EĞİTİM - 21 Mart 2017 Salı 14:43

YDÜ İnovatif çalışmaları ile “3. Nesil Üniversite” modeline örnek oldu

A
A
A
YDÜ İnovatif çalışmaları ile “3. Nesil Üniversite” modeline örnek oldu

Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan S. Günsel, Bursa Uludağ Üniversitesi’nin bu yıl altıncısını düzenlediği Bilgilendirme ve Ar-Ge Günleri’ne davetli konuşmacı olarak katıldı. “3. Nesil Üniversite” vizyonundan hareketle Türkiye'nin önemli bilim insanları ile önemli ar-ge çalışmalarını gündeme getiren etkinlikte Doç. Dr. Günsel, Yakın Doğu Üniversitesi’nin ar-ge ve inovasyon çalışmaları ile bu çalışmaların en yeni ürünü olan elektrikli otomobil GÜNSEL’i anlattı.

 “Kıbrıs Türkü Kıtalarda İz Bırakıyor”

Konuşmasında, Yakın Doğu Üniversitesi İnovasyon Merkezi ve ar-ge ekipleri ile Otomotiv Mühendisliği bölümü tarafından; yıllar süren çalışmalar sonucu ortaya çıkan KKTC’nin ilk yerli otomobili GÜNSEL hakkında bilgi veren Doç. Dr. İrfan Günsel, “3'üncü nesil üniversite modeli bilindiği üzere; akademik çalışmaları, araştırmaları ve Ar-Ge faaliyetleriyle üniversitelerin bütün bilimsel verilerini toplum faydasına dönüştürmeyi esas alan bir modeldir. Kuruluşumuzdan bu yana toplumumuzun gelişimine katkı sağlamayı misyon edinen ve onun da ötesinde daha yaşanılabilir bir dünya için çalışmayı ilke edinen bir eğitim-öğretim kurumu olarak inovasyonu varlığımızın ayrılmaz bir parçası olarak görüyoruz. Bütün çalışmalarımızı bu vizyonla yürütürken Kıbrıs Türkü'nün; adalı kimliği ile kıtalı dünyadan, oradaki tasarım ve üretim gücünden hiçbir eksiği olmadığını; aksine bu sürece yön verebilecek yetenekte ve güçte olduğunu gösterebiliyoruz... Bunun en yeni örneği temiz enerji çalışmalarımız kapsamında ürettiğimiz elektrikli otomobilimiz GÜNSEL oldu. İnovasyon çalışmalarımız sonucu yeni nesil teknolojinin kullanıldığı KKTC’nin ilk yerli otomobili GÜNSEL’i prototipini ürettik, seri üretime de çok yakın bir zamanda geçiyoruz. İlk 1000 otomobilin üretimini yapacağız. Bu sadece üniversitemiz için değil, üniversitemiz vesilesiyle Kıbrıs Türkü’nün kıtalarda iz bırakır hale geldiğinin en büyük ispatıdır” şeklinde konuştu. Doç. Dr. İrfan Günsel, Kıbrıs Türkü’nün donanımlı, üreten ve geliştiren kimliğine dikkat çekerek “Yeni keşifler ve inovatif ürünlerle doğaya ve insana faydalı ürünler üretme şevkiyle Adalılar olarak kıtalarda iz bırakmaya başladık” dedi.

Aynı zamanda YDÜ’nün inovasyon ve bilimsel çalışmaları hakkında bilgi veren Günsel, Yakın Doğu Üniversitesi’nde 2017 yılında desteklediği bilimsel araştırma proje sayısının 142; diğer eğitim ve inovasyon kurumlarıyla birlikte yürüttüğü uluslararası bilimsel proje sayısını ise 114 olduğunu açıkladı.
Sağlık alanındaki inovasyon çalışmaları hakkında da bilgi veren Günsel şöyle konuştu: “Üniversitemizde bulunan Süper Bilgisayar, CERN ile yapılan parçacık deneyine koyduğu katkının yanı sıra, kanser ve AIDS araştırmalarında da kullanılarak tüm insanlığa şifa üretmeye devam ediyor. Yakın Doğu Üniversitesi -İşbankası -Baymak Makina işbirliğinde ‘giyilebilir sağlık teknolojileri’ ile ‘doku ve organ oluşturma’, ‘yenilikçi organ nakli araştırmaları’ ve “’klonlama’ gibi çok çeşitli projeler yürütüyoruz.”

Günsel, bölgenin en donanımlı hastanesi olan Yakın Doğu Hastanesi ve geleceğin teknolojisi olarak tanımlanan cihazlar ve modern alt yapı ile donatılmış Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ile sağlık alanında büyük hizmetler vermeye devam ettiklerini de sözlerine ekledi.
Yakın Doğu Üniversitesi’nin diğer inovatif çalışmaları hakkında bilgi veren Günsel, “Üniversitemizin ar-ge ekipleri robotik çalışmalar, güneş enerjili araçlar, yenilenebilir enerji alanında çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Hayal olduğu düşünülen birçok projeye –bugüne kadar olduğu gibi- imzamızı atmaya devam edeceğiz” diyerek sözlerini noktaladı.

6. Bilgilendirme ve Ar-Ge Günleri Hakkında

Ar-Ge merkezleri ile kamu ve özel sektör ortaklığının yaygınlaştırılması; ortaya çıkacak fikirlerin ürüne dönüştürülmesi hedeflenen ve toplam 2 gün süren etkinlikte, dünyanın farklı üniversite ve kurumlarından konuşmacılar, ar-ge ve inovasyon hakkında bilgilendirme sunumları yaptı. Ayrıca etkinlikte, ar-ge merkezleri stantlar açarak katılımcılara sunumlar yaptı, poster ile sunum afişleri sergilendi ve randevulu patent görüşmeleri gerçekleştirildi.


  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara 20 ilde FETÖ’ye yönelik olarak son bir hafta içinde düzenlenen “Kıskaç-11” operasyonlarında 70 şüpheli yakalandı İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde FETÖ’ye yönelik olarak son bir hafta içinde düzenlenen “Kıskaç-11” operasyonlarında 70 şüphelinin yakalandığını açıkladı. Bakan Yerlikaya sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 20 ilde FETÖ’ye yönelik olarak son bir hafta içinde düzenlenen “Kıskaç-11” operasyonlarında 70 şüphelinin yakalandığını belirterek,"FETÖ’cülere göz açtırmayacağız. Aziz milletimizin huzuru, birlik ve beraberliği için güvenlik güçlerimizin üstün gayretleriyle operasyonlarımız kararlılıkla devam edecek" ifadesini kullandı. Yerlikaya operasyonlarla ilgili şunları kaydetti: "Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Başkanlığı, TEM Daire Başkanlığı, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığı koordinesinde; İl Emniyet Müdürlükleri, TEM ve KOM Şube Müdürlüklerince yapılan çalışmalar sonucu; Aksaray, Bolu, Gaziantep, Sakarya, Muğla, Mersin, Manisa, İstanbul, Kayseri, Kars, Erzurum, İzmir, Elazığ, Adana, Uşak, Denizli, Sivas, Mardin, Edirne ve Bursa’da FETÖ’ye yönelik eş zamanlı olarak düzenlenen ’Kıskaç-11’ operasyonlarında şüphelilerin: Örgütün sözde ’Emniyet Mahrem Yapılanması’ içerisinde faaliyette bulundukları, örgütün kripto haberleşme programı “ByLock” kullanıcısı oldukları, ankesörlü telefonlarla iletişim kurdukları, örgütün ’Gaybubet Evi’ olarak adlandırdıkları hücre evlerinde barındıkları, ifade ve teşhislerde adlarının geçtiği, FETÖ soruşturmaları kapsamında haklarında kesinleşmiş hapis cezası ile aranma kaydı bulunduğu tespit edildi. Operasyonlar sonucu, çok sayıda dijital materyale el konuldu. Operasyonları gerçekleştiren Kahraman Polislerimizi tebrik ediyorum. Allah ayağınıza taş değdirmesin. Milletimizin duası sizinle."
Balıkesir 3 büyük takım taraftarı iftarda buluştu Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde Galatasaraylı taraftarlar bu yıl da iftar geleneği bozmadı. Pandemi nedeniyle Sındırgı Belediyesi tarafından evlere dağıtılan iftar yemeklerinin bir gününü üstlenen taraftarlar bu yıl Cumhuriyet Meydanı’nda toplu iftar yemeği düzenledi. Düzenlenen yemeğe yalnızca Galatasaray taraftarları değil tüm taraftarlar kendi takımlarının formalarıyla birlikte katılarak dostluk sergiledi. Galatasaray taraftarı Serkan Çakmak, “Bugün Sındırgılı Galatasaraylılar olarak iftar yemeği düzenledik. İftar yemeğimize sadece Galatasaraylılar değil, Fenerbahçeliler, Beşiktaşlılar bütün taraftarlar burada birlik ve beraberlik içinde çok güzel bir organizasyon oldu. Herkese teşekkür ediyorum. Emeği geçenlerden Allah razı olsun sağ olun var olun“ şeklinde konuşurken Sındırgı’nın Aziz Yıldırım’ı Arif Gezgin, “Galatasaraylıların yaptığı bir iftar programına bir Fenerbahçeli olarak katılmaktan şeref ve mutluluk duyarım. Allah kabul etsin. Futbol sahada, dostluk her yerde.” dedi. Galatasaraylılar Derneği üyesi ve Milliyetçi Hareket Partisi Sındırgı İlçe Başkanı Hasan Aslan, “Sındırgı Galatasaraylılar Derneği üyesiyim. Bugün dernek olarak bir iftar programı düzenledik. Ama program sadece bize değil. Tüm diğer takımları da davet ettik. Gayet de güzel kardeşlik ortamının olduğu herkesin katılım sağladığı bol katılımlı bir iftar programı oldu. Katılan herkese teşekkür ediyoruz. Herkesin Ramazan ayını kutluyoruz. Şimdiden herkesin Ramazan Bayramı da kutlu olsun. Teşekkür ediyorum“ dedi. Fenerbahçe forması ile dostluk örneğine ortak olan Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, “İşte güzellik bu. Herkes formasını giyip buraya iftara katıldı. Bizler de buradayız. Ebedi dostluk, ezeli rekabet her zaman bu ülkede kazanan olacaktır” şeklinde konuştu.