GÜNDEM - 18 Aralık 2014 Perşembe 17:17

Van’da ‘Çözüm Süreci’ kongresi

A
A
A
Van’da ‘Çözüm Süreci’ kongresi

Yüzüncü Yıl Üniversitesi ile İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenlediği "Sosyo-Ekonomik, Kültürel ve Siyasi Boyutlarıyla Çözüm Süreci Kongresi" Van’da yapıldı.

YYÜ Cengiz Andiç Kültür Merkezi’de düzenlenen kongreye Van Valisi Aydın Nezih Doğan, İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Mehmet Sait Yazıcıoğlu, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Halkların Demokratik Partisi Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, HDP Van Milletvekili Nazmi Gür, Adalet ve Kalkınma Partisi Van İl Başkanı Zahir Soğanda, Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, öğretim görevlileri, kurum müdürleri ve öğrenciler katıldı. Açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Peyami Battal, çözüm sürecinin konuşularak hallolunacak bir süreç olduğunu belirterek, “Çözüm süreci dediğimiz zaman, yıllardır biriktirerek getirdiği sorunları göz ardı edemeyiz. Bunu bir günde, yani bugünden yarına çözdük, bıçakla kestik, bitirdik demek mümkün değil. İşte bu süreçleri yaşayacağız, sorunlarımız neyse açık yüreklilikle ortaya koyacağız, birbirimizi sevmeyi, birbirimizle el ele, omuz omuza vermeyi daha iyi bir şekilde ön plana çıkarmak, bunu elbirliği ile çözeceğiz, çözmemiz de mümkün. Bunu bizim çözebileceğimiz, bizim sorunlarımızı oturup konuşabileceğimizi, işte bugün ki görüntülerden de anladığımız gibi mümkün. Bunu kesinlikle başkasının öncülüğünde yapmamıza gerek yok. Bu bizim tarihten gelen bütünlüğümüz, kardeşliğimizin vermiş olduğu bir güvendir. Bu güven duygumuz hepimizi birbirimize kenetleyecektir” dedi.

Van Valisi Aydın Nezih Doğan ise, çözüm sürecinde en etkili olacak unsurun kardeşlik ve inanç birliği olgusu olduğunu ifade etti. Vali Doğan, “Biz bu bölgede yaşayan insanlar ortak tarihi taşıyoruz. Yüzyıllardır bir arada yaşadık. Ortak bir kültür verdik. İnanç olarak da İslam’ı bir inanç biçimi olarak benimsedik ve birlikte yüzyıllardır bu prensibi savunmaya devam ediyoruz. Benim dikkat çekmek istediğim iki husus var. Birincisi samimiyet. Yani karşılıklı samimiyetle ancak çözüm süreci başarılı olabilir. İkincisi de olabildiğince kamu düzeninin korunmasıdır” şeklinde konuştu.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sait Yazıcıoğlu, Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Prof. Dr. Bekir Berat Özipek, Prof. Dr. Mehmet Hasan Eken, Yrd. Doç. Dr. Yusuf Özkır, Diplomasi Akademisi’nden Doç. Dr. Mesut Özcan, Dicle Üniversitesi’nden Doç. Dr. Vahap Coşkun ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden Doç. Dr. A. Menaf Turan ile Yrd. Doç. Dr. M. Zeki Duman’ın konuşmacı olarak katıldığı kongre basına kapalı olarak devam etti. 

NECMİ İDİZ
VAN
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa "Dağ-Der Bayramlaşma Danışığı" coşku ile kutlandı Orhaneli, Keles, Büyükorhan, Harmancık ve Osmangazi Dağ Köyleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Dağ-Der) her yıl geleneksel olarak gerçekleştirdiği Bayramlaşma Danışığı’nı bu yıl da yoğun katılımla gerçekleştirdi. Dağ-Der tarafından her yıl düzenlenerek geleneksel hale gelen Bayramlaşma Danışığı DAĞDER Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Siyasi parti temsilcileri, STK’lar ve dernek üyelerinin yoğun katılım gösterdiği programda Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın meşaleler ve davul zurna ile coşkulu bir şekilde karşılandı. “Dağlılar ilk kez birlik iradesi gösterdiler” Programın açılış konuşmasını yapan Dağ-Der Genel Başkanı İsmail Aydoğdu yerel seçimlerde dağ yöresinin birlik olduğunu ifade ederek, “31 mart itibari ile yerel seçimler yapıldı. Şubat’ın 15’inden itibaren geçen süre içinde derneğimizde yerel seçim gündemi oluşturuldu. Dağ-Der doğal olarak tüm partilerin iltifatına tabii oldu. Bize göre güzel bir süreç geçti. Ama asıl güzellik şu ki dağlılar ilk kez bir birlik iradesi gösterdiler ve geçmişte 2 dönem Dağ-Der Genel Başkanlığı yapmış, TBMM’de 3 dönem milletvekilliği yapmış ve Osmangazi Belediyesi’ne aday olmuş bir hemşerimizin etrafında birleşti. Bugün de Osmangazi Belediye Başkanı olarak aramızda gördüğümüz için çok mutluyuz. Dertlerimiz ile değil, değerlerimiz ile gündeme gelmek isteyen bir derneğiz. Öncelikle biz hem yaşadığı coğrafya hem de 700 yıllık tarihi geçmişi itibari ile öncelikle Bursalıyız. Dolayısıyla Bursalı olmayı önemsiyoruz” ifadelerini kullandı. “Dağ yöresinin hizmet anlamında alacağı var” Geçmişte dağ yöresine yapılan hizmetlerin eksik kaldığını belirten Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, “Yöremizin ve yöre insanımızın hizmet anlamında alacağı var. Yöremiz insanı burada 700 yıldır yaşamasına rağmen gerçekten hak ettiğini alamadığını düşünüyoruz. Sadece ben değil yöre insanı da böyle düşünüyor. Bu yerel seçimde de sizlerin büyük desteği ile Allah nasip etti bu dönem Osmangazi Belediye Başkanı olarak sizlere hizmet etme fırsatı verdi. Hepimizi Allah utandırmasın, mahcup etmesin. Halkımızın bize yüklediği sorumluluğun ve işimizin kolay olmadığının farkındayız. Bu durumu bilerek yola çıktık ve çok çalışma sözü ile bunun da üstesinden geleceğiz. Yeni bir yönetimiz, biraz zamana ihtiyacımız var. Yönetim kadroları oturduktan sonra ve işleyişe hakim olmamız ile beraber Bursa’ya, dağ yöresine, Osmangazi’ye hizmet edeceğiz” şeklinde konuştu. Programın sanatçı Mehmet Çetin konseri ile devam etti.