EĞİTİM - 14 Temmuz 2015 Salı 09:28

'Üniversite değil, bölüm seçin'

A
A
A
'Üniversite değil, bölüm seçin'

İstanbul Esenyurt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cuma Bayat, tercih dönemindeki adaylara, üniversite değil bölüm seçmeleri konusunda uyarıda bulundu.

Üniversiteye giriş maratonun en önemli aşamalarından biri olan tercih dönemindeki adaylar, bölüm seçme telaşı yaşıyor. Adaylara üniversite değil, bölüm seçmeleri konusunda tavsiyelerde bulunan İstanbul Esenyurt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cuma Bayat, diplomanın ömür boyu kalıcı olduğunu hatırlattı. Tercih dönemindeki adayların İstanbul Esenyurt Üniversitesi’ndeki danışmanlık merkezine yoğun ilgi gösterdiğini belirten Bayat, “Adaylar, üniversite değil, bölüm tercih etmeli. Çünkü üniversite bittiğinde orada kalmıyorsunuz. Üniversitenin güzel manzarası ya da sağlam altyapısı olabilir ama öğrenciyle ömür boyu kalacak olan üniversite değil, diplomadır. Dolayısıyla girme olasılıklarının yüksek olduğu bölümleri tercih etmeliler. İsteyerek tercih edilen bölüm, başarıyı getiriyor. İstemediği bir bölüme daha sonra çift anadal yapma fikriyle giren adaylar, bunu yapamadıklarında ömür boyu zorluk çekiyor” dedi.

Adayların burslu programlara öncelik vermeleri gerektiğini belirten Cuma Bayat, “Adaylar, istedikleri üniversiteleri ve bölümleri yüzde 100, 75 ve 50 şeklinde yukarıdan aşağıya doğru yazmalı. Yüzde 100’e giremeyen, yüzde 75’e, ona da giremeyen yüzde 50’ye girer. Fakat öncelikli olarak istediği bölümde burslu eğitim almayı hedeflemeliler. Yüzde 50 burslu daha iyi bir üniversitede okuyacağına yüzde 100 burslu puanı daha düşük bir üniversitede okuması öğrencilerimizin yararınadır” diye konuştu.

“OLMAK İSTEDİĞİ YERİ SEÇSİN”
“Adaylar hangi alanlara ilgileri olduğunu iyi analiz etsin” diyen Cuma Bayat, “Kişisel bilgilerle, bölüm bilgileri birleşmediği zaman başarı oluşmuyor. Ancak bölüm ile kendi kişisel bilgilerinin bir arada olduğu alanları seçmeliler. Kendi istediği bölüm, en başarılı olacağı bölümdür. Olmak istediği yeri seçsin” ifadelerine yer verdi.

İstanbul Esenyurt Üniversitesi öğrencilerinin mesleklerini bilerek mezun olduklarını ifade eden Cuma Bayat, “Esenyurt Belediyesi, İstanbul Esenyurt Üniversitesi’ni destekliyor. Dolayısıyla yerel yönetim destekli bir üniversiteyiz. Bölümlerimizin hepsinde burs var ve öğrencilerimizin yüzde 78’i burslu okuyor. Ücretlerimiz de diğer vakıf üniversitelerine göre daha düşük. Ücreti az olmasına rağmen daha kaliteli bir eğitim veriyoruz. Türkiye’de bir öğretim üyesi, 50 öğrenci ile ilgilenirken İstanbul Esenyurt Üniversitesi’nde bir öğretim üyesi, 10 öğrenciyle ilgileniyor. Ayrıca Esenyurt’taki 3 bin 500 sanayicinin üye olduğu ESİDER teşkilatımız var. Öğrencilerimiz teorik eğitim almanın yanısıra uygulamalarını da sanayide yapıyor. Sağlık alanındaki öğrencilerimiz ise bölgedeki hastanelerimizde uygulama yapıyor. Yani öğrencilerimiz, mesleği bilerek mezun olacak” şeklinde konuştu.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir