı, “Tip 1 diyabet kendini belli eder. Özellikle çocukluk döneminde çocukta aşırı su içme, sık idrara çıkma, kan şekerinin anormal yüksekliği ve kanda insülin eksikliği gibi durumlar gözlenir.  Bu tür çok nadir görülür. Kişinin ömrü boyunca sürekli insülin veya insülin pompası kullandığı bir rahatsızlık söz konusudur. Anne ve babalar çocuklarındaki davranış değişikliklerini izlesinler. Gece su içmeye ya da idrara kalkıp kalkmadığına baksınlar.  Ayrıca; çocuk giderek zayıflıyor mu? , dalgınlaşıyor mu? , yemek yemeye karşı davranışı nasıl? Bunları gözlemlesinler” şeklinde konuştu.

Diyabete karşı alınması gereken tedbirlere de değinen Dr.Yağcı, “Diyabete karşı önlem almak için kişilerin kilosunu normal kiloda tutmaları, insülin salgılatan gıdalardan, karbonhidratlardan ve işlenmiş bütün besinlerden uzak durmaları gerekiyor. Alınan bu tedbirler kişileri; obezite ve onun getirdiği insülin direnci ile diyabetten biraz daha uzakta tutacaktır” diyerek sözlerini tamamladı.

                

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.