GÜNDEM - 25 Şubat 2016 Perşembe 15:03

Van’da 668 esnaf kepenk kapattı

A
A
A
Van’da 668 esnaf kepenk kapattı

Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muhittin Aydemir, bölgede yaşanan olaylar ve çatışmalardan dolayı 668 esnafın kepenk kapattığını söyledi.

Van’da yaşanan depremler sonrası toparlanamayan kentte bir de bölgede yaşanan olayların ekonomiyi etkilediğini ifade eden Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muhittin Aydemir, günden güne birçok esnafın kepenk kapatmak zorunda kaldığını belirtti. Aydemir, “Son dönemlerde ülke genelinde olduğu gibi bölgemizde de yaşanan ekonomik nedenlerle esnafımız sıkıntılı günler yaşamaktadır. Bu ekonomik sıkıntılardan dolayı 2015 yılında toplamda 668 iş yeri kapanmış oldu. Kapanan iş yerleriyle beraber 121 iş sahibi esnafımız mesleğini küçültmeye gitmiştir. Bazı esnafımız iki iş yerinden birini kapatarak iş alanına devam etmiştir. Esnafın yükünü hafifletilmesi için vergi telkininin yapılmasını ve kamu ile özel sektör bankacılık sisteminde geçilmelidir. Van'da 2011 yılında meydana gelen depremden sonra önce bir yıl, ardından da bir kaç kez kademeli olarak ertelenen vergi ödemeleri için Van esnafları olarak esas beklentimiz, geçmişte Kocaeli'nde olduğu gibi vergi terkini yapılmasıdır. Van'da yaşanan deprem ve devamındaki olaylar nedeniyle ekonomik dengeleri bozulan esnaf; çek, kredi ve banka ödemelerini düzenli yapamadığı için kredi sicili bozuldu. Sicili bozulan esnafın tefecilere mahkum olmaktan kurtarılması için kamu ve özel sektör bankacılık sisteminde de geçerli olabilecek şekilde sicil affı getirilebilir” dedi.

“ULUSAL MARKETLERİN SAYISI 350’İ BULDU”

Van merkez ve mahallelerde olmak üzere çoğalan ulusal marketlerin çalışma sürelerine yeni düzenleme getirilmesi gerektiğini de vurgulayan Aydemir, “İlimizde sayıları 350'yi bulan AVM'lerin çalışma şartlarını ve sürelerini düzenleyen ve meclis genel kuruluna gelmek üzere olan yasa gibi, büyük marketlerin de şehir dışına taşınması ve çalışma sürelerinin düzenlenmesine yönelik bir yasanın hazırlanması, esnafın varlığını sürdürebilmesine önemli katkıda bulunabilir. Ulusal satış merkezi zincirlerinin mahalle bakkalı mantığı ile her mahallede açtığı marketler nedeniyle küçük esnaf iş yapamaz hale geldi. Zincir marketlerin her şubesinden 2 kişi çalışırken, 20 küçük esnafın işine engel oluyor. Vergi dairesi ve belediye tarafından yapılması gereken iş yeri denetimlerinin düzenli bir şekilde yapılması ve kayıtsız esnafın kayıt altına alınması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“EKONOMİNİN CANLANMASI İÇİN BUNLAR YAPILMALI”

İran ile Türkiye arasındaki Kapıköy Sınır Kapısı ile Hakkari Esendere Sınır Kapısı’nın açılması ve 24 saat hizmet verir hale getirilmesi gerektiğini de sözlerine ekleyen Aydemir, “Sınır kapılarındaki işlemler kolaylaştırılarak Van ticareti için önemli bir potansiyel olan İranlı turistlerin gelişi kolaylaştırılmalıdır. Sınır ticareti büyük işletmelerin yaptığı bir ticaret olmaktan çıkarılıp, küçük işletmelerin de yapabileceği bir ticaret haline getirilmeli. Sınır ticaretinin kapsamı genişletilerek ihracat ve ithalata konu olan her mal ve hizmet sınır ticaretinin de konusu olmalı. Belirlenecek kotalar içerisinde her esnaf bundan yararlanabilmeli ve sınır ticareti, ekonomik sıkıntı çeken esnafımız için ferahlık sağlayan bir pencere gibi olmalıdır. Bölgedeki imalat sanayi ve turizm işletmelerine, hizmet sektörüne proje karşılığı hibe desteği sağlayan kalkınma ajanslarının verecekleri hibeler için Kalkınma Bakanlığınca tahsis edilecek ödenek miktarı arttırılabilir. Son zamanlarda kentte büyük bir sorun haline gelen elektrik kesintilerinin önüne geçilmesi için, altyapı çalışmalarının düzeltilmesi gerekiyor. Van ve ilçelerde deprem öncesi ve depremden sonra uygulanmaya başlanan kentsel dönüşüm projeleri çok yavaş ilerliyor. Bu da halkın sorun yaşamasına ve projeler ile ilgili olumsuz düşüncelerin oluşmasına neden oluyor. Ayrıca depremde ağır hasarlı ve ahşap olan binaların önemli bir kısmı mesken ve iş yeri olarak kullanılmaya devam ediyor. Can ve mal güvenliği açısından büyük risk oluşturan ağır hasar raporu bulunan söz konusu binaların yıkılması, orta hasarlı binaların ise bir an önce güçlendirilmesi gerekiyor. Son olarak 6’ncı bölge kapsamında bulunan Van'a yatırımcıları, Türk Cumhuriyetleri'ne, Ortadoğu'ya ve Uzakdoğu'ya ihracat avantajlarını sunarak yatırım yapmaya davet ediyoruz. Ancak Van'dan tarifeli uluslararası uçuşların bulunmaması, Van-İran, Van-Irak, Van- Azerbaycan ve Van-Gürcistan gibi bölge ülkeleri başta olmak üzere ihracat potansiyeli olan ülkelere ulaşımı zorlaştırmaktadır. İstanbul üzerinden yapılan ulaşım da zaman kaybına neden olmaktadır. Bu nedenle Van'a davet edilecek yatırımcılar, Van Havalimanı’ndan bölge ülkeleri başta olmak üzere uluslar arası tarifeli uçak seferleri ile desteklenmelidir” ifadelerini kullandı. 

SERKAN ASLAN
VAN 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bilecik Kadınların çamurdan temizlediği yeşil soğan sofraları süslüyor Türkiye’de yeşil soğanın en çok üretildiği illerin başında gelen Bilecik’te son hasadına başlanan ürün, Türkiye’nin birçok iline gönderiliyor. Marmara Bölgesi’nin sebze üretim merkezlerinden Bilecik’in Söğüt ve İnhisar ilçesine bağlı köylerdeki seralarda yeşil soğanın son hasadı yapılırken temizlenip satış noktalarına gönderiliyor. İklim dolayısıyla mikro klima özelliği taşıyan bölgede ’Marmara’nın Küçük Antalya’sı diye de adlandırılırken, örtü altı tarımın yapıldığı köylerde Aralık ayı gibi başlayan yeşil soğan hasadının sonuna gelindi. Yeşil soğanın hasadında ve temizliğinde çalışanların çoğunluğunu oluşturan kadınlar, sabah ev işlerini tamamladıktan sonra tarlada toplanan ürünleri çamurundan temizleyerek deste haline getiriyor. Hasatta işin yükünü, zahmetini çeken kadınlar, taze soğanın dikim, söküm, toplama, temizleme, yıkama ve paketleme gibi aşamalarının her bölümünde çalışıyor. Temizlenen yeşil soğanlar Marmara Bölgesi olmak üzere Türkiye’nin birçok iline gönderiliyor. "İstanbul, Ankara, Bursa bu şekilde büyükşehirlere göndeririz" Bu yıl hasadı tamamlanan taze soğan hakkında bilgi veren Yakacık Köyü Muhtarı Hüseyin Yıldırım, "Marmara’nın küçük Antalya’sı olarak adlandırılan ovadayız. Marulla beraber taze soğan hasadımız da başladı. Belirli miktarda taze soğan yapıyoruz büyük şehirlere gönderiyoruz. Taze soğan bizim köyde 50 dönüm, 60 dönüm vardır. Biz bunun kurusunu alırız dikeriz onu taze yaparız. 50 dönüm aşağı yukarı 500 ton 600 ton kuru soğan alır ekeriz biz kendi köyümüz olarak. Tabi dışarılarda var daha fazla da üretim oluyor. Biz taze soğanı işleriz, işçiliğini yaparız İstanbul, Ankara, Bursa bu şekilde büyükşehirlere göndeririz" dedi. "Söküyoruz, ondan sonra içeride temizlik yapıyoruz, temizliyoruz güzelce paketleyip gönderiyoruz" Yıldırım açıklamanın devamında, "Söküyoruz, ondan sonra içeride temizlik yapıyoruz, temizliyoruz güzelce paketleyip gönderiyoruz. Geçen sene bu kadar değildi bu sene rekolte fazla. Mesela geçen seneden en az 100-150 ton fazla ekim var. Fiyat şu anda tam şey değil bizim burada 30-40 lira arası yeşili. Tabi halde değişiyor" diye konuştu. "Taze soğan işçiliği zor biraz" Taze soğan üreticisi Kamile Aktaş ise "Burada 8 dönüm oluyor. Taze soğanı yapıyoruz, dikiyoruz bu zamanda işte. Bu ayın sonunda da yapıyoruz yani. Soğan bittikten sonra domatese başlıyoruz, dikiyoruz. Şimdi fiyatlar düşük. Bir iniyor, bir çıkıyor. Yani soğan işçilik olunca biraz zor" dedi. Öte yandan İl genelinde bin 877 dekar alanda yılda 7 bin 600 tonu aşkın yeşil soğan üretiliyor.
Siirt Siirt battaniyesi Avrupa’ya açılıyor Tiftik üretilen ve geçmişi eski dönemlere dayanan Siirt battaniyesi, usta eller tarafından dokunarak yurt dışına ihraç ediliyor. Gelişen teknolojiye rağmen orijinalliği bozulmadan ustaların eliyle dokunan tiftik battaniyesi Avrupa ülkelerinden rağbet görüyor. Yaklaşık 45 yıldır battaniye dokumacılığı yapan 54 yaşındaki Faraç İtil, çeşitli fuarlara katılarak kurduğu tezgahta dokumacılık yaparak mesleğini tanıtmaya çalışıyor ve el emeği göz nuru dokuma ürünlerini beğeniye sunuyor. Fuarlara katılarak Siirt battaniyesini tanıtan ve yoğun ilgi gördüğünü belirten battaniye ustası İtil, "45 yıldır Siirt battaniyesi dokumacılığı yapıyorum. Siirt battaniyesi çok özellikli bir battaniyedir. Keçi yününden yapılıyor. Özelliği ise romatizma, eklem ağrılarına iyi gelen ve sıcak tutmasıyla da ünlü bir battaniyedir. El dokuması olması hasebiyle çok rağbet görüyor. Yani bu kışın bayağı satış yaptık. Şimdi de İspanya ve İtalya’ya da ihracat ediyoruz. Yaklaşık 7-8 yıldır fuarlara katılıyoruz. Fuarlarda da tanıtıyoruz ve bayağı ilgi görüyor. Siirt battaniyesi gittiğimiz illerde çok beğeniliyor. Şimdi de İspanya’ya, İtalya’ya da gönderiyoruz. Şu aralar hem yastık olarak hem kırlent olarak da dokuyup gönderiyoruz. Yaz ayında ise Allah’ın izniyle kilime döneceğiz. Yazında kilim isteniyor bizden. Kilim olarak da bayağı sipariş verilmiş şu an İtalya’ndan da İspanya’dan siparişlerimiz var’’ dedi.
Hatay Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, İskenderun’da sahaya indi Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ekipleri, Hatay’ın İskenderun ilçesinde sahaya inerek çalışmalara başlamıştı. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de İskenderun’a ge gelerek İskenderun Belediye Başkanı Mehmet Dönmez’e destek mesajı verdi. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, İskenderun ziyaretleri çerçevesinde belediye başkanı Mehmet Dönmez’i makamında ziyaret etti. Şahin, Dönmez’e hayırlı olsun dileklerinde bulunarak görevinde başarılar diledi. Şahin, Başkan Dönmez’le birlikte İskenderun’da incelemelerde bulundu. Depremin yaralarının sarıldığı bölgeye destek amaçlı Gaziantep Büyükşehir Belediye ekipleri de geçtiğimiz günlerde İskenderun’da çalışmalara başlamıştı. “Eğer alt yapıya müdahale etmeseydik lağım ve pis koku nedeni ile salgın hastalıklar görülebilirdi” İskenderun Belediye Başkanı Mehmet Dönmez kentte yaşanan kanalizasyon sorunlarının çözülmesi için Gaziantep, GASKİ’nin öncülüğünde Konya ve Kayseri Büyükşehir belediye ekiplerinin desteğiyle çalışma yürütüldüğünü söyledi. Başkan Dönmez, "Ekiplerin fedakarca çalışmaları sayesinde İskenderun alt yapısının kısa sürede belirli noktalarda rahatlama kaydedildi. Çalışmalar sonucunda ortaya konacak tespitle alt yapıda hangi bölgelerde yatırım gerekeceği veya gerekmeyeceği belli olacak. Geçmiş dönem Hatay Büyükşehir ekiplerinin kanalizasyon sisteminde periyodik bakım yapmadıkları üç büyükşehir uzmanlarınca tespit edildi. Fotoğraf ve videolarla kayıt altına alındı. Eğer alt yapıya müdahale etmeseydik lağım ve pis koku nedeni ile salgın hastalıklar görülebilirdi “ dedi. “Başkan Dönmez’in İskenderun için yeni bir başlangıç yeni bir umut olduğunu gösteriyor” Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, GASKİ ekiplerinin 10 günlük süreçte ortaya güzel çalışmalar çıkardıklarını belirterek “Komşumuz İskenderun ve Başkan Mehmet Dönmez’in yanındayız ve yanında olmaya devam edeceğiz. Komşuluk kültürümüz ve inancımız bunu gerektiriyor. Ekiplerimizi gönderdik ve on günde güzel ilerleme oldu bu çalışmalar çok önemli ve bize şunu gösterdi. Doğru başkan belediye başkanımızın ne kadar doğru olduğunu bize gösteriyor ve doğru ekip ve birlikten kuvvet doğar anlayışının İskenderun için yeni bir başlangıç yeni bir umut olduğunu gösteriyor. Biz ekip olarak başkanımızın yanındayız yakınındayız. Bizden ne talep ediyor ise Gaziantep büyükşehrinin tüm imkan ve fırsatları yanındadır. Yeni dönem hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.
Osmaniye Osmaniye’de yer fıstığı tohumları toprakla buluştu Yer fıstığı üretiminde Türkiye’nin önde gelen merkezlerinden Osmaniye’de birincil ekim yer fıstığında ilk tohumlar toprakla buluştu. Bereketli topraklarında üretilen fıstığıyla Türkiye’de nam salan Osmaniye’de çiftçilerin fıstık mesaisi başladı. Merkeze bağlı Kırmacılı köyünde önceden ekilmek üzere ilaçlanan yer fıstığı, çiftçiler tarafından toprakla buluşturuldu. Üretimin ve pazarlamanın büyük bir kısmının Osmaniye’de yapıldığı yer fıstığında yaz döneminde yaşanması muhtemel kuraklık ve satış konusunda endişeli olan çiftçiler, yer fıstığına destek bekliyor. Fıstığın yetiştirilme sürecini anlatan çiftçi Mustafa Gül (52), "Bu topraklarda kendimi bildim bileli çiftçilikle, toprakla uğraşıyorum. Yaklaşık 2001 yılında tekrardan su pompası ile su geldi bu bölgeye, o günden bugüne daha geniş yapmaktayız. Fıstık ekiminde toprağın önce gübrelemesi yapılır, hazırlanır, daha sonra tohumlar kırılır. Tohumların hastalıksız olması lazım, tohumların ilaçlamasını yaparız. Biz yağmurdan önce hazırlığımızı yaptık, toprak kuruyunca ekime başladık. Havalı mibzerle ekim yapılıyor yaklaşık 10 santim, aralıkla ekim yapılır. Tohumun durumuna göre 13, 14, 15 kilo kadar dönüme tohum atılır. Tabii fazla atan da oluyor, tohumun sağlam olması önemli. Birinci ve ikinci ürün olmak üzere 120 dekar ekeceğim. Başladım ekmeye. Tabii hava şartları, iklim şartları bunda etkili. Söküm zamanı, yağış durumları, yağışın olması zarara uğratabiliyor. Yer fıstığının topraktan çıkıp tüccara verip, parasını cebine koyana kadar bir garantisi yok. Yani ekimle başlar sıkıntısı, söküp parasını cebine koyana kadar devam eder. Çereze giden fıstıklarda bir kalite var. Bu bölgenin lezzetini hiçbir yer vermiyor" dedi.
İstanbul İstanbul’da 50 milyon liralık kaçak ve sahte ilaç operasyonu: 16 gözaltı İstanbul’da ilaç kaçakçılarına yönelik düzenlenen operasyonlarda 16 şüpheli yakalandı, piyasa değeri 50 milyon lirayı bulan yüklü miktarda sahte, kaçak ve bozuk ilaç ele geçirildi. Alerji testi, botoks, dolgu malzemesi, kanser ve diyabet hastalıklarında kullanılan ilaçlarının da aralarında bulunduğu tıbbi ürünler emniyette sergilenirken, yakalanan şüphelilerin 9’u tutuklandı.Alınan bilgilere göre, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, ilaç sektöründeki sahtecilik faaliyetlerinin önlenmesi ve şüpheli şahısların yakalanmasına yönelik 15 ve 25 Nisan tarihleri arasında bir dizi çalışma gerçekleştirdi. Teknik ve fiziki takibin devamında belirtilen tarihler arasında yetkisiz alanda depolanmış sahte, kaçak ve yasadışı ilaçların, tıbbi cihaz ve materyallerin bulunduğu tespit edilen 16 ikamet, 20 iş yeri olmak üzere toplam 36 adrese operasyon düzenleyen polis, baskınlarda 16 şüpheliyi gözaltına aldı. Operasyonlarda piyasa değeri yaklaşık 50 milyon lirayı bulan, soğuk zincire tabi olan ve bozulan, alerji testi, botoks ilacı, dolgu malzemesi, kanser, diyabet, enfeksiyon, tansiyon ve cinsel hastalıkların tedavisinde kullanılan medikal malzeme ele geçirildi. Yakalanan şüpheliler İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şubesine götürülerek ifadeleri alındı. Sorgularının ardından mahkemeye çıkarılan ilaç kaçakçısı 16 kişinin 7’si adli makamlarca serbest bırakıldı. Geri kalan 9 şüphelinin ise tutuklanarak cezaevine gönderildiği açıklandı. Diğer yandan yapılan operasyonlarda ele geçirilen sahte, bozuk ve kaçak ilaçlar, Vatan Caddesi’nde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde sergilendi.