EĞİTİM - 16 Eylül 2017 Cumartesi 11:42

YDÜ Eczacılık Fakültesi, uluslararası platformda başarıyla temsil edildi

A
A
A
YDÜ Eczacılık Fakültesi, uluslararası platformda başarıyla temsil edildi

Güney Kore’nin Başkenti Seul'de, 94 ülkeden 2603 katılımcıyla düzenlenen, 77. FIP Dünya Kongresi'nde aynı zamanda ACPE (Eczacılık Eğitimi Akreditasyon Birliği) üyesi olan Yakın Doğu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi başarıyla temsil edildi.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre, Eczacılık Fakültesi Klinik Eczacılık Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Bilgen Başgut tarafından yürütülen ve Kıbrıs Türk Eczacıları Birliği ile ortak olarak yapılan çalışmada “KKTC’deki Eczacıların Kurgusal Pnömonili Çocuk Hastaya Yaklaşımları” 77. FIP Dünya Kongresi'nde sunuldu.

Yakın Doğu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Elemanları ,Dr. Eczacı Laika Gökçekuş, Dr. Eczacı. Abdikarim Abdi, Uzman Eczacı. Sarah Khamis ve Uzman Eczacı Onur Gültekin’in araştırma ekibinde yer aldığı çalışma Güney Kore’de aynı zamanda Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği faal üyesi olan Dr. Eczacı Laika Gökçekuş tarafından FIP Dünya Kongresi’nde başarıyla sunuldu.

“KKTC Eczacıları Konularında Çok Hassas”

Genel hatlarıyla, çalışma sırasında, eczacıların yaklaşık \%84’ünün hasta yakınına birebir danışmanlık hizmeti verdiği, eczacıların yaklaşık yüzde 80’inin hastalık belirtileri ile ilgili detaylı sorular sorduktan sonra reçetesiz satılabilen ya da başka bir değişle tezgah üstü ilaçlar listesinde yer alan öksürük şurupları veya ateş düşürücü ilaçları önerirken, sadece yüzde 9’u doktora yönlendirmeden antibiyotik önermesi gibi önemli konular masaya yatırıldığı belirtildi.

Eczacıların yüzde 40’ının ise hiç ilaç önermeden veya reçetesiz satılabilen ilaçlar önerdikten sonra hastayı hekime yönlendirmeleri gibi hayati konular üzerinde duruldu.. Bu oranlarla, KKTC’deki eczacıların hasta danışmanlığı ve özellikle reçetesiz antibiyotik verilmesi konusundaki hassasiyetini açıkça ortaya koydukları dile getirildi.

Dr.Eczacı Laika Gökçekuş kongre’ye ilişkin olarak şunları söyledi; “1959 yılında dernek çatısı altında kurulan Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği 3 Mayıs 1999 yılında kendi yasamıza kavuşmuştur. Eczacılık mesleğini daha ileriye götürmek adına Türk Eczacılar Birliği ile ortak çalışmalar yaparak büyük engellemelere rağman Uluslararası Eczacılık örgütü (FIP)’e 1986 yılında üye olmayı başarmıştır.” Dedi.

Dünyanın Dört Bir Tarafında 94 Ülkeden 3000 ‘e Yakın Eczacı Katıldı

Dr.Eczacı Laika Gökçekuş; “2016 yılında Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te düzünlenen Dünya Kongresi’ne katıldıktan sonra bu yıl da 77.sinin Güney Kore’nin başkenti Seul’ de düzenlediği Dünya Kongresi’ne bildirimizle katılıp KKTC’yi ve Yakın Doğu Üniversitesi’ni en iyi şekilde temsil ettik. Bölgedeki tüm siyasi gerginliğe rağman dünyanın dört bir tarafında 94 ülkeden 3000 ‘e yakın meslektaşımızın katıldığı bu önemli organizasyon sırasında dünyanın en saygın ecza bilimiyle uğraşan insanlarının sunduğu bildirileri dinleme fırsatı bulup onlarla sohbet etme olanağı bulduk. Bu ve benzeri toplantılara katılmanın gerek kendilerinin mesleki gelişimi, gerekse ülke tanıtımı yönünden çok önemi olduğunu vurguladı.

Uluslararası Eczacılık Örgütü (FIP):

FIP merkezi Holanda’da bulunan ve 1992 yılında kurulan non-govermental Eczacılık Bilimiyle uğraşan kişileri temsil eden küresel bir kuruluştur. Bu gün halen 139 Ulusal organizasyon ve Akademik Enstitü üyeliklerinin yanısıra, kişisel üyeliklerden oluşan ve dünya genelinde üç milyondan fazla Eczacı ve Eczacılık mesleğiyle uğraşan Bilim insanını da bünyesinde barındırmaktadır.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Edirne Başıboş köpek dehşeti kamerada: Yaralanan kadın tanınmaz hale geldi Edirne’de başıboş köpeklerin kovaladığı esnada kaçarken yere düşen ve kanlar içinde kalan yaşlı kadının o anları güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı. Edirne’de çok sayıda başıboş sokak köpeğinin saldırısına uğrayan 74 yaşındaki Zehra Oluçay ölümden döndü. Edirne’nin Kurtuluş Mahallesi’nde yaşayan Zehra Oluçay, apartmanın bahçesinde bulunduğu esnada köpeklerin saldırısına uğradı. Köpeklerden kaçarken apartmanın merdivenlerine düşen Oluçay, kanlar içinde kaldı. Yardım çığlıkları üzerine bahçeye çıkan vatandaşlar, Zehra Oluçay’ı kanlar içinde görünce büyük şok yaşadı. İhbar üzerine olay yerine gelen sağlık ekipleri tarafından yapılan ilk müdahalenin ardından ambulansla hastaneye kaldırılan Oluçay’ın baş kısmında yaralanmaların olduğu belirlendi. Köpeklerin saldırısı kameraya yansıdı Köpeklerin saldırı anı apartmanın güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı. Görüntülerde köpeklerin Oluçay’ın üzerine koştuğu görülüyor. Yaşlı kadının köpeklerden kaçarken düştüğü esnada, köpeklerin hızlıca apartman girişinden kaçtığı da kameralara yansıdı. “Her yer kan içindeydi” Köpeklerin üstüne koşmasıyla korku dolu anlar yaşadığını anlatan 74 yaşındaki Zehra Oluçay, köpeklerden kaçarken yere düştüğünü ve yaralandığını söyledi. Başından kan akmaya başlayınca komşularından yardım istediğini belirten Oluçay, ambulansla hastaneye kaldırıldığını ifade etti. Yaralı kadına ilk yardıma koşan komşusu Şükran Açış da, kapı önüne çıktığında her yerin kan içinde olduğunu belirterek, “Zehra komşuyu kanlar içinde görünce fena oldum, hemen çocuklar yardıma yetişti” dedi. “Köpeklerin gözü dönmüş beni parçalayacaktılar” Aynı bölgede sabah saatlerinde işe giderken köpeklerin saldırısına uğradığını ve kendini korumak için yaklaşık 5 dakika mücadele ettiğini belirten bir başka vatandaş Gülden Gülsever de, “Köpeklerin gözü dönmüş, beni parçalayacaklardı. Kendimi çok zorlukla kurtardım” açıklamasında bulundu. “Nasıl kaçacağımı şaşırdım” Geçen hafta apartman girişinde başıboş sokak köpeklerinin kendini sıkıştırdığını söyleyen 11 yaşındaki Aras Kaya Bilgiç, “Markete giderken apartmanın köşesinde köpekler beni sıkıştırdı. Nasıl kaçacağımı şaşırdım. En son arka kapıdan kaçabildim” dedi. Mahallede yaşayan öğrenciler, her an köpek saldırısına uğramaktan korktukları için okula gidemediklerini söyledi. Mahalle sakinleri de, çocukların parklarda dahi oynayamadıklarını belirterek yetkililerden yardım istedi.
Ankara Bakan Yerlikaya açıkladı: Bayram tatilindeki trafik kazalarında 75 kişi hayatını kaybetti, 10 bin 810 kişi yaralandı İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 6-14 Nisan tarihlerini kapsayan Kurban Bayramı tatili sebebiyle yurt genelinde meydana gelen 6 bin 530 trafik kazasında 75 kişinin hayatını kaybettiğini, 10 bin 810 kişinin ise yaralandığını bildirdi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Ankara’da yer alan Polis Müzesi’nde 9 günlük Ramazan Bayramı tatiline ilişkin trafik verileriyle ilgili basın açıklaması düzenledi. Açıklanan verilerin 2016 ve 2019 yıllarındaki bayram tatili verileriyle kıyaslayan Bakan Yerlikaya, şunları aktardı: “Bugün, yıllara göre 9 günlük bayram tatillerini kıyaslıyoruz. 2019’da 16 bin 651 personelimiz denetimlerde görev aldı. 2024’te ise 26 bin personel görev aldı. Aktif olarak 1 günde çalışan personel sayımız ise 18 bin civarındaydı.” “2024’te 3 milyon 642 bin 538 araç denetlenmiş” Denetlenen araç sayısıyla ilgili bilgi veren Bakan Yerlikaya, “2016’da 895 bin, 2019’da bir milyon 431 bin, 2024’te ise 3 milyon 642 bin 538 araç denetlenmiş. Bu denetimler sonucu 2016’da 225 bin, 2019’da 290 bin, 2024’te toplam ise 485 bin 710 işlem yapılmıştır. Bunun 207 bin 407’si hız nedeniyle yapılan işlemler. Diğer nedenlerle de 278 bin işlem yapıldı” ifadelerine yer verdi. “8 sene içerisinde 7 buçuk milyonluk bir sürücü artışı oldu” Araç ve sürücü artışına rağmen verilerde olumlu düşüşler yaşandığını kaydeden Bakan Yerlikaya, “2016’da 6 bin 291, 2019’da 5 bin 780, 2024’te 6 bin 530 kaza yaşandı. Bu 8 sene içerisinde 7 buçuk milyonluk bir sürücü artışı oldu. Araç sayısı ise 9.3 milyon arttı. Kazalarda 2016’da 152, 2019’da 86, 2024’te 75 kişi hayatını kaybetti. 2016’da 11 bin 265 kişi yaralanırken, 2024’te ise bu sayı 10 bin 810’a düştü” diye konuştu. “Selektörle radar uyarısı yapan sürücülere uygulanan cezalar iptal edildi” Düzce’de 14 sürücünün trafikte birbirlerine selektör yaparak radar uyarısı yapması sebebiyle uygulanan cezaların iptal edildiğini bildiren Bakan Yerlikaya, “Biz hiçbir vatandaşımıza işlem yapmaktan hoşlanmıyoruz. Vatandaşlarımızın ölüm veya yaralanmalı sonuçlara neden olacak kazalara karışmasını asla istemiyoruz. Denetimlerin de bunun için olduğunu söylüyoruz. Düzce’de trafikte selektör yaparak sürücülere radar uyarısında bulunanlar olmuş. Bu sürücülere de işlem yapılmış. Talimatımızı verdik, o işlemlerinin tamamını iptal ettik” şeklinde konuştu.