KÜLTÜR SANAT - 24 Ağustos 2017 Perşembe 16:23

Türkiye’nin ilk 'Ekolojik Ahşap Oyuncak Çocuk Müzesi' Tekkeköy’de

A
A
A
Türkiye’nin ilk 'Ekolojik Ahşap Oyuncak Çocuk Müzesi' Tekkeköy’de

Türkiye’nin ilk “Ekolojik Ahşap Oyuncak Çocuk Müzesi”, Tekkeköy Mağaraları’nın bulunduğu Arkeoloji Vadisi’ne yapılacak.

Samsun‘un Tekkeköy ilçesinde yer alan Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi, Karadeniz Bölgesi’nin en eski yerleşim yeri olarak biliniyor. Samsun’un 14 kilometre doğusunda yer alan ilçedeki Fındıcak ve Çınarlı derelerinin suladığı vadi boyunca yükselen kaya kitlelerinde Tekkeköy Mağaraları adı verilen büyüklü küçüklü oyuk ve mağaralar MÖ. 15000 ile MÖ. 60000 yıllarına ait olduğu tahmin ediliyor.

Tekkeköy Belediyesi burada yaşayan insanların kullandığı araç gereçleri gelecekteki insanlara da yansıtmak için yeni bir proje başlattı. Samsun'da “Oyuncakçı Dede” olarak bilinen ahşap oyuncak ustası Salih Tok tarafından yapılacak ekolojik oyuncaklar burada müzede sergilenecek.

“Ahşap Oyuncak Çocuk Müzesi Türkiye’de ilk olacak”

Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, müzenin tamamlanmasına kısa bir süre kala müzeye giderek incelemelerde bulundu. Yapılacak olan müzenin Türkiye’de ilk olacağının altını çizen Hasan Togar, “İnsanlık tarihinin bilinen en eski yerleşkelerinden, bilinen adı ‘Tekkeköy Mağaraları’nı yeni projelerle birlikte ismini ‘Arkeoloji Vadisi’ne çevirdik. Burası tarihi ve turistik bir mekan. Vadinin ortasından çok güzel bir ırmak geçiyor. Bu alanda o dönemden kalan eski, ahşap ve taş binalarımız vardı. Bunlardan restore edilenlerini aslına uygun olarak kullanmak için projelerimiz var. Burada bir büyüğümüzün, çocukların gelişimine katkıda bulunmak, zekalarını geliştirmek ve fiziksel gelişimine katkı sağlamak amacıyla kullandığı bir ahşap atölyesi vardı. Biz onunla beraber bir araya geldik ve istedik ki burayı Türkiye’deki ilk olacak ‘Ekolojik Ahşap Oyuncak Çocuk Müzesi’ haline dönüştürelim. Burada ahşaptan üretilen ve insanlık tarihinin bu zamana kadar kullandığı teknolojik gelişmeleri de yansıtan, yaşam standartlarını da yansıtan eşyaların oyuncağa dönüştürülmüş hallerini tanıtan, çocukların gelişiminde katkıda bulunan oyuncak müze yapmayı planlıyoruz” dedi.

“Müzeyi turistlerin hizmetine sunacağız”

Yapılacak olan müzeye turistlerin yoğun ilgi göstereceğini vurgulayan Togar, “Müze yapacağımız binayı restore ettik. Bazı ekolojik ahşap oyuncaklar burada sergileniyor. Böyle tarihi bir mekanda böyle tarihsel fayda sağlayabilecek unsuru inşallah bu alanla bütünleştirip Tekkeköy’ün, Samsun’un ve yerli yabancı turistlerin hizmetine sunmuş olacağız. Buradaki bazı oyuncaklardan çıkan sesler dahi çocukların psikolojisini düzeltecek cinsten. İnsanların ruhunu rahatlatıyor. Burada ayrıca geçmişte kullanılan kanı arabalarının oyuncakları, traktörlerin oyuncakları ve daha birçok eskiden kullanılan araç gereçlerin ekolojik oyuncakları bulunuyor. Bu oyuncakların eğlendirirken aynı zamanda da bilgilendireceğini de düşünüyorum” diye konuştu.
Müzenin 2 ay sonra gerçekleştirilecek ve ilçenin tarihinin anlatılacağı uluslararası sempozyuma kadar bitirilmesi hedefleniyor. 

Erdi Demür 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bolu Bolu’da 7. Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi düzenlendi Bolu’da "7. Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi" düzenlendi. Prof. Dr. Aydan Biri ve Prof. Dr. Fatma Deniz Sayıner modern doğum hekimliği ve ebelik hizmetleri açısından önemli bilgileri katılımcılara aktardı. Bolu Koru Otel’de geleneksel hale gelen Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi’nin 7’ncisi düzenlendi. Kongre’nin oluşturulmasında büyük payda sahibi olan Prof. Dr. Aydan Biri ve Prof. Dr. Deniz Sayıner’in öncülüğünde bir araya gelen doğum hekimlerinin yanı sıra perinatoloji uzmanları, ebeler, hemşireler, yenidoğan hekimleri ve doğuma katkı sağlayan birçok branş uzmanı da kongrede yerini aldı. Kongrede Türkiye’de ve dünyada modern doğum hekimliği ve ebelik hizmetleri açısından önemli bilgiler, araştırma sonuçları ve deneyimlerin paylaşıldığı bilimsel oturumlar yapıldı. 3 gün sürecek olan kongrede, doğuma yönelik kurslar ve bilgilendirme toplantıları yapılacak. “Doğum konusu birçok konuya göre az ilgi görüyor” Türkiye’de sadece doğumun ele alındığı en büyük bilimsel toplantı olma özelliğini taşıyan 7. Uluslararası Bolu Koru Gebelik, Doğum ve Lohusalık Kongresi’nin başkanlığını yürüten Prof. Dr. Aydan Biri, “Bu 7’ncisi olmakla birlikte en çok heyecan duyduğum kongre oldu. Her geçen yıl birbirini tekrar etmemek adına zaten çok geniş ve sonsuz olan bu kongrede bir kez daha sizinle olmaktan çok büyük keyif duyuyorum. Konumuz doğum ve içerisinde çok fazla bileşen var. Doğumsal birleşim ya da bir bebeği ilgilendiren bir süreç, toplumun esası temeli ve koruyucu sağlık bakımı. Kongrede çok fazla insanı bir araya getiriyoruz. Ama çok da zor oluyor bu kongreler. Daha önce de söylediğim bir şey var ana işimiz olan doğum, özellikle kadın doğum hekimlerinin polikliniklerinin yüzde 80’i doğum, ancak buna rağmen birçok konuya göre çok daha az ilgi görüyor. Bu yıl ben çok çünkü bu konu doğrultusunda doktor arkadaşlarımızın da ana konumuzun doğum olduğuna dair inancı arttı. Her ne kadar hala akademisyen arkadaşlarımızın ‘Doğum da moda oldu’ demesine rağmen mesleğe bakışımızın çarptırıldığı bir dönemdeyiz” dedi. “Bilginin olmadığı yerde güçten bahsedilemez” Bilimsel çalışmaların ışığında kendini yenileyen ebelere ihtiyaç olduğunu söyleyen Prof. Dr. Deniz Sayıner, “Eğitim bizim vazgeçilmezimiz olmalı. Çünkü en büyük güç bilgi gücüdür. Bilginin olmadığı yerde güçten bahsedilemez. Hiçbir silah, hiçbir teknoloji bilginin karşısında duramaz. O nedenle sürekli bilimsel çalışmaların ışığında kendini yenileyen ebelerin yetişmesine ve ebelere ihtiyaç duyduğumuzu söylemem lazım. Ve tabii ki böyle bir ebeliği dizayn etmek için de birlik olmaya ihtiyaç vardır. Kurucu üyelerinden biri olmaktan onur duyduğum, gerçekten birlikte yürümekten gurur duyduğum yol arkadaşlarımın olduğu Anadolu Ebeler Derneği. Bu dernekle birlikte örgütlenmek, mesleğine sahip çıkmak mesleki örgütün içinde olmak son derece önemli” diye konuştu.