SAĞLIK - 27 Kasım 2017 Pazartesi 11:46

Üst solunum yolu enfeksiyonu nedir? İşte üst solunum yolu enfeksiyonları ve tedavisi

A
A
A
Üst solunum yolu enfeksiyonu nedir? İşte üst solunum yolu enfeksiyonları ve tedavisi

Doktora başvurunun en sık sebeplerinden birisi olan Üst solunum yolu enfeksiyonu nedir, tedavisi nasıldır? Dr. Memduh Caymaz; çok sık geçirilen üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı uyarılarda bulundu.

Üst solunum yolları enfeksiyonları doktora başvurunun en sık sebeplerinden birisi. Üst solunum yolu enfeksiyonları tabirini akciğer dokusu haricindeki solunum yolları enfeksiyonları için kullanılır. Bunları soğuk algınlığı, farenjit, larenjit, sinüzit, kulak iltihabı, çocuklarda görülen grup olarak sıralanabilir. Medicana Çamlıca Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Memduh Caymaz; çok sık geçirilen üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı uyarılarda bulundu.

Dr. Memduh Caymaz, erişkinlerde sık olarak görülenlerden üst solunum yolu enfeksiyonlarını şöyle sıraladı:

"Soğuk algınlığı

Burun akıntısının ön planda olduğu, boğazda kaşıntı ve ağrı ve öksürükle seyreden bir hastalık. Virüsler nedeniyle oluşur. Her yıl çocuklarda 5-7 kez, erişkinlerde ise 2-3 kez oluşur. Kreş çocuklarında ise çok daha fazla görülür. Bu virüslerin çok çeşitli olması ve bazı çeşitlerinin yüzlerce alt tipi olması nedeniyle tekrarlayan enfeksiyonlar olur. Antibiyotik kullanılmaz. Genellikle 1 haftada iyileşir ancak hastaların 4’te birinde 2 hafta veya daha uzun seyredebilir. Direk temasla ve solunum yoluyla bulaşır. Solunum yoluyla bu virüsler uzun süre havada taşınabilirler ve uzun yollar kat edebilirler.

Farenjit

Ateş, özellikle yutkunmakla artan boğaz ağrısı, boğazda şişlik ön planda olmak üzere öksürük, burun akıntısı, gözlerde yaşarma gibi şikayetlerin de görüldüğü üst solunum yolu enfeksiyonu. Nadiren bakteriler tarafından, çoğunlukla virüsler tarafından oluşturulur. Özellikle erişkinlerde olguların yaklaşık yüzde 90‘ı virüslerle oluşur. Bu nedenle çoğunlukla antibiyotik tedavisi gerekmez. Ancak halk arasında beta mikrobu olarak bilinen grup A streptokoklar ile oluşan farenjitin romatizmal kap hastalığına neden olma ihtimali önemlidir. Bu nedenle farenjit hastalarını doktorlar olarak özellikle bu açıdan değerlendiririz.

Üst solunum yolu enfeksiyonu nedir? İşte üst solunum yolu enfeksiyonları ve tedavisi

Larenjit

Genellikle başka bir üst solunum yolu enfeksiyonunun ardından görülen ses kısıklığı ve öksürüğün ön planda olduğu bir üst solunum yolu enfeksiyonu. Çoğu zaman hastalık sebebi virüslerdir. Antibiyotik kullanılmaz. Ses kısıklığı çgenellikle 3-6 gün arasında düzelir.

Sinüzit (rinosinüzit)

Başın ve yüzün ön kısmında bulunan paranazal sinüs dediğimiz yapıların ve burun içi boşluğun enfeksiyonudur. Sinüzit hastalarında görülen şikayetler burun akıntısı, burun tıkanıklığı, üst çene dişlerinde rahatsızlık hissi, yüz ağrısı, ateş, öksürük, koku alamama, kulakta dolgunluk basınç hissi ve ağız kokusudur. Hastaların yüzde 90’ından fazlasında eş zamanlı viral bir üst solunum yolu enfeksiyonu vardır, ancak sadece yaklaşık yüzde 1 kadarında bakteriyel sinüzit gelişir. Hastaların yüzde 85’i 1-2 hafta içinde antibiyotik kullanmadan iyileşir. Ama ne yazık ki hastaların yüzde 90’ına antibiyotik yazılır. Kronik sinüzit 12 haftadan uzun süren sinüzitlerdir. Çoğunlukla 4 haftadan kısa süren akut sinüzitler görülür. Sigara içenlerde daha sık görülür. Halkımız tarafından yanlış bilinen bir hususa değinmek istiyorum, sadece baş ağrısı olan hastalarda baş ağrısının nedeni sinüzit olmaz. Sinüzit diyebilmek için baş ağrısından başka semptomların da olması gereklidir. Diğer bir husus bir kişinin akut sinüzit geçirmesi sonrası, sinüzitin kendinde kalıcı olduğunu düşünmesi ve etrafındakilere bende sinüzit var demesidir. Hemen hemen her insan hayatında bir kez sinüzit olmuştur ve sinüzit olduktan sonra iyileşen bir hastalıktır ve sonrasında tekrarlayabilen bir hastalıktır, hipertansiyon ve şeker hastalığı gibi kalıcı ömür boyu süren bir hastalık değildir.

İnfluenza (grip)

Grip hastalığı aslında bir üst solunum yolu enfeksiyonundan çok tüm vücut hastalığı (sistemik hastalık) olarak değerlendirilmekte. İnfluenza virüsleri tarafından oluşturulur. Ani başlayan ateş, kas ağrıları ve halsizlikle karakterizedir. Çoğunlukla kuru öksürük, boğaz ağrısı ve burun akıntısı da vardır. Virüs alındıktan 1-4 gün sonra hastalık başlar, hastalık başlamadan 1-2 gün önce, yani daha hasta olunmadan kişi virüsü başka kişilere bulaştırmaya başlar ve 1 hafta boyunca virüsü bulaştırmaya devam eder. Çoğunlukla bulaşma solunum yoluyladır (öksürme ve hapşırmayla). 2 metreye kadar bulaşıcılık olabilir. İlk 1 metre çok riskli. Daha az sıklıkla üzerinde virüs olan eşyalara veya yiyeceklere dokunmakla da virüs bulaşabilir. Virüs vücut dışında birkaç saat yaşayabilir. Ortalama koşullar altında 1 kişi 2 kişiye hastalığı bulaştırır.

Grip virüsü şu grup insanlar için özellikle tehlikelidir; bakım ve huzur evlerinde kalanlar, 65 yaş üstü kişiler, 5 yaşından küçük çocuklar, gebelik ve doğum sonrası ilk 2 haftalık dönemde olanlar, kronik karaciğer hastalığı, böbrek yetmezliği, astım, KOAH, kalp hastalığı (hipertansiyon hariç), kanser hastalığı, şeker hastalığı olanlar, obez hastalar. Grip virüsü yaklaşık 40 milyon nüfusu olan Kanada’da ortalama yıllık 12 bin 200 hastane yatışına, 3 bin 500 ölüme neden oluyor. Amerika da bir çalışmada influenza ilişkili ölüm 100 binde 17 bulunmuştur. Bu yüzden yukarıda sayılan gruba dahil olan kişiler başta, 6 aydan büyük çocuklarda dahil olmak üzere herkese her yıl grip aşısı yapılması önerilir. Grip aşısının asıl faydası gribe bağlı ölümleri ve hastaneye yatışları azaltmasıdır. Aşı 6-36 ay arası çocuklara erişkinlerin yarı dozunda yapılır. Ayrıca 8 yaşından küçük çocuklar daha önce aşılanmadıysa 4 hafta arayla 2 doz aşı yapılmalıdır. Grip aşısının mümkünse Ekim ayında yapılması önerilir ancak yapılmayanlara herhangi bir zamanda yapılabilir.

Genel bilgi olarak kısaca grip virüsünün çeşitlerine değinmek istiyorum. Grip virüsünün A, B, C, D olmak üzere dört tipi var. İnfluenza A ve B her yıl görülen hastalıklara yol açar. İnfluenza C hafif düzeyli solunum yolu enfeksiyonuna neden olur, epidemiye neden olduğu düşünülmemektedir İnfluenza D sığırlarda enfeksiyona neden olur, insanlarda enfeksiyona neden olup olmadığı bilinmemektedir. İnfluenza A virüslerinin H5N1, H7N9,H1N1, H1N2 ve H5N1 gibi bir çok alt tipleri vardır".

Akılda kalması gerekenler

Üst solunum yolları enfeksiyonlarının tamamına yakını virüsler tarafından meydana getirildiğinin altını çizen Dr. Memduh Caymaz, "Bu sebeple çoğunlukla antibiyotik kullanılmasına gerek yoktur. Ateşin olması veya hastalığın uzun sürmesi antibiyotik kullanılması gerektiğini göstermez. Antibiyotik kullanımı antibiyotik ilişkili ishal yapabilir, bağışıklık sistemine zarar verebilir, obeziteye neden olabilir, alerjiyi tetikleyebilir, böbrek yetmezliğine yol açabilir, karaciğer fonksiyonlarını bozabilir. Bu yüzden gerekmedikçe antibiyotik kullanmamalıyız.

Meta-analizlere göre (Meta-analizi, belirli bir konuda yapılmış birbirinden bağımsız birden çok çalışmanın sonuçlarını birleştirme) birkaç öksürük ilacı haricinde, öksürük ilaçlarının öksürüğü azaltmada belirgin bir faydası yoktur. Bu yüzden mümkün olduğunca öksürük ilaçlarını kullanmamalıyız. Sık el yıkamak, ağız ve burun sekresyonlarının diğer kişilerden uzak tutulması, diğer kişilere 1 metreden fazla yaklaşılmaması bulaştırıcılığı azaltan önlemlerdir. 6 aylıktan büyük herkese grip aşısı önerilir. Gebeler güvenle tereddüt etmeden grip aşısı yaptırabilir ve özellikle gebelerin grip aşısı olması tavsiye edilmektedir" dedi. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Manisa’nın ilçelerinde 23 Nisan coşkusu 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Manisa’nın ilçelerinde ve il genelindeki okullarda da coşkuyla kutlandı. Manisa’nın ilçelerinde gerçekleştirilen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları renkli gösterilere sahne oldu. Öğrenciler hem okullarında hem de genel kutlama programlarında bayramın coşkusunu doyasıya yaşadı. Alaşehir’deki kutlamalar Alaşehir’de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkuyla kutlandı. Alaşehir İlçe Stadyumundaki tribünlerin tamamen dolduğu kutlamalara Alaşehir Kaymakamı Alper Faruk Güngör, Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu, Garnizon Komutanı Ulaştırma Albay Gökhan Okursoy ve vatandaşlar katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Alaşehir İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Güneş günün önemini belirten bir konuşma yaptı. Okullar tarafından hazırlanan halk oyunları gösterileri vatandaşlardan büyük alkış aldı. Kutlama programı kapsamında gerçekleştirilen kompozisyon, şiir ve resim yarışmalarında dereceye giren öğrenciler de ödüllerini alırken, kutlamalar tören geçişiyle sona erdi. Sıcak bir havada gerçekleştirilen kutlama programında Kızılay Alaşehir Şubesi tarafından vatandaşlara su dağıtıldı. Sarıgöl’deki kutlamalar Sarıgöl ilçesinde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları Sarıgöl Hükümet Konağı önündeki Atatürk Anıtında gerçekleştirildi. Törene Sarıgöl Kaymakamı Ali Arıkan, Sarıgöl Belediye Başkanı Tahsin Akdeniz, İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen İsmet Altun, daire müdürleri, öğrenciler, öğretmenler, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, siyasi partilerin temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasından sonra başlayan törende öğrenciler tarafından hazırlanan gösteriler büyük beğeni topladı. Programda daha sonra 23 Nisan konulu şiir ve resim dallarında düzenlenen yarışmalarda derece giren öğrencilere ödülleri dağıtıldı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında ilçe genelinde düzenlenen futbol ve voleybol turnuvalarında dereceye giren okulların kupa ve madalyaları Kaymakam Arıkan ve Başkan Akdeniz tarafından verildi. Kula’daki kutlamalar Manisa’nın Kula ilçesinde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM’nin 104. açılış yıl dönümü kutlamaları, düzenlenen çelenk sunumu ve kutlama programı ile yapıldı. Şehit Ömer Halisdemir ve Yunus Emre Kent Meydanı’nda düzenlenen törende, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Atatürk Anıtı’na Kula İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü çelengi sunuldu. Çelenk sunma töreninin ardından kutlama programına geçildi. Kula Tapduk Emre İlkokulu tarafından düzenlenen programa Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in kutlama mesajının okunması ile başlandı. Konuşmaların ardından minik öğrenciler tarafından hazırlanan gösteriler sergilendi, şiirler okunup halk oyunları oynandı, günün önemine binaen ilçe genelinde düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüller verilmesiyle program son buldu. Turgutlu’daki kutlamalar Manisa’nın Turgutlu ilçesinde 215 anaokulu çocuğunun sergilediği ‘Mavi Vatan’ gösterisi büyük ilgi topladı. Tüm yurtta olduğu gibi Manisa’nın Turgutlu ilçesinde de kutlanan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramında Turgutlu Cumhuriyet Anaokulu öğrencilerinin sergilediği ‘Mavi Vatan isimli gösteri Turgutlulular tarafından beğeniyle izlendi. Öğretmenlerinin eşliğinde beyaz kaptan kıyafetleriyle dans eden minik öğrenciler gösteri sonunda gökyüzüne kırmızı Türk bayraklı balonlar bıraktı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 104’üncü yıldönümünde Turgutlu 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Alanında düzenlenen program Atatürk Anıtına çelenk konulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesi ile başladı. Cumhuriyet Anaokulu, Besime Elagöz Ortaokulu, TEV Cemile ve Samiye Bayar İlkokulu öğrencileri tarafından okunan şiirler ve halk oyunları gösterilerinin ardından program sona erdi. Okullardaki kutlamalar Genel programların yanı sıra il genelindeki bütün okullar kendi bünyelerinde bayram kutlaması gerçekleştirdi. Bu okullardan biri olan Şehzadeler ilçesindeki Dr. Ömer Faruk Meriç İlkokulu ve Ortaokulu’nda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı da büyük bir coşkuyla kutlandı. Şehzadeler ilçesinde 750 öğrencinin eğitim gördüğü Dr. Ömer Faruk Meriç İlkokulu-Ortaokulu’nda öğrenciler öğretmenleri eşliğinde birbirinden renkli kıyafetlerle muhteşem gösteriler gerçekleştirdiler. Çocukların bayram coşkusuna velilerde eşlik etti. Okul bahçesinde düzenlenen programa Okul Müdürü Hayati Karaca, Ahmet Bedevi Mahalle Muhtarı Turan Şahin de katıldı.
Balıkesir Edremit Belediye Başkanı Ertaş, Turizm Haftası dolayısıyla sektör temsilcileriyle buluştu Balıkesir’in Edremit Belediye Başkanı Mehmet Ertaş, Turizm Haftası dolayısıyla ilçede faaliyet gösteren turizm sektörü temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantıda, Edremit’in turizm potansiyelini daha da geliştirmek adına ortak stratejiler ve işbirliği imkanları ele alındı. Edremit Ticaret Odası Başkanı Ahmet Çetin, Ziraat Odası Başkanı Ali Yılmaz Diker, Edremit Turizm Danışma Bürosu Şefi Mehmet Akpınar, Sivil Havacılık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Abdullah Soykan, TURSAB Balıkesir Çanakkale Bölge Temsil Kurulu Başkanı Fatih Ergün ve esnaf odaları temsilcileri yer aldığı toplantıda sektör temsilcileri, görüş, öneri ve isteklerini paylaşarak, Edremit’in turizmde daha ileri noktalara taşınması için ortak akıl ve işbirliği vurgusu yaptılar. Başkan Ertaş, Edremit’in turizmdeki potansiyelini değerlendirme ve ileriye taşıma konusunda önemli adımlar atmaya kararlı olduklarını vurguladı, sektör temsilcilerinin katkılarının önemine değinerek, Belediye olarak ellerinden gelen gayreti göstermeye hazır olduklarını belirtti. Edremit’in turizmdeki potansiyelini değerlendirme ve ilçeyi turizm haritasında daha güçlü bir konuma getirme amacıyla bu tür toplantıların devam edeceğini kaydeden Başkan Ertaş, yerel yönetim ile sektör temsilcileri arasındaki işbirliğinin önemini bir kez daha ifade etti. Toplantıda Belediye Başkan Yardımcısı Cavit Cebeci ile belediyenin daire müdürleri de hazır bulundu.
Adıyaman Atatürk Barajında korkutan martı ölümleri Adıyaman Atatürk Barajı’nda onlarca martının ölümü tedirginliğe neden oldu. Yetkililer martıların ölüm sebebini araştırıyor. Atatürk Barajı’nın Adıyaman merkeze bağlı Çobandede ve Bağpınar köyü sahilinde onlarca martı öldü. Köylüler tarafından fark edilen martı ölümleri korkuya neden oldu. Çok sayıda martı ölüsü sahilde veya suyun yüzeyinde görüldü. Bazı martıları yabani hayvanların yedikleri görüldü. Martı ölümleri nedeniyle önceki yıllarda yüzlerce martının bulunduğu bölgeye martılar gelmemeye başladı. Çobandede köyü Muhtarı Emrah Demirbay’ın ihbarı üzerine olay yerine gelen Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri, martlardan birkaç tanesini numune olarak aldı. Alınan numuneler Tarım ve Orman Bakanlığı Adana Veteriner Kontrol Enstitüsü laboratuvarlarına gönderilecek. Buradan çıkan rapor ile martıların ölüm sebebi tespit edilecek. Ekipler, alınan numuneler haricindeki ölü martıları, herhangi bir salgın riskine karşı toplayarak toprağa gömdü. Ekiplere ihbarda bulunan Çobandede köyü Muhtarı Emrah Demirbay, “Baraj kenarında ekinlerimiz var. Ekinleri kontrole geldiğimde martıların öldüğünü gördüm. Yetkililere bildirdim. Onlarda kısa sürede geldiler. Numuneler aldılar. Daha önce böyle bir şey görmemiştik. Yani bu kuş gribi de olabilir, başka bir şey de olabilir. Tedirgin olduk ister istemez. Burada daha önceden martılar sürüyle yaşıyorlardı ama şuan martılar azalmış. Barajın bu bölgesinde martı ölümleri var” dedi.