GÜNDEM - 23 Ekim 2017 Pazartesi 09:25

Bir metrekarelik alanında yaşam mücadelesi veriyor

A
A
A
Bir metrekarelik alanında yaşam mücadelesi veriyor

Manisa’nın Yunusemre ilçesinde aile içindeki sorunlar nedeniyle eşi tarafından 2 sene önce sokağa atıldığını öne süren yaşlı adam halka açık tuvaletin bir metrekarelik alanında yaşam mücadelesi veriyor.

Yatacak yeri olmadığından, sürekli sandalye üstünde oturmak zorunda kalan Osman Yılmaz’ın iki bacağında da kan dolaşımının zayıflaması nedeniyle şişlikler oluşurken, yaşlı adamın tek isteği kendisine yatabileceği bir yer verilmesi. 

Manisa’nın Yunusemre ilçesi Topçuasım Mahallesi'ndeki halka açık tuvaletin bir metrekarelik alanında yaşam mücadelesi veren 55 yaşındaki Osman Yılmaz yardım eli bekliyor. Çevre esnafının sahip çıkmasıyla sokakta kalmak yerine tuvaletin bir köşesinde akşamları sandalye üzerinde oturarak uyumak zorunda kalan Yılmaz, sağlık problemleriyle de uğraşmak zorunda kalıyor. Son iki yıldır sokakta kaldığını ve çevre esnafının kendisine sahip çıkmasıyla gündüzleri tuvaletin önündeki sandalyede geceleri tuvaletin içindeki sandalyede oturarak yaşam mücadelesi veren Osman Yılmaz, yaşının ilerlemesi ve sağlık problemleriyle nedeniyle çalışamadığını ve bakıma muhtaç olduğunu söyledi. Yılmaz, “İki sendir buradayım, yatacak yerim yok, ayaklarımı uzatamıyorum. Bir arkadaş sağ olsun kaldığım bu yeri akşamları bana verdi. Bir tas çorba kuru ekmek bulabiliyorsam yiyorum. Bakanım yok, sigortam yok. Sigortam var da emekli olamıyorum. Günüm eksik. Burada oturarak bir ekmek parası alıyorum. Üstümü değiştiremiyorum, banyo yapamıyorum. Sadece yatacak bir yerim olsun, banyo yapacak yerim olsun çöplerden ekmek toplayarak karnımı doyururum” şeklinde konuştu.

Ailesi evden kovdu

Ailesi ile yaşadığı problemler nedeniyle iki sene önce evden atıldığını öne süren Yılmaz, “Ailemle yaşadığım tartışma nedeniyle eve almıyorlar. Eşim istemiyor beni. Resmi nikahımız da var ama parasızlıktan boşanma davası da açamıyorum. Oturmaktan bacaklarım bu hale geldi. Oturmaktan dolayı kan hareket etmiyor. Yatacak, ayaklarımı uzatacak bir yerim olsa şişme olayı olmaz. Bacaklarımda varis var. Varislerden bir ameliyat oldum kan aldılar, çektiler. Tansiyonum, şekerim var rahatsızlanıp düşüyorum. Ambulans gelip alıp götürüyor bir iki iğne vuruyorlar, serum takıyorlar sonra yine buraya geri geliyorum. Başka bir çare bulamayız diyorlar. 2 senedir akşamları bu tuvalette kalıyorum, başka bir yerim yok, yatacak yerim yok” dedi.
Sağlık problemleri nedeniyle çalışamadığını ve 2 bin 742 gün sigorta primi olduğunu ancak 3 bin 600 prim günü olmadığı için malulen emekli de olamadığını belirten Yılmaz, bacaklarının iyileşmesi halinde çalışabileceğini ancak bu durumda ayakta bile durmakta zorlandığını dile getirdi.

“Defalarca araba önüne atladım”

Gündüzleri dışarıda bir sandalye üstünde geceleri de tuvaletin içindeki sandalye üzerinde oturarak uyuduğunu anlatan Yılmaz gözleri dolarak şunları söyledi:
“Bana burayı veren arkadaştan Allah razı olsun akşamları gelip burada yatıyorum. Bazen kendimi arabaların önüne atıyorum arabalar bile vurmuyor. Bu canımdan bıktım artık. Allah’ın zoruna gitmesin ama ben ne yapayım. Başka çarem yok. 3 sefer kendimi arabanın önüne attım, arabalar vursun diye arabalar da vurmuyor. Gezemiyorum, eşin dostun yanına gidemiyorum. Ayaklarım kangrene çevirecek. Dizden aşağısı kesilirse daha kötü olacak. Buraya veren arkadaş her gün bir çorba ekmek parası veriyor babasının anasının hayrına. Emekli aylığım yok, çalışamıyorum. Sigortam var ama emekli olamıyorum. Malulen emekli olabilmek için 3 bin 600 günü doldurmam lazım onu da dolduramıyorum.”

Mahalle esnaflarından Aytaç Bayil de Osman Yılmaz’ı iki senedir tanıdıklarını belirterek, “Kimsesi yokmuş burada arkadaşlarımız yardımcı oldu burada kalıyor. Zaman zaman rahatsızlanıyor rahatsızlandığı zaman ambulans çağırmaya artık utanır olduk çünkü geliyorlar rahatsız götürüyorlar bir iğne vurup gidebilirsin diyorlar. Ciddi bir rahatsızlığı var ayakta duramıyor zaten. Akşamları burada yatıyor. Kalacak yeri yok. Komşu da burada kapıyı açtı. Dükkanı kapattıktan sonra burada sandalye üzerinde kalıyor. Soğukta sıcakta bu küçücük mekanda kalıyor” dedi. 

Sadık Cangel
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Kütahya İl Genel Meclisinde yeni dönem heyecanı Kütahya İl Genel Meclisi yeni dönemin ilk toplantısını yaptı. Yeni seçilen 37 il genel meclisi üyesi, ilk toplantıda meclis başkanı, başkan vekilleri ve katip üyeler için oy kullandı. Yapılan seçimler sonucunda 37 oyun 36’sını alan Muammer Özcura İl Genel Meclisi Başkanlığına tekrar seçildi. Meclis Birinci Başkan Vekilliğine MHP’li Ümit Çimen, Meclis İkinci Başkan Vekilliğine AK Partili Hüseyin Doğan seçildi. Meclis Asil Katip üyeliklerine Sadık Sarı ve Emin Volkan Çelik, Meclis Katip Yedek üyeliklerine Davut Karakurt ve Ömür Eldiven seçildi. Kütahya İl Genel Meclisi Başkanı Muammer Özcura, yaptığı açıklamada, "Kütahya birlik beraberlik içerisinde güzel hizmetleri, çalışmamızı görecek inşallah. Biz daha önce yaptığımız İl Genel Meclisi’nin başarısını Özel İdarenin başarısını aynı şekilde sürdürmeye çalışacağız. Bize destek veren herkese teşekkür ediyorum. Allah mahcup etmesin, inşallah yola devam. İl Genel Meclisi’nin Milli Eğitim’den AFAD’a sadece köyler ve kırsal kesim değil, 546 köyümüzün altyapısı, içme suyu, kanalizasyonu, yolu ana sorumluluğumuz. Bunun yanında Milli Eğitim’e, okullara, afet durumlarında sağlık kurumlarına destek olmak gibi her konuda bize düşen görevler var. Belediye ile işbirliği içerisinde, geçmişte olduğu gibi hizmetlerimize devam edeceğiz.Biz programlı gidiyoruz. Geçmişteki il genel meclis üyelerimizin ve idaremizin almış olduğu programlar var. Programlarımız aciliyet sırasına göre gerçekleşiyor. Birinci önceliğimiz, her zaman olduğu gibi, içme suyu, kanalizasyon ve yol. Bundan sonraki gelen taleplere ve imkanlara göre değerlendiriliyor. Bu şekilde zaten programlarımız da aksama olmaz. Yeni gelen arkadaşlara da bu programlar hakkında kısa bilgilendirme yapıldı. Aynı şekilde devam edeceğiz, inşallah çalışmalarımıza devam edeceğiz. Mecliste 18 AK Parti’nin üyesi, 12 Milliyetçi Hareket Partisi, 5 Cumhuriyet Halk Partisi, 2 Yeniden Refah Partisi, toplam 37 üyemiz var" diye konuştu.
Ankara Ayhan Bora Kaplan suç örgütü sanıklarının yargılanmasına devam edildi Suç örgütü lideri olduğu ileri sürülen Ayhan Bora Kaplan ile suç örgütü şüphelisi 28’i tutuklu 61 sanığın yargılanmasına devam edildi. Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’ndeki salonda görülen duruşmaya tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı. Mahkeme başkanı verilen öğle arası sonrası yargılamanın devam edeceğini söyleme üzerine tutuklu sanıklara söz verdi. Hakkındaki suçlamaları kabul etmeyen tutuklu sanık Furkan Anıl Bahar, “Bu ülkeye 8-9 yıldır hizmet etmekten başka hiçbir şey yapmadım. Tutuklanınca çalıştığım kurum benim sözleşmemi iptal etti. Sadece ’Albüm’ ve ’Tren’ adlı barlarda çalıştım. Tren adlı mekanda Ayhan isimli garson vardı. Bu ismi sadece burada duydum. Tutukluluk sürem göz önünde bulundurularak beraatimi talep ediyorum” ifadelerine yer verdi. “Telsizlere ‘arkadaş’ diyorduk” Hakkındaki suçlamaların iddia olarak kaldığını söyleyen tutuklu sanık Gökhan Gülümser, “Somut bir durum yoktur. Ben araç tamiri üzerine çalışıyorum. Geçmişte Albüm ve Tren adlı mekanlarda valelik yaptım. Çalıştığım süreçte telsizlere ‘arkadaş’ diyorduk. Polis uygulamaya geldiği zamanlar saklıyorduk. Çünkü memurlar görünce telsizlerimizi kırıyorlardı” diye konuştu. Çukurambar’da bulunan bir mekanda 2019 yılında 2.5 ay vale olarak çalıştığını söyleyen tutuklu sanık Hasan Aslantaş, “Kesinlikle suçlamaları kabul etmiyorum. Vale olarak çalıştığım dönemde bizden sorumlu olan kişiyi Fethi Kara olarak tanıyordum. Bizde telsize ‘arkadaş’ diyorduk. Arkadaş dememizin nedeni emniyetten gelip telsizi gördüklerinde yanlış anlayabiliyorlardı” dedi. Tutuklu sanık beyanlarının ardından duruşma Perşembe günü devam etmek üzere ertelendi.