SAĞLIK - 21 Ağustos 2017 Pazartesi 15:06

Yaz aylarında yüzme havuzları, klimalar ve menşei bilinmeyen sulara dikkat

A
A
A
Yaz aylarında yüzme havuzları, klimalar ve menşei bilinmeyen sulara dikkat

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ümit Çetinkaya, yaz aylarında oluşabilecek enfeksiyonlara dikkat çekti. Çetinkaya, yüzme havuzları, bakımı iyi yapılmayan klimalar ve menşei bilinmeyen sulardan kaynaklı enfeksiyona bağlı hastalıkların oluşabileceğini vurguladı.

İstanbul Cerrahi Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ümit Çetinkaya, yaz döneminde oluşabilecek enfeksiyonlara karşı uyarılarda bulundu. Çetinkaya, yüzme havuzları, bakımı iyi yapılmayan klimalar ve menşei bilinmeyen sulardan kaynaklı enfeksiyona bağlı hastalıkların oluşabileceğini söyledi.
Enfeksiyonların insan vücudunda çeşitli rahatsızlıklara yol açabileceğini belirten Çetinkaya, “Yaz aylarındaki enfeksiyonlar deyince ilk aklımıza gelen ishallerdir. İshallerin yaz döneminde artmasının birkaç sebebi vardır. Bunun başında da sıcaklara bağlı olarak susama hissimizin artması ve menşeini bilmediğimiz suları fazlaca tüketmemiz gelir. İkinci büyük sebep özellikle proteinli gıdalar üzerinde mikropların sıcak havada çok daha rahat üreyebilmesidir. Bir başka etken ise soğuk zincirinin kırılması veya soğuk zincirine dikkat edilmemesidir” dedi.

Diyareden korunma yolları

Çetinkaya, halk arasında ishal olarak bilinen diyare hastalığından korunmak için şu önerilerde bulundu: “Her şeyden önce menşeinin bilmediğimiz suları tüketmememiz lazım, bu tip sularla yapılan buzların konulduğu içeceklerin de bir enfeksiyon kaynağı olduğunu unutmamamız lazım. İnsanlar sıcak havalarda pikniğe giderler ve burada çeşme sularından, pınarlardan içebilir; fakat bu tip sular insan ve hayvan dışkıları gibi atıklarla kirlenmiş olabilir ve bunu gözle görebilmemizin imkanı yoktur. Dolayısıyla bu tip sular da bir enfeksiyon kaynağı oluşturur. Yine böyle sularla yıkanmış sebzeler, salatalar da bizde bir enfeksiyon oluşturacaktır”.
“Bunun dışında soğuk zincirine çok iyi dikkat etmemiz lazım” diyen Çetinkaya, “Özellikle açık büfelerde sergilenen yiyecekler, uzun süre sıcakta kalmış, mayonezli, etli gıdalarda bakteriler üremiş olabilir. Yemek hazırlarken soyulabilecek sebzeler, meyveler varsa bunları soymak, soymak mümkün değilse güzelce yıkamak bu açıdan çok önemlidir” şeklinde konuştu.

Yüzme havuzlarına dikkat

Yaz aylarında havuzlardan cilt ve mantar enfeksiyonları kapabileceğini dile getiren Çetinkaya, “Mide-bağırsak sistemini etkileyen enfeksiyonlar ile kulak, burun, boğaz veya göz enfeksiyonları da kapabiliriz. Havuz söz konusu olunca önemli olan sudaki sirkülasyonun, klorlamanın ve filtrelemenin ne kadar iyi olduğudur. Bunun dışında havuz tercihi yaparken erişkin ve çocuk havuzlarının ayrı olduğu havuzları tercih etmek de bizim için önemlidir. Mümkünse yüzerken bone takmalıyız. Kulak ve burun tıkacı kullanmalıyız ve de özellikle suyun altına dalacaksak yüzme gözlüğü de kullanmamız iyi olur. Bir çok havuzda girmeden önce ayaklarımızı antiseptik solüsyonlarla dezenfekte ettiğimiz yerler vardır. Buraları atlamamamız lazım. Havuza girmeden önce ve girdikten sonra mutlaka duş almamız ve de ıslak mayoyla uzun süre oturmamamız lazım” şeklinde konuştu.

Klimalar enfeksiyon kaynağı olabilir

Uzman Dr. Ümit Çetinkaya, bakımları yapılmayan klimaların da enfeksiyona sebep verebileceğini söyleyerek şu açıklamada bulundu: “Yaz döneminde klimalar da enfeksiyon kaynağı olabilir. Klimalar deyince birkaç şeyi göz önünde bulundurmalıyız. Klimaların bakımı iyi yapılmamışsa, filtresi değişmemişse içindeki nemli ortamda, su haznesinde küf mantarları üreyebilir. Bulunduğumuz ortama salınan bu küf mantarları alerjik rinit veya alerjik astıma sebebiyet verebilir. Bir diğer korkulan enfeksiyon ise lejyoner hastalığı dediğimiz zatürre tipi bir enfeksiyondur. Bu bakteri de normalde nehirlerde, havuzlarda bulunan bir bakteri olup, havalandırma ve klima sistemlerinin olduğu büyük binalarda özellikle yoğun havalandırma yapılan oteller, hastaneler, konferans salonları ve bakım yurtları gibi yerlerde nemli ortamda, eğer klima bakımı yapılmamışsa rahatça üreyebilen ve havaya karıştığında ciddi bir zatürre oluşturabilen bir mikroptur. Bu hastalık ilk başta tipik zatürre belirtileriyle kendini göstermez. Kas ağrıları, ateş, baş ağrısı gibi belirtilerle ortaya çıkar. Birkaç gün sonra zatürreye bağlı belirtiler de ortaya çıkar. Bu sebeple geç fark edilirse tehlikeli olabilecek bir enfeksiyondur”.
Çetinkaya klimanın doğru kullanımı için dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde sıraladı: “İlk olarak oda sıcaklığını çok soğuk derecelere ayarlamamamız, klimaya yakın oturmamamız ve klimanın direkt olarak üzerimize esmemesi lazım. Eğer terli bir şekilde direkt klimanın önünde durursak, klima çarpması dediğimiz, kas spazmları ve kas ağrıları da oluşabilir”. 

Ali Canberk Özbuğutu - Fatih Gavuz
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kastamonu Uçan evin çatısı apartmanın duvarına ok gibi saplandı Kastamonu’da saatteki hızı 90 kilometreye ulaşan fırtına ağaçları devirdi, apartmanların çatıları uçtu, araçlarda hasara neden oldu. Bir evin uçan çatısı ise, bir apartmanın duvarına ok gibi saplandı. Büyük korkuya yol açan fırtınada 2 kişi yaralandı. Meteoroloji Genel Müdürlüğünün "sarı" kodlu uyarı yaptığı Kastamonu’da fırtına etkili oldu. Saatteki hızı 90 kilometreye ulaşan fırtına, ağaçları devirdi, binaların çatısı uçtu, ağaçları kökünden söktü, elektrik direklerini yıktı. Fırtına nedeniyle Kastamonu’da Candaroğulları, Kuzeykent, Mehmet Akif Ersoy ve Saraçlar Mahallesi’nde ağaçlar devrildi, binaların çatıları uçtu. Binalardan fırtınanın savurduğu çatı malzemeleri park halindeki araçların üzerine devrildi. Park halindeki araçlarda büyük hasar oluştu. Uçan çatı duvara saplandı Fırtına sebebiyle binaların çatısından savrulan parçalar, Mehmet Akif Ersoy Mahallesinde bir binanın duvarına ok gibi saplandı. Ayrıca binan balkonuna da zarar veren çatıdan uçan parçalar park halindeki araçlarında camlarını kırdı. Fırtına nedeniyle belediye ve AFAD ekipleri teyakkuza geçti. Ekipler vatandaşlardan gelen ihbarlar doğrultusunda hasar oluşan bölgelere giderek inceleme yaptı. Belediye ekipleri ise devrilen ağaçları kaldırıp, cadde ve sokaklarda temizlik çalışması yaptı. 2 kişi yaralandı Fırtına sebebiyle Taşköprü ve Doğanyurt ilçelerinde iki kişi yaralandı. Yaralanan şahıslar, hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Ayrıca Kastamonu’da etkili olan şiddetli fırtına, elektrik ve iletişim hatlarında da kesintiye neden oldu. Şu anda Merkez ilçede 25 bölgede elektrik kesintisi yaşanırken ekipler, elektrik kesintisi yaşanan yerlerde çalışmalarını sürdürüyor. Budamış Mahallesi Muhtarı Hüseyin Karabacakoğlu, “Büyük bir fırtına geldi, çatılarımız uçtu, elektrik tellerimiz koştu. Yukarı Budamış mevkisinde ağaçlar devrildi. Elektrik ve internetimiz yok” dedi. Erol Karagöz adlı vatandaş ise, “Arabaların üzerine çatı göçtü. Biz evdeydik sonradan fark ettik. Arabamızın camı kırıldı demir içine girdi. Bir arabanın tamponu zarar gördü” diye konuştu. Muzaffer Ekici de, “Fırtına nedeniyle çatılarımız uçtu. Çatıdan çıkan direkler komşunun evine saplandı. Arabalarda maddi hasar var can kaybı yok çok şükür” ifadelerini kullandı. Öte yandan, fırtınanın gece saatlerine kadar aralıklarla etkili olması bekleniyor.
İstanbul Trafikte tartıştığı sürücüye bıçak çekti, hakaretler savurdu Pendik’te bir sürücü, trafikte tartıştığı tır sürücüsüne bıçak çekti, hakaretler savurdu. O anlar tır sürücüsü tarafından cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Olay, Pendik’te Harmandere Mahallesi’nde saat 16.40 sıralarında yaşandı. İddiaya göre, bir otomobil sürücüsü, yol verme nedeniyle tır sürücüsü Fatih Karaçoban ile yolda tartıştı. Otomobil sürücüsü tırın önünü keserek durdurdu. İki sürücü arasındaki tartışmanın alevlenmesiyle otomobil sürücüsü aracının torpidosundan bıçak alarak geri döndü. Tır sürücüsü, aracından inmeden o anları cep telefonu ile kayda aldı. Çevredeki vatandaşlar ise tarafları sakinleştirerek tartışmayı sonlandırmaya çalıştı. Bıçaklı şahsın aracına binip uzaklaşmasıyla tartışama sonlandı. Tır sürücüsü Fatih Karaçoban, "Pendik Harmandere Mahallesi’nde kırmızı ışık sonrası ben tır ile seyir halindeyken otomobil sürücüsü ortadan sollamaya çalıştı. Önümden ya da arkamdan değil tırın ortasından, ‘ne yapıyorsun’ dediğimde benimle tartışarak, küfürler savurarak bıçak çekti. Daha sonra arkadaki araçtan 2 kişi gelerek onu götürmeye çalıştılar. Onların da onunla beraber olduklarını düşünüyorum, onlar da küfürler savurdu. Araçta içki şişeleri var. Alkollü kafası güzel, ne dediğini bilmiyor bana bıçak çekti. Gerekli cezayı almasını istiyorum. Karakola giderek şikayetçi olacağım” diye konuştu.
Konya Trendyol Süper Lig: Konyaspor: 0 - Corendon Alanyaspor: 2 (Maç sonucu) Trendyol Süper Lig’in 33. haftasında Konyaspor sahasında, Corendon Alanyaspor’a 2-0 mağlup oldu. Maçtan dakikalar (İkinci yarı) 51. dakikada Yunus Özdemir kazandığı topla rakip ceza alanına hareketlendi. Yunus’un rakip ceza alanı önünden ceza alanı içerisine gönderdiği topa sahip olan Ahmed Hassan’ın şutu kaleci Deniz’de kaldı. 52. dakikada Ndao’nun ceza alanı önü sağ çaprazdan orta şut karışımı şutu kaleye yöneldi. Kaleci Ertuğrul topu yumruklayarak uzaklaştırdı. 59. dakikada sağ kanatta Ndao’nun pasına hareketlenen Nzonzi son çizgide kale alanına yerden ortasını gönderdi. Sambou’dan önce kaleci Ertuğrul topa sahip oldu. 89. dakikada Eduardo orta sahada pasını Sisto’ya aktardı. Sisto’nun ceza alanı içerisindeki vuruşu defanstan sekerek kornere çıktı. 90. dakikada Alanyaspor ceza alanı önünde kafalardan seken top, Moreno’nun önünde kaldı. Moreno’nun vuruşu az farkla autta çıktı. 90+2. dakikada ceza sahası içerisinde topla buluşan Eduardo’nun güzel vuruşunda meşin yuvarlak ağlarla buluştu. 0-2 Hakemler: Oğuzhan Çakır, Mehmet Salih Mazlum, Ali Tuna Konyaspor: Deniz Ertaş, Uğurcan Yazğılı (Ahmet Oğuz dk. 85), Adil Demirbağ, Hadebe, Guilherme, Nzonzi, Soner Dikmen (Cikalleshi dk. 68), Ndao, Oğulcan Ülgün (Cicaldau dk. 10), Ethemi (Moreno dk. 68), Sambou (Prip dk. 68) Yedekler: Mehmet Erdoğan, Yunus Mallı, Cebrail Karayel, Kahraman Demirtaş, Damjanovic, Teknik Direktör: Fahrudin Omeroviç Alanyaspor: Ertuğrul Taşkıran, Hadergjonaj, Furkan Bayır, Aliti, Balkovec, Richard, Janvier (Lima dk. 90+4), Oğuz Aydın (Sisto dk. 88), Efecen Karaca (Eduardo dk. 88), Yunus Özdemir (Fatih Aksoy dk. 90+4), Hassan (Ui-Jo dk. 65) Yedekler: Yunus Karagöz, Novais, Yunus Bahadır, Anderson, Mert Torlak Teknik Sorumlu: Orhan Çıkırıkçı Goller: Hadergjonaj (dk. 45+1), Eduardo (dk. 90+2) (Alanyaspor) Sarı kartlar: Hadabe, Uğurcan Yazğılı (Konyaspor), Efecan Karaca, Yunus Özdemir, Eduardo (Alanyaspor)
Samsun Atakum Belediye Meclisi ilk toplantısı Atakum Belediyesi 2024-2029 dönemi ilk meclis toplantısı, Belediye Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıda parti gruplarının katılımını artırmak ve meclis çalışmalarını hızlandırmak amacıyla yeni komisyonlar oluşturuldu. Atakum Belediye Başkanı Serhat Türkel’in Yerel Yönetimler Çalıştayı’nda bulunmasından dolayı Başkan Vekili Halil Taşkın’ın başkanlık ettiği toplantıda, 10 madde gündeme alındı. Toplantıda belediye meclis üyeleri, TBMM’nin 104. kuruluş yıl dönümü ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlayarak, yeni dönemin hayırlı olmasını diledi. Atakum Belediyesi Meclisi’nin Nisan ayı Olağan Toplantısı ilk oturumunda; Başkan vekilleri, Katip, Encümen, Denetim ve İhtisas Komisyonu üyeleri belirlendi. "Atakum için güzel çalışmalara imza atalım" Başkan Vekili Halil Taşkın yaptığı açılış konuşmasında, "31 Mart 2024 tarihinde yapılan Mahalli İdareler Seçimi’nde, Atakumlu vatandaşlarımız; Başkanımız Serhat Türkel’e Atakum Belediye Başkanlığını, bizlere de belediye meclis üyeliğini tebliğ etmiştir. Önümüzdeki beş yıllık süre içerisinde alınacak kararların; önce ülkemize, Samsunumuza ve Atakumumuza hayırlar getirmesini diliyorum. Bizler aday olduktan sonra siyasi rozetlerimizi çıkararak, Türk bayrağı ve Atatürk rozetlerini taktık. Siyasi söylemleri bıraktık. Herkese eşit, adil ve hakkaniyet içerisinde davranacağımıza söz vererek; hizmet ideolojisini yerine getirmek üzere yola çıktık. Ben inanıyorum ki; tüm belediye meclis üyelerimiz aynı duygu ve düşünceyi paylaşmaktadır. Hepsi Atakum sevdalısıdır. Alınacak kararların adaletten, hukuktan ve hakkaniyetten şaşmayacağına inancım tamdır. Gelin; hep birlikte siyasi söylemlerimizi , eylemlerimizi bu meclise taşımayalım. Birlik ve beraberlik içerisinde, Atakum için güzel çalışmalara imza atalım. İlçemizi, Türkiye’ye örnek bir ilçe yapalım. Çalışmalarıyla, kararlarıyla Türkiye’ye örnek bir meclis olalım. Burası, elbetteki demokratik bir ortamdır. Herkes fikirlerini, düşüncelerini beyan edecektir. Bütün amacımız Atakum’a hizmettir" dedi. Komisyon üyeleri seçildi Başkan vekilleri, Katip, Encümen, Denetim ve İhtisas Komisyonu üyelerinin belirlendiği toplantıda; 1. Başkan Vekili Halil Taşkın (CHP), 2. Başkan Vekili Ahmet Çam (CHP) oldu. Belediye Meclis Katip üyeliklerine asil olarak Havva Kocakaya (CHP) ve Birol Taşar (CHP); yedek olarak Taner Kaygusuz (CHP) ile Kayhan Doğan ( CHP) seçildi. Belediye encümeni olarak üç yıl görev alacak isimler; Kayhan Doğan (CHP), Nakif Yılmaz (CHP), Vildan Kumbasar (CHP) olarak belirlendi. Yeni komisyonlar oluşturuldu Kurulması zorunlu İmar Komisyonu ile Plan ve Bütçe Komisyonu haricinde; meclis üyelerinin sunduğu önergeler ile Hukuk, Kırsal Alan Tarım Orman Hayvancılık ve Su Ürünleri, Kadın Aile Çocuk ve Cinsiyet Eşitliği, Çevre Sağlık Yenilenebilir Enerji ve İklim Değişikliği, Eğitim Kültür Gençlik Spor ve Turizm ile Dezavantajlı Gruplar komisyonları oluşturuldu. Bir yıllığına görev yapacak komisyonlar; 3 üye CHP grubundan ve 2 üye AK Parti grubundan olmak üzere 5 üyeden oluşuyor. Buna göre İmar Komisyonu üyeliklerine; Vildan Kumbasar (CHP), Yalçın Genç (CHP), Cemil Işık (CHP), Kadir Erdoğdu (AK Parti), Resul Fethi Akyüz (AK Parti) seçilirken; Plan ve Bütçe Komisyonu üyeleri ise Tekin Bölükbaşı (CHP), Kayhan Doğan (CHP), Suat Yılmaz (CHP), İsa Bozçelik (AK Parti), Tamer Yıldız (AK Parti) oldu. Diğer komisyon üyeleri şu şekilde: Hukuk Komisyonu: Halil Taşkın, Nakif Yılmaz, Birol Taşar, Selen Gülhan Çam, Erdal Benli. Kırsal Alan, Tarım, Orman, Hayvancılık ve Su Ürünleri Komisyonu: Ahmet Çam, Murat Akar, Taner Kaygusuz, Yaşar Yiğit, Kadir Erdoğdu. Kadın, Aile, Çocuk ve Cinsiyet Eşitliği Komisyonu: Vildan Kumbasar, Havva Kocakaya, Suat Yılmaz, Selen Gülhan Çam, Turan Mısır. Çevre, Sağlık, Yenilenebilir Enerji ve İklim Değişikliği Komisyonu: Havva Kocakaya, İlkay Şemun Pınar, Suat Yılmaz, İsmail Hut, İsa Bozçelik. Eğitim, Kültür, Gençlik, Spor ve Turizm Komisyonu: Yalçın Genç, Serdal Çakmak, Nait Köse, Erdal Benli, Tamer Yıldız, Dezavantajlı Gruplar Komisyonu: Saim Erdoğan, Kenan Yıldırım, Havva Kocakaya, Turan Mısır, İsmail Hut.