RAMAZAN - 04 Eylül 2008 Perşembe 15:53

Uzun süre tok kalmanın formülü 'posalı' yiyecekler

A
A
A
Uzun süre tok kalmanın formülü 'posalı' yiyecekler

Ramazan ayında beslenme şeklinde yapılacak birkaç önemli değişiklikle daha rahat oruç tutulabileceğini ifade eden uzmanlar, uzun süre tok kalmak için posalı yiyecekleri tavsiye ediyor.

Ramazan ayında beslenme şeklinde yapılacak birkaç değişiklikle daha rahat ve uzun bir oruç tutulabileceğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağatay Demir, "Birçok insan gece sahura kalkmadan oruç tutmayı tercih ediyor.

Zaten uzun olan açlık süresi gece sahura kalkılmazsa daha da uzar ve bireylerde halsizlik, tansiyon düşmesi, konsantrasyon bozukluğu, hipoglisemi gibi rahatsızlıklara sebep olabilir. Sahura mutlaka kalkılmalıdır.

Sahurda çok yağlı, çok tuzlu ve aşırı tatlı besinlerden kaçınarak, hazmı kolay, mide-bağırsak sisteminde uzun süre kalabilen lifli ve selüloz içeren sebze, meyve ve kepekli ekmek tercih edilmelidir" dedi.

Uzun süre tok kalmak için sebzeler çiğ tüketilmesini de tavsiye eden Demir, "Meyve suyu yerine meyvenin kendisini, mercimek, bulgur gibi posalı yiyecekler tüketilmelidir.

Sahur yemeği erken kahvaltı olarak düşünülebilir. Protein içeriği yüksek olan besinler midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirdikleri için sahurda tüketilmeleri daha uygundur. Yumurta, süt, yoğurt, peynir, kuru baklagiller tercih edilebilir" diye konuştu.

İftar yemeğinin yavaş ve küçük porsiyonlar halinde yenmesi gerektiğini de hatırlatan Demir, iftarda yavaş ve iyi çiğneyerek sık aralıklarla besinin tüketilmesi gerektiğini anlattı.

Ramazan'da ikiye düşen öğün sayısını 4'e çıkarmak gerektiğini dile getiren Demir, "Bu şekilde olan beslenme düzeni hem metabolizmayı çalıştırmak, hem de boş mideye birden yemek yemenin yol açabileceği sağlık sorunlarını engellemek adına önemlidir.

Sahurda su, komposto, hafif tuzlu ayran, meyve suları, açık çay gibi içecekler ağırlıklı olarak tüketilmelidir" ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir