ÇEVRE - 23 Mayıs 2018 Çarşamba 10:53

Türkiye’nin en büyük Longoz’u ziyaretçilerini bekliyor

A
A
A
Türkiye’nin en büyük Longoz’u ziyaretçilerini bekliyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğünün koruması altında olan Karacabey Longuzu, ziyaretçilerine adeta görsel bir şölen sunuyor.

Farklı habitat özelliklerini bir arada barındıran ve biyolojik çeşitlilik açısından son derece zengin olan Kocaçay Deltası ve Karacabey Longozu, kuş gözlemciliği ve fotoğrafçılığı, doğa yürüyüşleri, doğa kampları gibi farklı eko-turizm aktivitelerinin gerçekleştirilebileceği nadir alanlar arasında bulunuyor. Avrupa’da örneği olmayan ve Türkiye’deki 4 longoz içinde en büyüğü olan Karacabey Longozu (subasar ormanı), denize doğru akan derelerin getirdiği kumların birikerek kıyıda set oluşturması ve dere ağzını kapatması sonucu akarsuyun biriktiği yerde oluşan bir özel ekosistem. Yılın belli dönemlerinde veya yıl boyunca taban suyunun yükselmesine bağlı olarak bataklık ve göllerde oluşan orman olarak da tanımlanan longozu yalnızca belirli bitki (örneğin dişbudak, kızılağaç, göl soğanı, su menekşesi vb.) ve kuş (filamingo, kara leylek, balıkçıl türleri vb.) türleri tercih ediyor. Bu ekosistemin devamlılığı için en temel koşul bol suyun devamlı var olması. Su, getirdiği kil ve organik materyaller ile bu sahaların topraklarını mineral ve organik madde yönünden zenginleştiriyor. 

Başta Susurluk Irmağı ve Nilüfer Çayı olmak üzere Güney Marmara akarsularının büyük bölümünün birleşmesiyle oluşan Kocaçay, Bursa’nın Karacabey ilçesine bağlı Yeniköy yakınlarında Marmara Denizi ile buluşuyor. Bu buluşma noktasında bulunan Kocaçay Deltası, barındırdığı doğal yaşam alanlarının çeşitliliği bakımından eşsiz bir zenginliğe sahip. Delta, kumul bitkileri, bataklıkları, longoz ormanları ve gölleriyle farklı habitatlara ev sahipliği yapıyor. 

Kocaçay Deltası ve longoz ormanı pek çok farklı kuş türü için de önemli bir beslenme, dinlenme ve üreme alanı. Bölgenin aynı zamanda göç yolları üzerinde yer alması nedeniyle deltada ve longoz ormanlarında yaklaşık 200 farklı kuş türü gözlenebiliyor. Aralarında tepeli pelikan, ak pelikan, kara leylek, filamingo ve kuğu gibi nesli tehlike altına girebilecek türlerin de bulunduğu 12 kuş türü deltada ürüyor. Eşsiz güzelliklere sahip longozun korunarak gelecek nesillere aktarılması hususunda Orman ve Su İşleri Bakanlığı da çalışmalarını devam ettiriyor. Bu çerçevede Karacabey Kocaçay Deltası sulak alanı alt havza biyolojik çeşitlilik araştırma projesi tamamlanarak, Karacabey Longozu’nda bir adet kuş gözlem kulesi yapıldı. Diğer yandan bölgeye tabiat eğitim merkezi kurulması planlanıyor.
(Ayşe Üngör/İHA)

 

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul’da şoke eden tehlikeli yolculuklar kamerada: Çocukların canını hiçe sayıp taşıdılar Kağıthane’de scooter ile yolculuk yapan bir kişi, çocuğunu da kucağında taşıyarak yürekleri ağızlara getirdi. Bisikletle yolculuk yapan başka bir kişi ise, iki çocuğunu bisikletin yanlarına oturtarak yolculuğuna devam etti. Yine Kağıthane’de iki çocuk, seyir halinde ilerleyen kamyonetin arkasında dakikalarca tehlikeli yolculuk yaptı. O anlar vatandaşların cep telefonu kamerasına yansıdı.Kağıthane’de vatandaşların hem kendi hayatını hem de çocuklarının hayatını tehlikeye atarak trafikte yaptığı tehlikeli ve bilinçsiz yolculuklar adeta ‘pes’ dedirtti. Kağıthane’de scooter ile yolculuk yapan bir kişi, hiçbir güvenlik önlemi almadan akan trafikte çocuğunu kucağında taşıdı. Görenlerin yüreklerini ağzına getiren tehlikeli yolculuk, diğer vatandaşın cep telefonu kamerasına yansıdı.Bir bisiklete üç kişi bindiKağıthane Talatpaşa Mahallesi’nde bisikletle giden bir kişi, okuldan çıkan çocuklarını da alarak üç kişi yolculuk yaptı. Çocuklarını bisikletin kenarlarına ayakta duracak şekilde koyan şahıs, pedal çevirmeye devam etti. Şaşkınlığa yol açan olay vatandaşların cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.Kamyonetin arkasına takıldılarKağıthane Galata Deresi Caddesi’nde ise yaşları ufak iki çocuk, seyir halinde ilerleyen kamyonetin arkasında yolculuk yaptı. Sürücünün farkına varmadığı esnada kamyonetin arkasına tutunan çocuklar, dakikalarca tehlikeli yolculuğu sürdürdü. Çevredekileri hayrete düşüren olay başka bir sürücünün cep telefonu kamerasına anbean yansıdı.
Antalya Antalya’da Kum Zambaklarına çitli koruma Anavatanı Akdeniz kıyıları olan ve nesli tükenme tehlikesinde olduğu için Dünya Doğa Koruma Birliği’nce koruma altında bulunan kum zambakları Kundu sahilinde çitlerle koruma altına alındı. Antalya Aksu Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri, nesli tükenme tehlikesi altında bulunan Kum Zambaklarını koruma altına alıyor. Kundu sahilinde ekiplerce yerleri tespit edilen Kum Zambakları renkli çitlerle çevrilerek zarar görmekten kurtarılıyor. Akdeniz Bölgesinin endemik bitkileri arasında yer alan Kum Zambakları Antalya’nın Aksu ilçesinde koruma altına alındı. Aksu Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri, Kundu sahilinde 13 ayrı noktadaki Kum Zambaklarını çit ile çevirerek koruma altına aldı. Aksu Belediyesi Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, biyolojik miras olan Kum Zambaklarının gelecek nesillere sadece fotoğraf olarak anlatılmaması için üzerlerine düşen görevi yerine getirdiklerini belirterek “Endemik türleri koruma görevimizi yerine getiriyoruz” dedi. Belediye sorumluğunda olan bütün sahilin kontrol edileceğini belirten Başkan Yardımcısı Çelik, “Kum Zambaklarını tehlikelerden korumak ve farkındalık oluşturmak için rahatça fark edilebilecek şekilde renkli çitler içine aldık. Ekiplerimiz çitleri ve zambakları sürekli kontrol edecek” dedi. Dünya Doğa Koruma Birliğince de korunacak türler arasında yer alan ve kopartılması yasak olan Kum Zambakları her yıl Eylül, Ekim aylarında çiçek açarak adeta görsel bir şölen sunuyor. Kum Zambaklarını koparanlara 488 bin 630 liraya kadar para cezası verilebiliyor.