GÜNDEM - 03 Kasım 2017 Cuma 16:40

Türkiye’nin ilk Okçuluk Araştırmaları Enstitüsü açıldı

A
A
A
Türkiye’nin ilk Okçuluk Araştırmaları Enstitüsü açıldı

Türkiye’nin ilk Okçuluk Araştırmaları Enstitüsü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan’ın katılımıyla açıldı. Açılış töreninde konuşan Erdoğan, ‘‘Bu enstitü okçuluk adına yapılmış tüm akademik çalışmaların merkezi olacak’’ dedi.

Günümüzden yaklaşık 552 yıl önce inşa edilen ve dünyanın ilk spor kulüplerinden olan Okçular Vakfı, Türkiye’nin ilk “Okçuluk Araştırmaları Enstitüsü’nü” hizmete açtı. Okçular Vakfı’nda gerçekleştirilen açılış törenine, Okçular Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan’ın yanı sıra Okçular Vakfı Başkanı Haydar Ali Yıldız, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, İstanbul Valisi Vasip Şahin, protokol üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Protokol konuşmalarıyla başlayan açılış töreni, Okçular Vakfı Spor Kulübü’nün başarılı sporcuları ve Malazgirt Zaferi’nin yıl dönümü etkinliklerinde düzenlenen müsabakalarda dereceye giren sporculara verilen ödüllerle devam etti.Ödül töreninin ardından enstitünün açılış kurdelesi protokol üyeleri tarafından kesildi.

‘‘Bu Enstitü okçuluk adına yapılmış tüm akademik çalışmaların merkezi olacak’’
Okçular Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Bilal Erdoğan yaptığı konuşmada, “Nasıl yaşıyorsanız öyle inanırsınız. Bizi kültürleriyle tutsak etmeye çalıştılar, müziklerinden, yemekleriyle, kıyafetlerinden, yaşam tarzlarıyla. Türkiye’de yıllarca müzik derslerinde blok flüt çalınmasının sebebi basit değil. Ya da beden eğitimi dersinde ritmik cimnastiğin ön plana çıkartılmasının sebebi basit bir şey değil. Buralarda bizim kendi sporlarımızın, kendi müziklerimizin ve enstrümanlarımızın kendi kültürel öğelerimizin yer alması demek bir milletin bağımsızlığını gerçek manada koruması demektir. Bunun için bu çıktığımız geleneksel sporlar merkezindeki okçuluk yolculuğunda görüyoruz ki buraya gelen çocuklarımız, burada spor yapan gençlerimiz sadece spor yapmış olmuyorlar aynı zamanda dimağlarındaki kültürel kodlarıyla hafızalarıyla da çok sağlıklı bir iletişim kurmuş oluyorlar. Adeta format atılan silinen bir belleği yeniden hayata geçirmiş oluyorlar. Bu enstitünün misyonu çok önemli, dünyada özellikle bizim kültür coğrafyamızda okçuluk adına ne yapılmış, ne söylenmişse bunların hepsinin referans kaynağı olmayı hedefleyeceğiz. Bunun ötesinde önümüzdeki günlerde laboratuvarımız da hayata geçirilecek ve aynı zamanda okçuluk üzerine yapılmış tüm akademik çalışmalarında merkezi olmuş olacağız. Bu alanda yüksek lisans, doktora yapan öğrenci kardeşlerimize hem ev sahipliği yapacağız hem de burs imkanı sağlamaya çalışacağız. Biz Okçular Vakfı olarak, okçuluk sporu üzerinden kültürümüzde nesiller boyu tesiri olacak bir hizmeti sağlamış oluyoruz” diye konuştu.

‘‘İstanbul’un çeşitli bölgelerinde de okçuluğu yaygınlaştıracağız’’
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin geçmişte Okçular Vakfı’nın yapımı ve gelişimi sırasında büyük emek harcandığını ifade eden Başkan Mevlüt Uysal, “Şimdi ben bir aylık bir belediye başkanıyım, bundan daha iyisini bekliyoruz başkanım diyeceksiniz. İnşallah bundan daha iyisi olacak. Burayı merkez kabul edersek, inşallah İstanbul’un başka bölgelerinde de uygun olan diğer alanlarına da bizim geçmiş kültürümüzle bağ kurmak, gençlerimizi kötü alışkanlıklardan kurtarmak, insan psikolojisine ve sağlığına en uygun sporlar olmak üzere okçuluğu, biniciliği İstanbul’da yaygınlaştırmak adına Büyükşehir Belediyesi olarak üzerimize yük düşüyor. İnşallah biz bu yükün altına girip bu sporlarımızı İstanbullulara ulaştırmak adına elimizden geleni yapacağız” dedi.

''Burada başarıdan daha önemli şeyler var''
“Burada anladığım kadarıyla başarı en son arzulanan şey” diyerek sözlerine başlayan İstanbul Valisi Vasip Şahin ise, “Burası başarıdan önce insan olmak, iyi yetişmek, ahlakıyla, kültürüyle ve davranışıyla ustasına, hocasına talebelerine davranışıyla ve etrafına olan ilgisi alakasıyla bir kültür bütünü olmayı hedefliyor” ifadelerini kullandı.

Serdal Altıntepe

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Frenleri tutmayan otomobil, 14 aracı biçti Ümraniye’de frenlerinin tutmaması sonucu kontrolden çıkan otomobil park halindeki 14 araca çarptı. Olay saat 21.45 sıralarında Ümraniye Armağanevler Mahallesi 23 Nisan Caddesi’nde meydana geldi. Frenleri tutmayan 34 DGK 750 plakalı Fiat marka ticari araç, seyir halindeyken Range Rover marka araca çarptı. Çarpışma sonucu lastiği fırlayan 34 DGK 750 plakalı hızını alamayıp 14 araca çarparak durabildi. Kazada şans eseri ölen yada yaralanan olmazken otomobillerde maddi hasar meydan geldi. Kazayı yapan sürücünün araçtan indikten sonra şok halinde olduğunu gören vatandaşların araması sonucu olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Maddi hasar meydana gelen bazı araçlar çekici yardımıyla götürülürken, kaza sonrası cadde polis kontrolünde trafiğe açıldı. Öte yandan kaza sonrası sürücü ifade için karakola götürüldü. Kazayı gören Zafer Karagül, "Bu yol tehlikeli. Yukarıdan gelen araba geldiği zaman bu aşağıdan yukarı araba çıkamıyor. Bu yolu tek yola çevirdikleri zaman veyahut yan yolla açtıkları zaman sıkıntı biraz azalabilir. Birkaç defa çöp kamyonu viraj alamadığı için oraya yuvarlandı. Gene bu dört yol ağzında 3-4 kere kazalar oldu. ’Ne oldu?’ freni tutmayan araba vura vura aşağı indi. Allah’tan büyük bir kazaya engel oldu" dedi. Başka görgü tanığı Serdar Burak Eker, "Doblo sürücüsü var bizim yaşlarımızda 2 tane çocuk, çok hızlı geliyorlar. Yerler de ıslak olduğu için hakimiyetini kaybetmiş. Önde bir panelvan vardı, ona sürttü. Sonra otomobile çarptı. Sonra jeep kurtulayım derken ona ön sağ kafasından çarptı. Sonra park halindeki araçlara çarparak tır dorsesinin orada durdu. Zaten Doblo’nun tekeri orada kaldı, kıvılcımlar falan çıkıyordu. Çocuk büyük ihtimalle şoktan dolayı sarhoş zannedildi, linç ettiler çocuğu. Polis geldi kaldırdı, ifade vermeye götürdüler. Kaldırıma çıkan araçlar oldu baya büyük maddi hasarlı kaza ama can kaybı yok. Ben 20 yaşındayım çocuk da benim yaşlarımda bir şey ama şoktan dolayı konuşamıyordu. Öyle üzüldüm kendisine" ifadelerini kullandı.