SAĞLIK - 01 Mart 2016 Salı 12:30

Uzmanlardan cilt kanseri uyarısı

A
A
A
Uzmanlardan cilt kanseri uyarısı

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Dermatoloji ve Kozmetoloji Bölümü'nden Uzm. Dr. Sadık Yılmaz, bronzlaşmanın sigara içmek kadar tehlikeli olduğunu, bronzlaşmanın malign melanoma kanserine yol açtığının anlaşılması üzerine Avustralya'da güneşlenmenin yasaklandığını söyledi.

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Medikal Onkoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Hakan Bozcuk ile Dermatoloji ve Kozmetoloji Bölümü'nden Uzm. Dr. Sadık Yılmaz, ANTİAD'ın kadın üyelerine cilt kanserleri ve güncel tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi. Ramada Plaza Otel'de gerçekleşen toplantıda bir araya gelen Antalya İşadamları Derneği'in kadın üyeleri, cilt kanserleri konusunda Prof. Dr. Hakan Bozcuk ile Uzm. Dr. Sadık Yılmaz'ın sunumuyla bilgi sahibi oldu.

"SON 30 YILDIR GÖRÜLME SIKLIĞI ARTTI"
Cilt kanserlerinin en sık görülen kanserler arasında yer aldığını belirten Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Dermatoloji ve Kozmetoloji Bölümü'nden Uzm. Dr. Sadık Yılmaz, "Bu kanser tipi ortalama 40 ila 70 yaş aralığında görülmektedir. Son 30 yıldır, ozon tabakasındaki incelmeye de bağlı olarak görülme sıklığında artış saptanmıştır. Bu kanser tipinin görülmesindeki risk faktörleri arasında açık renk ten ve saç, mavi-yeşil gözlü olmak, uygunsuz güneşlenmek, meslek, oturulan coğrafya, bozuk takma dişler ve pipo travması gibi nedenler risk faktörleri arasındadır" dedi.

"SOLARYUM, DERİ KANSERİ RİSKİNİ ARTTIRIYOR"
Güneş ışınlarının direkt olarak DNA hasarıyla kansere yol açtığını sözlerine ekleyen Uzm. Dr. Yılmaz, "Güneş ışınları ayrıca deride kırışıklıklara, derinin sertleşmesine ve foto yaşlanmaya yol açar. Solaryum da aynı tehlikelere sahiptir. Deri kanseri riskini yüzde 55'e kadar arttırır. Bu nedenle solaryumun erken yaşta kullanılması riski de arttırmaktadır. Deri kanseri belirtileri hakkında da konuşmak gerekirse; uzun süre kapanmayan yaralar ve bu yaraların zaman zaman kanaması, gittikçe büyüyen şişlik ve kabarıklık, deride sertlik oluşması ve gittikçe büyümesi, mevcut selim lezyonların karakter değiştirmesi gibi durumların tespitinde mutlaka uzman bir hekime başvurulması gerekmektedir" diye konuştu.

"HER KANSER HÜCRESİ BİRBİRİNDEN FARKLIDIR"
Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Medikal Onkoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hakan Bozcuk ise, "Biz hep kanseri tek bir hastalık olarak zannettik. Meme kanserini ya da malign melanomu tek bir kanser olarak zannettik. Ama değil. Her bir kanser hücresi birbirinden farklıdır. Bugün malign melanomu olan bir hastayı muayene ediyorsak, iki ay sonra hücrelerini şekil değiştirmiş olarak görmekteyiz. Genetik değişikliklerle ya da tedavi ettiğimiz tümör nedeniyle bu tip değişiklikler meydana geliyor. Kanser hücreleri son derece akıllı. Bunları tanıdıkça ve bu hücrelere karşı silah geliştirdikçe, tedavi başarımız belirgin olarak artacaktır. Yaklaşık 10-15 yıl sonra daha etkin ve bireyselleştirilmiş hatta daha az yan etkili tedavilerin gündeme geleceğini düşünüyorum" dedi.

"UFUKTA, GELİŞMEKTE OLAN YÜZLERCE İLAÇ VAR"
Prof. Dr. Bozcuk sözlerine şöyle devam etti: "Ufukta gelişmekte olan yüzlerce ilaç var. Tıp devamlı gelişiyor. Günümüzde kullanmakta olduğumuz kanser tedavi yöntemlerinin, bundan 5 yıl önce çalışma ilaçları olduğunu belirtmek isterim. Son olarak şunun altını özellikle çizmek isterim; 20 yaşına kadar olan gençlerin aşırı güneş hasarından korunması önemlidir. Bilinçsiz olarak güneşte bronzlaşmanın engellenmesi ve güneşle sağlıklı bir ilişki içerisinde olmak gerekmektedir. 15 ila 20 dakika arasında kol ve bacakları da kapsayacak şekilde güneşe tam maruziyetin sağlanması sağlıklı ve gereklidir. Ancak bunun güneşlenmekle farkı akılda tutulmalıdır. Güneşin bir yaşam kaynağı olduğu ve sağlığı da beraberinde getirdiği de unutulmamalıdır."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Başkan Çetin gençlere Avrupa ülkelerine gitme imkanı sundu Pursaklar Belediye Başkanı Ertuğrul Çetin, geride kalan 5 yıl içerisinde Avrupa Birliği Eurapean Solidarity Corps Programı ile gençleri Avrupa’ya gönderdi. Gençlerin her alanda kendilerini geliştirebilmeleri için büyük yatırımlara imza atan Pursaklar Belediye Başkanı Ertuğrul Çetin, Avrupa Birliği Eurapean Solidarity Corps Programı kapsamında Ulusal Ajansla yapmış olduğu protokolle kabul olan projeler neticesinde 18 ila 30 yaş arasındaki gençleri belli aralıklarla dil eğitimi ve gönüllülük projesi çerçevesinde Avrupa ülkelerine yolcu etti. Gençlerin kendilerini en iyi şekilde geliştirebilmeleri için bütün imkânlarını seferber ettiklerini belirten Başkan Çetin, ‘‘Avrupa Birliği Gönüllülük Projesi kapsamında 1 yıllık gönüllülük faaliyetlerinde bulunmak üzere birçok genç kardeşimizi Avrupa ülkelerine yolcu ederek, dil eğitimi ve gönüllülük projelerine katılmalarına imkân sunduk. Gençlerimize bu imkânı tanıyarak yeni ülkeler keşfetmeleri, ufuklarının daha da gelişmesi için fırsat sunduk. 2021, 2022 ve 2027 yılına kadar akredite edilmiş olan Pursaklar Belediyesi, Türkiye’de 56 lider kuruluştan birisi olurken, Ankara’da tek belediyedir. Ülkemize ve gençliğine inanıyor, geleceğe umutla bakıyoruz. Genç kardeşlerimizin kendilerini tam donanımlı yetiştirebilmeleri için önümüzdeki günlerde inşallah farklı projelerle, farklı eğitim programları ile karşılarına çıkmayı planlıyoruz’’ dedi. Pursaklar Belediyesi tarafından Avrupa’ya gönderilen gençler, Siena Sanat Enstitüsü öğretmenleri ile mekâna özel sanat eserlerinin oluşturulması, mutfak bahçesi/kent bahçesi oluşturma, sürdürülebilir kariyer geliştirme, sanat etkinlikleri iletişimi ile işbirliği, grafikler/web sitesi oluşturma konusunda yardım, video/fotoğraf çekimi ve dizaynı ile ilgili yardım vb. projelerde toplum yararına hizmet veriyor.
Ordu 70 yıldır fındık dallarından sepet örüyor Ordu’nun Ünye ilçesinde yaşayan Sezai Yıldıran, babasından kalma mesleğini sürdürerek 70 yıldır fındık dallarından sepet örüyor. İlçenin Saylan Mahallesi Bazmanlı mevkisinde 77 yaşındaki Sezai Yıldıran, babadan kalma meslek olan, "Geleneksel, Kültürel veya Sanatsal Değeri Olan Kaybolmaya Yüz Tutmuş Meslekler Listesi"nde yer alan sepetçiliği evinin bahçesindeki ufak kulübesinde 70 yıldır devam ettiriyor. Türkiye’nin farklı illerinden de sipariş alan Sezai Yıldıran, mesleğin kaybolmaması ve gelecek nesillere aktarılması için çaba sarf ediyor, gelenlere işin inceliklerini de öğretiyor. “Çocukluğumda başladım, 70 yıldır örüyorum” Çocukluğundan itibaren babadan öğrendiği mesleği 70 yıldır sürdürmeye çalıştığını ifade eden Yıldıran, “Ben bu mesleğe ilk olarak 7 yaşındayken babamdan görerek başladım. Çocukluğumda başladım, o günden bu güne 70 yıldır devam ediyorum. Herkesin öğrenmesini istiyorum. İsteyen mesleği öğrenmek için yanıma gelebilir. Babam ormanlardan ve fındık bahçelerinden bize çubuk ve özlük getiriyordu. Daha sonra babam örmeye başlamasının ardından bize vererek devam ettiriyordu. Biz de örmeye başladık ve öğrendik. Evimin bahçesindeki kulübemde ben bunu yaparken ayrıca eşim ve çocuklarımda bana yardım ediyor. Onların desteği olmasa bu kadar yapamam. Şu an herhangi bir sepeti yaklaşık 15 dakikada hazırlıyor, ortalama 2 saatte bitiriyorum” dedi. “Türkiye’nin her köşesinden sepet için arıyor ve istiyorlar” Ürettiği sepetleri için Türkiye’nin dört bir köşesinden taleplerin olduğunu söyleyen Sezai Yıldıran, “Gençlere mutlaka çağrıda bulunuyorum. Yanıma gelsinler mutlaka bu mesleği öğrensinler istiyorum. Mesleğin iyisi kötüsü olmaz. Yediden yetmişe kadar öğrenmenin yaşı yoktur diyerek iş bulamadık demesinler. Bu işi yaptıkları zaman paralarını kazanırlar ve azalmış bir mesleği yaşatmanın gururunu yaşarlar. Burada el sanatları hocalarımızda yanımıza gelerek bizlerden destek istediler. Bende onlara bu sepet için yardımcı oldum. Yaklaşık 20 gündür her akşam gelerek bu mesleği öğrendiler. Onlar da gelecek nesillere öğretmek için mücadele edecekler. Şu an sepetlerim için sipariş nedeniyle Türkiye’nin her tarafından arıyorlar ve yanıma geliyorlar" şeklinde konuştu. “Bu işe gönüllüyüz” Kültürel veya Sanatsal Değeri Olan Kaybolmaya Yüz Tutmuş Meslekler Listesi’nde yer alan sepet mesleğini 70 yıllık ustadan öğrendikleri için mutlu olduklarını ifade eden El Sanatları Öğretmeni Sezgi Tahmaz ise “Unutulmaya yüz tutmuş olan bütün el sanatlarına ilgim var. Sezai ustamızı köyde sepet örücülüğünü yaptığını duyunca bulunmaz bir nimet olduğunu gördük. Kendisine bize öğretmesi için ricada bulunduk. Kendisi de bize öğretmek için olumlu karşıladı. Bir aya yakındır Sezai amcamızın yanına sepet işini öğrenmeye geliyoruz. Geçmişine sahip çıkmayan kültürler, geleceğini de oluşturamazlar. Bu düstur ile bu işe gönüllüyüz ve yapmaya devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.
Trabzon Trabzonspor’da Mislav Orsic sahalara dönüyor Trabzonspor’un sezon başında transfer ettiği fakat yaşadığı sakatlık sonrası uzun bir tedavi süreci geçiren Mislav Orsic, yeniden sahalara dönüyor. Hırvat oyuncu, Teknik Direktör Abdullah Avcı’nın süre vermesi halinde 1 yıl sonra resmi bir müsabakada forma giyecek. Trabzonspor’un sezon başında İngiltere’nin Southampton takımından kadrosuna kattığı fakat sezon başında Slovenya’daki hazırlık kampı çalışmalarında çapraz bağları yırtılan Mislav Orsic, sahalara dönüyor. Hırvat futbolcu, uzun süren tedavi ve rehabilitasyon sürecinin ardından hazır hale geldi. Teknik Direktör Abdullah Avcı’nın Konyaspor ile oynanacak maçta süre vermesi durumunda 31 yaşındaki orta saha, 1 yıl sonra resmi bir müsabakada forma şansı bulacak. 1 yıl sonra resmi müsabakada forma giyecek Hırvat orta saha son olarak 1 Mart 2023’te Southampton’ın FA Cup’ta Grimsby Town ile oynadığı maçta 59 dakika forma giydi. Söz konusu maçın ardından Orsic, Teknik Direktör Abdullah Avcı’nın süre vermesi halinde Konyaspor maçıyla birlikte yeşil sahalara tekrar dönecek. Sezon başında büyük umutlarla transfer edilen Orsic’in performansını Teknik Direktör Abdullah Avcı da merakla bekliyor. Oyuncunun, antrenmanlardaki performansını yakından gören tecrübeli teknik adam, maç eksiği bulunan Hırvat futbolcunun maç temposunu da yakından izleyecek. Bordo-mavililerin sezon başında önemli bir yatırım yaparak kadrosuna kattığı Orsic’in, ligin geri kalan bölümünde ortaya koyacağı performans kulübün transfer politikasında da etkili olacak.