GÜNDEM - 23 Şubat 2016 Salı 10:38

Ülkesindeki savaş Suriyeli öğretmenin bir tek mesleğini değiştiremedi

A
A
A
Ülkesindeki savaş Suriyeli öğretmenin bir tek mesleğini değiştiremedi

Suriye’deki savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan ailesine sahip çıkmak için Kuveyt'teki öğretmenlik mesleğini bırakarak Kocaeli'deki ailesinin yanına yerleşen Suriyeli öğretmen Mahmut El Mısri, gönüllü Arapça dersleri vererek meslek aşkını canlı tutmaya çalışıyor.

Suriye’deki savaş nedeniyle ölüm korkusuyla küçük bir köyde yaşayan ailesini Kocaeli’ye getiren Suriyeli Öğretmen Mahmut El Mısri, öğretmenlik duygusunun kaybolmasını engellemek ve savaşın izlerini unutmak için Türk öğrencilere gönüllü olarak Arapça dersleri veriyor. 2008 yılına kadar Kuveyt’te İngilizce dersleri veren El Mısri, Suriye'deki rejime karşı başlatılan mücadelenin ardından çıkan iç savaştan ailesini sağ çıkarmak için mesleğine ara vermek zorunda kaldı.

SAVAŞIN İZLERİNİ ÖĞRETMENLİK DUYGUSUYLA YENİYOR
Daha önce geldiği Türkiye'deki arkadaşlarının da tavsiyelerini dinleyen Mısri, ailesi için Türkiye’ye sığınma başvurusunda bulundu. Suriye’deki savaş nedeniyle ailesini güvene almak isteyen El Mısri, başvurunun da kabul edilmesiyle mesleğine ara vererek, ailesinin bir kısmını önce İstanbul’a ardından Kocaeli’ye getirdi. Kocaeli’ne geldikten sonra öğretmenlik mesleğine devam etmek için çözüm yolları arayan Suriyeli öğretmen Mısri, yine arkadaşlarının tavsiyesi ile gönüllü olarak özel bir kursta gönüllü öğretmenliğe başlayarak yeni öğrencilerine Arapça dersi veriyor. Yeniden öğretmenlik yapmaktan dolayı çok mutlu olduğunu söyleyen Mısri, öğrencilerini eğiterek hem savaşın etkilerini unutmaya hem de öğretmenlik duygusunun yok olmasını engellemeye çalışıyor.

"TÜRK ÖĞRENCİLERİ ÇOK SEVİYORUM"
Türk öğrencileri diğer öğrencilerden daha fazla çok sevdiğini belirten El Mısri, “Ben Suriyeliyim Humus Üniversitesi İngilizce bölümünde mezun oldum. İngilizce bölümünden mezun olduğum için İngilizce öğretmenliği yapmaya karar verdim. Kuveyt’te 2008 kadar İngilizce öğretmenliği yaptım. 2008’den sonra ailemden uzak durmak istemiyordum ve yanıma almak istiyordum. Kuveyt Devleti aileme gelmesi için izin vermiyordu. Daha sonra edindiğim birkaç Türk arkadaşımdan biri, Türklerin de Arapça ile çok ilgilendiklerini söyledi ve Türkiye’de bir merkez kurmam için teklif etti. Bu şekilde bir merkez kuralım Türkler Arapça'yı çok seviyor. Kafama yattı çünkü ailemden uzak olmak istemiyordum. Sonra buraya geldim. Türkleri çok seviyorum, Türklerin Arapça sevdasını çok seviyorum. O yüzden buraya geldim ve Arapça dersleri vermeye başladım. Şu an ailemle de hayatımı mutlu bir şekilde sürdürüyorum. Suriye’de savaş olduğundan dolayı ailemle birlikte Suriye’de olamıyordum. Ailemi de savaştan uzak tutmak istiyordum. Arkadaşlarımdan böyle bir teklif gelince, ailemle yaşayacağım için teklifi kabul ettim” dedi.

"BURADA GÜVENDEYİZ"
Türkiye’de mutlu olduklarını vurgulayan El Mısri, “Suriye’de savaş var. O yüzden evinden bile dışarı çıkmaya korkuyor. Yeğenlerimi, kuzenlerimi buraya davet ettim. Orada, orduya gidip insanları öldüreceklerdi ya da orduya gitmeyip evlerinde öleceklerdi. Bu tarz şeylerden uzağız. Türkiye’ye geldik, Türkiye hükümetine çok teşekkür ediyorum. Burada mutluyuz, ailem mutlu. Dışarı çıkmaktan zevk alıyoruz. Burada hayat çok güzel, şükürler olsun Allah'a ki, Türkiye’deyiz, Türkiye hükümeti bizi kabul etti” diye konuştu.

"SURİYE’YE DÖNMEMİZ ÇOK ZOR"
Savaş bitse bile Suriye'ye bundan sonra sadece ziyaret amaçlı gitmek istediklerini belirten El Mısri, “Bir ülke savaşı girdiğinde, o ülkenin toparlanması çok zor olur. Suriye de bunu yaşadı. Toparlanması çok zor olacak. Ben eğer Suriye’ye gidersem işim yok, gücüm yok, arkadaşlarım yok, arkadaşlarımı kaybettim. Bu yüzden ailemle konuştuk ve ortak karar aldık. Bundan sonra gideceksek de Suriye’ye, sadece ziyaret için gideceğiz. Burada benim 3 çocuğum var. Eşim, kardeşim burada, kardeşimin ailesi burada ve şu anda toplamda ailemden 10 kişi buradayız. Suriye’deki savaştan kaçtık. İnşallah bundan sonra da belki onların ailesi, benim annem buraya gelecek, istiyoruz buraya gelmesini. Türkiye hükumetine teşekkür ediyorum, bizi kabul ettiği için" şeklinde konuştu.

"SURİYE'DEKİ SAVAŞ ÇIKAR SAVAŞI OLDU"
Suriye'deki savaşı da yorumlayan Mısri, "Bu savaş artık uluslararası çıkar savaşı oldu. Burada tek kazancımız sağ kalan Suriyeli insanlar olur. Biz Suriyeli insanlar olarak söylüyorum. Biz bunların hiçbirini hak etmedik. Bu savaşın bitmesini Allah'tan istiyoruz ve sürekli dua ediyoruz. Bu noktada tek yapabildiğimiz bu” ifadelerini kullandı.

"SAVAŞ ÖĞRETMENLİK DUYGUMU ETKİLEMEDİ"
Savaşın öğretmenliğini etkilemediğini söyleyen Mahmut El Mısri, “Ben burada Arapça öğretmeniyim Suriye’deki savaş beni etkiledi ama öğretmenliğimi etkilemedi. Çünkü bu kalbimizdeki bir duygu, ben bunun için yaşıyorum. Hiçbir şekilde benim öğretmenliğimi etkilemedi. Burada Türkiye’de olmaktan çok mutluyum. Türk öğrencilerini özellikle diğer öğrencilerden daha çok seviyorum. Dilleri bizim dilimize yakın bir dil ve Türk öğrencilerine Arapça anlatmaktan çok mutluyum” diye belirtti.

"ÖĞRETMENİMİZDEN MEMNUNUZ"
Suriyeli bir öğretmenden Arapça dersi almaktan mutlu olduklarını dile getiren öğrencilerden Zeynel Abidin Kazanç ise, “Mahmud hocayı duyunca biz tabi önce tekniği bizi ilgilendiriyor. Pratik Arapça verildiğini duyunca daha çok ilgimizi çekti. Gramere fazla girmeden direk kalıpları öğretme şeklindeki usulü benim çok hoşuma gitti. Uzun zamanda araştırdığım bir usuldü kah İngilizcemiz, kah Arapçamız gelişiyor. Ama hocamıza Türkçe öğreteceğiz. İletişimimiz güzel hocamız da cana yakın biraz da Orta doğuda olmanın verdiği avantajla iyi anlaşıyoruz kendisine teşekkür ediyoruz” dedi.

GÜRCAN YILMAZ - MEDENİ TOPALOĞLU

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir