GÜNDEM - 16 Kasım 2016 Çarşamba 09:02

Uludağ’a mevsiminden önce kar yağdırdılar

A
A
A
Uludağ’a mevsiminden önce kar yağdırdılar

Bursa'da, Teleleferik A.Ş., aldığı kar püskürtme makinesiyle Uludağ’a kar yağmadan kar yağdırdı.

Yeni aldığı kar püskürtme makineyle 1,5 dönümlük alana 50 santim kalınlığında kar yağdırıp pisti kayak yapmaya hazır hale getiren Teleferik A.Ş., henüz kar yağmadan Uludağ’a gelen ziyaretçilere kar keyfi yaşatıyor. Kar yağmamasına rağmen Uludağ’da 50 santim kalınlığında kar gören vatandaşlar, kar topu oynamayı ihmal etmedi.

Teleferik A.Ş.’nin yeni aldığı kar püskürtme makinesi hiçbir kimyevî madde kullanılmadan sadece suyla kar üretiyor. Yeni aldıkları makine hakkında bilgi veren Teleferik İşletme Müdürü Onur Özer, “Dünyada en uzun halatllı taşımacılık hattına sahibiz. 9 kilometrelik hat 125 milyon liralık bir yatırımla yapıldı. Uludağ’da karın geç yağmasından dolayı kar sporları geç yapılmaktaydı. Biz bunun önüne geçmek için yurt dışından ithal ettiğimiz kar püskürtme makinesiyle sun'i kar yağdırma çalışmasına başladık. Dün gece 2 saatlik bir çalışmayla 150 metrelik alanı karla kaplamayı başardık. Suni kar yağdırmak için hava sıcaklığının eksi 2 derece olması gerekiyor. Bunun yanında da yüzde 60’lık bir nem oranına ihtiyaç var. Bugün itibariyle uygun hava şartlarını yakaladık. Suni kar yağdırma denememiz başarılı geçti ve Uludağ’a kar yağdırmayı başardık" dedi.
Bu uygulamanın Uludağ’ın altında su rezervi olmadığı için daha evvel yapılamadığını anlatan Onur Özer, "Biz bunun için kendimize bin tonluk suni göl hazırladık. Bu makineyle 3 günde 1,5 dönümlük sahayı karla kaplayabiliyoruz. Karın kalınlığı 50 santim olacak. Bu kalınlık kızak kaymak için uygun. İstersek daha fazla kar yağdırabiliriz. Otelciler yerine pistlere biz kar yağdırıyoruz. Bundan sonra bu makinelerin sayısını arttırarak daha fazla suni kar yağdırmaya düşünüyoruz. Aralık ve ocak ayında açılan kayak sezonunu bu makine sayesinde kasım ayının ortası gibi açarak, mart sonuna kadar sürdürerek Uludağ’a daha fazla turist çekeceğiz. Bu makineyi 50 bin avroya aldık. Sulama havuzu ise 300 bin liraya mal oldu. Yaptığımız bin tonluk sulama havuzunu kışın kar üretmekte, yazın da orman yangınlarını söndürmekte kullanacağız” dedi.

Burak Türker

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Bu proje ile istilacı balık türlerinin popülasyonu azaltılacak Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanarak Tarım ve Orman Bakanlığınca onaylanan ‘Sakaryabaşı Mevkiindeki İstilacı Balık Türlerinin Son Durumu ve İstilacı Türlerle Mücadelede Etkin Av Araçlarının Belirlenmesi Projesi’ çalışmaları başladı. Türkiye’de göl, baraj gölü, gölet ve akarsular genelinde 1980’li yılların ikinci yarısından itibaren yapılan bilimsel çalışmalarda, istilacı balık türleri tespit edilmeye başlanmıştı. 2000’li yılların ilk yarısından itibaren ise mevcut su kaynaklarında istilacı balık türlerinin popülasyon yoğunluklarının hızla arttığı görülmüştü. Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Çifteler ilçesinde bulunan Sakarya Nehri’ndeki istilacı türleri önleyebilmek için ‘Sakaryabaşı Mevkiindeki İstilacı Balık Türlerinin Son Durumu ve İstilacı Türlerle Mücadelede Etkin Av Araçlarının Belirlenmesi Projesi’ni hazırladı. Tarım ve Orman Bakanlığınca onaylanan proje çerçevesinde 15 Nisan 2024 tarihi itibariyle, Çifteler ilçesi sınırları dâhilinde bulunan Sakarya Nehri’nin Sakaryabaşı mevkii ile Eminekin bendi arasındaki yaklaşık 12 kilometre ve su yüzey alanı 200 hektar olarak belirlenen bölgede başladı. Çalışmalarına başlanan proje ile; Çifteler ilçesi Sakaryabaşı mevkiindeki istilacı ve doğal türlerin kompozisyon dağılımları belirleneceği, istilacı türlerin yaş, boy, ağırlık dağılımları; büyüme, kondisyon gibi temel parametreleri ile mide içeriği analizleri yapılacağı, balıkçılık biyolojisi açısından değerlendirilmesi gerçekleştirileceği ve istilacı türlere yönelik en verimli av aracı tespit edilerek, istilacı türlerin popülasyon yoğunluğunun azaltılmasında kullanımı sağlanacağı belirtildi. Proje sonunda istilacı türlerin popülasyonunu azaltmak, böylelikle mevcutta bulunan doğal türlerin beslenme, büyüme ve üreme şartları üzerindeki istilacı tür baskısının ortadan kaldırılacağının hedeflendiği açıklandı.