SAĞLIK - 18 Nisan 2015 Cumartesi 14:16

Ünlü isimler organ bağışı için hayata yelken açtı

A
A
A
Ünlü isimler organ bağışı için hayata yelken açtı

Organ bağışı konusunda toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen “Hayata Yelken Aç” projesinin ilk yarışı 18 Nisan’da gerçekleştirildi.

Sinema, tiyatro ve televizyon dünyasından çok sayıda ünlü ismin katıldığı “Hayata Yelken Aç Yelken Yarışı”, organ bağışı bekleyen binlerce insana umut olmak için hayata geçirildi.

TÜRKİYE’DE BİR İLK
Organ bağışı konusunda toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla Organ Nakilleri Bilinçlendirme ve Geliştirme Derneği tarafından, Fenerbahçe Spor Kulübü Yelken Şubesi desteğiyle gerçekleştirilen “Hayata Yelken Aç Yelken Yarışı” ile yelkenler bu kez hayat vermek için açıldı. Türkiye için bir ilk olma özelliği taşıyan proje, organ bağışı bekleyen binlerce insana umut olmayı amaçlıyor.

ROTAMIZ YENİ BİR HAYAT
Kalamış Fenerbahçe Marina’dan başlayan yarış, Moda Deniz Kulübü’nde düzenlenen kupa töreninin ardından Gripin konseri ile sona erdi. Organizasyonu Prestige Premium Brands ile Piangel tarafından yapılan ve Memorial Sağlık Grubu, Türkiye Yelken Federasyonu (TYF), Fenerbahçe Spor Kulübü ve Setur Marinas’ın katkılarıyla gerçekleşen “Hayata Yelken Aç” her yıl organ nakli bekleyenlerin sesi olacak.

ORGAN BAĞIŞI, YAPILABİLECEK EN KUTSAL GÖREV
Organ Nakilleri Bilinçlendirme ve Geliştirme Derneği Başkanı ve Memorial Ataşehir Hastanesi Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yalçın Polat, Hayata Yelken Aç Projesi’nin organ bağışına dikkat çekmek konusunda önemli bir sosyal sorumluluk olduğunun altını çizerek organ nakli ve organ bağışı hakkında bilgi verdi:
"Organ bağışı ile birçok insanın hayatının kurtulabileceğinin unutulmaması gerekir. Organ bağışı, insanların hayatındayken yapabileceği en kutsal görevdir. Toplumun nakil konusunda bilinçlenmesi ve bağışların artmasıyla, sağlıklı bir hayata merhaba diyen kişilerin sayısı artabilecektir. Organ bağışını artırmak için toplumdaki her bireye görevler düşmektedir. Organ bağışını her zaman gündemde tutmamız gerekir. Bu amaçla yaptığımız ve yapacağımız tüm sosyal sorumluluk projeleri, eğitimler, seminerler ile toplumun organ bağışına bakış açısını iyileştirmemiz, bu konuyu sürekli konuşur, tartışır hale getirmemiz gerekiyor.

Organ bağışını artırmak için çalışmalarımız hız kesmeden devam edecek Avrupa ülkelerinde organ nakillerinin yüzde 80’i kadavra, yüzde 20’si canlı kaynaklıyken; Türkiye'de organ nakillerinin yüzde 75‘i canlı, yüzde 25’si kadavra kaynaklıdır. Son yıllarda yapılan çalışmalar ile ülkemizde organ bağışı sayısı artış gösterse de halen istenilen düzeyde olmadığını gösteriyor. Binlerce insan yeni bir hayat için organ bekliyor. “Hayata Yelken Aç” projemizle Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdik ve organ bekleyen hastalar için çalışmalarımız devam edecek." 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Frenleri tutmayan otomobil, 14 aracı biçti Ümraniye’de frenlerinin tutmaması sonucu kontrolden çıkan otomobil park halindeki 14 araca çarptı. Olay saat 21.45 sıralarında Ümraniye Armağanevler Mahallesi 23 Nisan Caddesi’nde meydana geldi. Frenleri tutmayan 34 DGK 750 plakalı Fiat marka ticari araç, seyir halindeyken Range Rover marka araca çarptı. Çarpışma sonucu lastiği fırlayan 34 DGK 750 plakalı hızını alamayıp 14 araca çarparak durabildi. Kazada şans eseri ölen yada yaralanan olmazken otomobillerde maddi hasar meydan geldi. Kazayı yapan sürücünün araçtan indikten sonra şok halinde olduğunu gören vatandaşların araması sonucu olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Maddi hasar meydana gelen bazı araçlar çekici yardımıyla götürülürken, kaza sonrası cadde polis kontrolünde trafiğe açıldı. Öte yandan kaza sonrası sürücü ifade için karakola götürüldü. Kazayı gören Zafer Karagül, "Bu yol tehlikeli. Yukarıdan gelen araba geldiği zaman bu aşağıdan yukarı araba çıkamıyor. Bu yolu tek yola çevirdikleri zaman veyahut yan yolla açtıkları zaman sıkıntı biraz azalabilir. Birkaç defa çöp kamyonu viraj alamadığı için oraya yuvarlandı. Gene bu dört yol ağzında 3-4 kere kazalar oldu. ’Ne oldu?’ freni tutmayan araba vura vura aşağı indi. Allah’tan büyük bir kazaya engel oldu" dedi. Başka görgü tanığı Serdar Burak Eker, "Doblo sürücüsü var bizim yaşlarımızda 2 tane çocuk, çok hızlı geliyorlar. Yerler de ıslak olduğu için hakimiyetini kaybetmiş. Önde bir panelvan vardı, ona sürttü. Sonra otomobile çarptı. Sonra jeep kurtulayım derken ona ön sağ kafasından çarptı. Sonra park halindeki araçlara çarparak tır dorsesinin orada durdu. Zaten Doblo’nun tekeri orada kaldı, kıvılcımlar falan çıkıyordu. Çocuk büyük ihtimalle şoktan dolayı sarhoş zannedildi, linç ettiler çocuğu. Polis geldi kaldırdı, ifade vermeye götürdüler. Kaldırıma çıkan araçlar oldu baya büyük maddi hasarlı kaza ama can kaybı yok. Ben 20 yaşındayım çocuk da benim yaşlarımda bir şey ama şoktan dolayı konuşamıyordu. Öyle üzüldüm kendisine" ifadelerini kullandı.