SAĞLIK - 03 Ağustos 2015 Pazartesi 13:58

Yaz aylarında su tüketimine dikkat

A
A
A
Yaz aylarında su tüketimine dikkat

Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Güler, yaz aylarında su tüketiminin önemine vurgu yaparak, “Eğer çok fazla su tüketemiyorsak hazır meyve suları, gazoz ve kolalı içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları, ayran, bitki çayları, meyvenin kendi tadı ile yapılmış kompostolar, içecek olarak tercih edilmelidir. Yani su içmek için susamayı beklememek gerekir” dedi.

“Su içmek için susamayı beklemeyin” uyarısı yapan uzmanlar, özellikler ter yolu ile sıvı kaybı yaşandığından bol su tüketilerek vücudun sıvı dengesinin korunması gerektiğinin altını çiziyor. Acıbadem Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Güler, yaz aylarında bol su tüketiminin yanında uygulanması gereken beslenme önerilerini anlattı.

“HER VÜCUDUN SU TÜKETME ORANI FARKLI”
Günde en az tüketilmesi gereken su ihtiyacının herkesin bildiği üzere 2-2,5 litre olduğunu söyleyen Güler, sıvı tüketim oranlarına göre bu ölçünün artabileceğini ya da azalabileceğini söyledi. Sıvı kaybının su ile giderilmesi gerektiğinin çok önemli olduğunu belirten uzman doktor, asitli, gazlı içeceklerden uzakta doğal ve taze içeceklerin tüketilmesi gerektiğini vurguladı. Güler, “Eğer çok fazla su tüketemiyorsak hazır meyve suları, gazoz ve kolalı içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları, ayran, bitki çayları, meyvenin kendi tadı ile yapılmış kompostolar, içecek olarak tercih edilmelidir. Yani su içmek için susamayı beklememek gerekir” dedi.

“BOL BOL MEYVE TÜKETİN”
Günlük tatlı ihtiyacımızı mevsim meyveleri olan karpuz, çilek, kiraz, üzüm gibi meyvelerden karşılanabileceğini belirten Güler, “ Vitamin ve lif açısından da zengin olan bu meyveler aynı zamanda mineral açısından da zengin olduğundan terle birlikte atılan minerallerin yerine konulmasına yardımcı olur. Lif tüketimi bağırsakların rahat çalışmasını sağlıyarak, kabızlığı önlemektedir. Salatalık, domates gibi hafif gıdalar tüketmek kilo kontrolünü sağlamaya da katkı sağladığından öğünlerde mutlaka bulundurulmalıdır” ifadelerini kullandı.
Öğün atlamamaya özen gösterilmesi gerektiğinin altını çizen Merve Güler, “3 ana öğün mutlaka tüketilmeli mümkünse ara öğünler de eklenerek kişilerin öğünlerde fazla yemek yemesi engellenmelidir” diye konuştu.

“YAĞLI GIDALARDAN VE AĞIR TATLILARDAN UZAK DURUN”
Yaz aylarında yağlı, kızartılmış ve kavrulmuş besinler yerine fırınlanmış, ızgara veya haşlama besinler tercih edilmesi gerektiğini kaydeden Güler, “Yağsız kırmızı et haftada 2-3 defa olmak üzere balık, tavuk gibi omega 3 yönünden zengin besinleri tercih etmek aynı zamanda kalp sağlığı açısından da önemlidir. Özellikle yaz aylarında ağır tatlılar yerine sütlü tatlılar veya meyve tatlıları tercih edilmelidir. Sütlü tatlılardan dondurma iyi bir tercih olmakla beraber riskli gıdalar arasında olduğundan iyi muhafaza edilmediğinde besin zehirlenmelerine sebep olabilir. Bu yüzden tüketilen dondurmanın güvenilir bir marka olmasına ve uygun muhafaza edilmiş olmasına dikkat edilmelidir” şeklinde konuştu. 

ARZU TÜRKUÇAR 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.