GÜNDEM - 24 Temmuz 2017 Pazartesi 14:13

Yaşıtları tatil yaparken onlar çöp toplayıp, su satıyor

A
A
A
Yaşıtları tatil yaparken onlar çöp toplayıp, su satıyor

Diyarbakır’da hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerinde seyrederken, yaşıtları tatil yapan Suriye uyruklu 9 yaşındaki Şehem Abdullah ve 13 yaşındaki Nasip Yusuf çöp toplayıp, su satarak ailesine destek oluyor.

Diyarbakır’da yaz tatilinde eğlenen akranlarının aksine Suriyeli Nasip ve Şehem isimli çocuklar çalışmak zorunda kalıyor. Ailelerine destek olmak için çalışan çocukların en büyük isteği okula gitmek. Küçük yaşlarda çalışarak ailesine destek vermek zorunda kalan Şehem Abdullah, Diyarbakır sokaklarında çöplerden pet şişeleri toplayarak bunları satıp ailesine katkı sunarken, Nasip Yusuf ise su satarak kazandığı para ile ailesine destek oluyor.

“Okula gitmek istiyorum”

Çöpten topladığı pet şişeleri satarak para kazanan 9 yaşındaki Şehem, babasının Suriye’de kaldığını, annesi ve 9 kardeşi ile birlikte çalışmak zorunda olduğunu söyledi. Şehem Abdullah, “Okula gitmeyi çok istiyorum. Ama aileme destek olmak zorunda olduğum için bunu yapamıyorum. İmkanımız olsa okula gitmeyi çok istiyorum" dedi.
13 yaşında olan ve su satarak ailesine destek sağlayan Nasip Yusuf ise iki kardeşinin Suriye’de öldüğünü ve 5 yıl önce Türkiye’ye kaçtıklarını söyledi. Nasip Yusuf, “Babam çalışmıyor 5 kardeşim var, en büyük erkek çocuk olduğumdan dolayı çalışmak zorundayım. Kız kardeşlerim okula gidiyor bir tek ben gidemiyorum. Keşke okula gitsem. İnsanların bana yardım etmesini istiyorum, okula gitmek istiyorum" diye konuştu. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.