GÜNDEM - 02 Aralık 2015 Çarşamba 02:48

Türkiye’nin ilk gergedanı Darıca’ya geldi

A
A
A
Türkiye’nin ilk gergedanı Darıca’ya geldi

Bir haftalık yolculuğun ardından Asya’nın en büyük, Türkiye’nin de ilk gergedanı Darıca Hayvanat Bahçesine getirildi.

Asya Kıtasının en büyük, Türkiye’nin de ilk gergedanı Kocaeli’nin Darıca İlçesinde bulunan Faruk Yalçın Hayvanlar Alemi ve Botanik Parkına getirildi. Yaklaşık 200 saatlik bir yolcuğun ardından Darıca Faruk Yalçın Hayvanlar Alemi ve Botanik Parkına getirilen Samir adlı erkek gergedan 7 yaşında. Asya’da yaşayan en büyük gergedan olan Samir’in özellikleri ise, koyu gri renkte, oldukça kalın, çok sayıda küçük düğmecikler içeren bir derisi var. Derisi derin kıvrımlar içeren bir yapıya sahiptir ki, bu yüzden bir ismi de Zırhlı Gergedan olarak bilinmektedir. Vücut uzunluğu 4 metre, kuyruğu 75 santimetre. Tek boynuza sahiptir.

Samir’in getirilişi ile ilgili bilgi veren Darıca Faruk Yalçın Hayvanlar Alemi ve Botanik Parkı Genel Müdürü Yücel Yılmaz, “Türkiye’nin ilk gergedanı Samir’i parkımıza yerleştirdik. Yaklaşık 2 yıllık bir çalışmanın sonucunda ve altı yedi günlük bir yolculuk sonucunda parkımıza ulaştı. 7 yaşında Hint Gergedanı, diğer bir ismi Zırhlı Gergedan. 40 yaşına kadar yaşayabiliyorlar. Erkek bir hayvan, Nisan ya da Mayıs ayında da inşallah dişisini getirmiş olacağız. Diğer gergedanlardan farkı, derisinin yapısı ve tek boynuzlu oluşu” dedi.

Bütün Türkiye’ye hayırlı olsun diyoruz diyen Yılmaz, “Özel hazırladığımız yemler, meyve, yulaf gibi otlarla beslenecek. Yaklaşık 1 milyon 200 bin TL’lik bir masraftan sonra bu duyguyu yaşadık. Bugün 1 Aralık kurucumuz Faruk Yalçın’ın da ölüm yıl dönümü. Bugüne gelmesi bizim için anlamlı oldu, kendisi burada olsa çok mutlu olacaktı. Bütün Türkiye’ye hayırlı olsun diyoruz” şeklinde konuştu.

Gergedan’ın binası hakkında bilgi veren Yılmaz, “3 tonun üzerinde bir ağırlığı var, binası da ona göre yapıldı. Doğalgazlı ısıtma var binada çünkü 20 ile 30 derece arasında bir ısıda olması gerekiyor. Binanın bir özelliği de gergedan şeklinde olması” ifadelerini kullandı.

Gergedanın beslenme şekli ile de bilgi veren Yücel Yılmaz, “Meyve, elma ve özellikle havucu çok seviyor. Günde 15 kilogram hazır yem, 10 kilogram meyve, 10 kilo yonca ve 7 8 dal ağaç ve yaprak ile besleniyor” dedi.

Bir haftalık uzun bir yolculuk sonrasında gergedanı Darıca’ya getiren Hollanda’lı tır şoförü Dominique Van Wijk, “Perşembe günü yola çıktık. Bulgaristan’a kadar gelişimiz 4 gün sürdü. Yemlerini verdim. Yolculuk çok güzel çekti. Samir çok özel bir hayvan” şeklinde konuştu.

Yolculuk hakkında da bilgi veren Wijk, “Yolculuğumuz İskoçya’dan başladı. Gemiyle Hollanda’ya geçtik. Almanya üzerinden Avusturya ve İtalya’ya gittik. İtalya’dan gemi ile Yunanistan’a geçtik ve Türkiye’ye geldik” ifadelerini kullandı.

KAAN KIZIL - SAMET KAHRAMAN 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kahramanmaraş İş yeri yıkılan depremzede kadın, yeniden iş yeri açtı Kahramanmaraş’taki depremlerde iş yeri yıkılan 3 çocuk annesi kadın, yeniden iş yeri açarak hayata tutunmaya başladı. Hayrullah Mahallesi’nde ayakkabı satışı yapan 3 çocuk annesi Tuğba Şahin (36), "Depremde iş yerlerimiz zarar gördü. Buna rağmen pes etmedik ve yeniden iş yeri açarak kendi ayaklarımız üzerinde durmaya çalışıyoruz" dedi. 5 yıldır kendi işini yaptığını söyleyen Şahin, "Kahramanmaraş’ta ayakkabı üzerine hizmet vermekteyim. 5 yıldır kendi işimi işletiyorum. Depremden önce iki şubemiz vardı, depremden sonra yıkıldı. Şu an ise tekrardan iş yerimizi açarak devam ediyoruz. Çok zorluklar yaşadık. Kadın girişimci olarak hizmet vermeye devam ediyorum. Çok memnunuz işimizden. Depremden sonra evinden çıkmayan kadınlar varmış duyduğumuz kadarıyla. Bizler burada bir bayan olarak destek veriyoruz. Geldiklerinde burada güler yüz ve yuva sıcaklığı ile karşılanacaklar. Her zaman yerimize bekleriz. Bir bayan olarak çalışmak çok güzel bir duygu. Ekonomik özgürlüğünü kazanmak daha da önemli. Ben de bunun için uğraşıyorum, çabalıyorum. 3 çocuk annesiyim. Bu konuda cesaret çok önemli. Başlamak başarmanın yarısıdır. Bir an önce harekete geçmeliler. Bu iş konusunda benim de yapamayacağımı söyleyen çok insanlar oldu ama ben buna rağmen kendi işime sarıldım ve başardım. İllaki hayatın her alanda zorluklardan geçiyoruz geçeceğiz de ama istemek ve başarmak lazım" dedi.
Samsun 9 ayda 80 yaş ve üzeri bin hastaya evde sağlık hizmeti Samsun’da Sağlık Bakanlığınca 80 yaş ve üzeri yaşlı bireylerin sağlık hizmetlerine erişiminin kolaylaştırılması amacıyla kurulan Sağlıklı Yaş Alma Merkezi (YAŞAM) uygulaması ile 9 ayda bin hastaya hizmet verildi. Samsun İl Sağlık Müdürlüğü bünyesindeki doktor, hemşire ve sağlık personelinden oluşan ekip, 80 yaş ve üzeri bireyleri evinde ziyaret ederek, tedavilerini yapıyor. Yaşlılar Haftası çerçevesinde 92 yaşındaki Ali Ruhi Meral’ın evini ziyaret eden ekipler, burada tansiyon ölçme, hastasının ateşinin ölçülmesi, stetoskopla dinleme ve hastanın sağlık anlamında ihtiyaçlarının belirlenmesi ile ilgili çalışma yaptı. İl genelinde evde tedavisi yapılamayan yaşlılar ise randevu alınıp hastanede muayenesi gerçekleştirildikten sonra tekrar evlerine götürülüyor. "Bin hastaya hizmet" YAŞAM’ın kurulmasıyla 9 ayda bin hastaya ulaştıklarını söyleyen Samsun İl Sağlık Müdürlüğü Evde Sağlık Hizmetleri İl Koordinatörü Prof. Dr. Erdinç Yavuz, "Sağlık Yaş Alma Merkezi, Samsun’da tüm il merkezi ve ilçelerimizde kuruldu. 80 yaş ve hastalarımız için özel bir sağlık hizmetidir. Herhangi bir kriter olmaksızın tüm 80 yaş ve üzeri hastalarımızı bu hizmete dahil ediyoruz. Bu hizmette gördüğünüz gibi evde muayene, evde tetkik alımı, evde pansuman gibi, rehabilitasyon hizmetleri, fizik tedavi, psikolog, diyetisyen hizmetleri gibi bu ekiple birlikte evde sağlık hizmeti verebiliyoruz. Aynı zamandan bu hastalarımızın ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetlerini de organize ediyoruz. Hastamız MHRS’den randevu almaksızın elimizdeki imkanlar dahilinde diğer branşlar kardiyoloji, nöroloji, ortopedi gibi bölümlerden hiç sıra beklemeksizin bir refakatçi arkadaşımızla beraber ilgili polikliniklere gönderiyoruz. Hiçbir zaman yaşlımızı yalnız bırakmıyoruz. Tüm sağlık hizmetlerini kapsayan bir hizmettir. Tüm ile ve ilçe merkezlerimizde yaygınlaştı. Bu hizmete başvurmakta çok kolaydır. Hastanelerimizde bulunan YAŞAM’a başvurabilirler. MHRS’de de bu merkezimiz mevcut, orada da başvurabilirler. 9 aydır verdiğimiz bir sağlık hizmetidir. Bin hasta sayımız oluştu. 80 yaş üstü daha çok vatandaşa ulaşmaya ihtiyacımız var. Polikliniklerimize başvurabilirlerse sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler" dedi.