TEKNOLOJİ - 07 Mart 2017 Salı 09:55

Yeğen: 'Rakiplerimin yeni çıkan telefonlarını ilk ben satın alırım'

A
A
A
Yeğen: 'Rakiplerimin yeni çıkan telefonlarını ilk ben satın alırım'

Türkiye gazetesinden Ömer Temur, Samsung Türkiye Başkan Yardımcısı Tansu Yeğen'le tekneloji dünyasına ilişkin merak edilenleri konuştu.

İşte Ömer Temur'un o röportajı;

Teknoloji devlerinin yöneticilerinin teknoloji ile ilişkilerini hep merak etmişimdir. Hayatımızın ayrılmaz parçası olan akıllı telefonlar acaba onların hayatlarında ne kadar yer alıyor? Çoğumuzda olduğu gibi bir bağımlılık mı, yoksa ihtiyaç duyduklarında kullandıkları bir iletişim aracı mı? Sosyal medya onlar için ne ifade ediyor? Merak ettiğim bu soruları Barcelona’daki Mobil Dünya Kongresi’nde bir araya geldiğim Samsung Türkiye Başkan Yardımcısı Tansu Yeğen’e sordum.

¥ Tansu Bey siz de ‘telefonsuz yaşayamam’ diyenlerden misiniz?
Telefonsuz geçirdiğim çok zamanlar oldu. Unuttuğumda eve dönüp geri almam. Özel bir çaba göstermem.

POKEMON GO OYNADIM

¥ Peki teknoloji ile aranız nasıl?
Benim evimde her türlü yeni teknoloji var. Teknolojilere erken adapte olan biriyim. Rakiplerimin yeni modellerini ilk ben satın alırım. Hatta Türkiye’ye sürücüsüz araç gelse ilk alanlardan biri ben olurum. Günde bir saat haber sitelerinde ne var ne yok bakarım. Hiçbir şeyi gözden kaçırmamam gerekiyor. Mesela Pokemon Go'nun adının ilk duyduğumda işi gücü bıraktım hemen yükledim. Ertesi günde canlı yayında bir röportajım vardı. Bana spiker arkadaş Pokemon'un iş dünyasına etkisini sordu. Eğer Pokemon oynamamış olsaydım bu soruyu cevaplayamazdım. Trend bir şey varsa bilmem lazım.

HESABIMDA SAMSUNG’UN ADI YOK

¥ Twitter’da 104 bin takipçiniz var. Bütün bunlara nasıl zaman ayırıyorsunuz?
Sosyal medyayı daha çok akşam 18.00’dan sonra kullanıyorum. Twitter ve Snapchat’i aktif olarak kullanıyorum. Instagram’dan biraz soğudum diyebilirim. Çünkü orada biraz özel hayatınızı paylaşmanız gerekiyor. Ben özel hayatımı paylaşmayı sevmiyorum. Öyle ki Twitter’daki hesabımda Samsung’un ismi bile geçmez. Çünkü orası benim özel alanım diye düşünüyorum.

¥ Samsung ile ilgili hiç mi Tweet atmıyorsunuz?
250 Tweetimin arasında belki bir tanesi Samsung’la ilgilidir. Daha çok teknolojik ve sosyal içerikli paylaşımlarda bulunuyorum. Dediğimim gibi burası benim özel alanım. Gençleri gelecek teknolojiler konusunda bilinçlendirmek istiyorum.

TWEETLER BANA “YAPARSIN” DEDİ

¥ Takipçilerinizle olan iletişimiz nasıl?
Gelebilecek tepkileri bir saat içerisinde ölçemeyeceksem tweet atmam. Tweetlerimin kontrollü olmasını istiyorum. En azında bana muhtemel hatalarımı da düzeltme fırsatı veriyor. Twitter'dan bana gelen Direkt Mesajlara (DM) mutlaka cevap veririm. Herkes her istediği soruyu sorabilir. Günde minimum 50 soruya cevap veriyorum. Tweetlere gelen tepkiler bana çok önemli bilgiler de verdi. Mesela Samsung'un geçen yıl yaptığı "Yaparsın" adlı reklam kampanyası tamamen weetlerden doğdu. Şimdi “Yaparsın” kampanyasının ikincisi geliyor.

¥ Hiç tatsızlık yaşadığınız oldu mu?
Bazen üslubunu tasvip etmediğim bir kelimeyi görüyorum ve okumayı bırakıyorum. Ama altına “ben üslubuma uymayan ilk kelimeyi gördüğümde bana yazmış olduklarınızı okumayı bıraktım. Eğer bana üslubu düzgün bir mesaj yazarsanız cevap vereceğim” diyorum. Bunun üzerine hep düzeltiyorlar. Zaten paylaşımlarıma da duygu yüklemem.

Akşam 8’den sonra evde hiç kimse eline telefonu almaz

¥ İnsanlar adeta telefon bağımlısı gibi. Siz bunu ev içerisinde nasıl dengeliyorsunuz?
Aile içerisinde bir anlaşma yaptık. Telefon çalmadığı sürece akşam 8’den sonra kimse eline telefon almıyor.

¥ Gerçekten bunu başarabiliyor musunuz?
Evet, şu ana kadar taviz vermedik. Ben size bu konuda üzerinde çalıştığımız bir projeden bahsedeyim. Özellikle çocukların tablet ve cep telefonu kullanımı sınırları aşmış durumda. Türkiye’ye özel geliştirdiğimiz bir yazılımla veliler çocukların hangi programları kullandığını öğrenip tabletlerine limit getirebilecek. Çocuklara nasıl ki harçlık vererek bütçelemeyi öğretiyorsak bilgisayar ve tablet kullanımını da onun gibi bir noktaya taşımak istiyoruz.

Tecrübelerimi paylaşmak için web sitesi kuruyorum

¥ Tecrübelerinizi gençlerle paylaşmayı düşünüyor musunuz?
Gençlerden ve iş hayatına atılanlardan “Lütfen tecrübelerinizi bizimle paylaşır mısınız?” diye talepler alıyordum. Bunu üzerine bir anket yaptım. Eğer yüzde 70 evet çıkarsa site hazırlayacağım, dedim. 4.100 kişi cevapladı. Yüzde 74 evet çıktı. Web sitesini 1 Mayıs’ta devreye sokacağım. Tamamen iş hayatına yönelik olacak. Aynı haber sitesi gibi makaleler koyacağım. Grafikler olacak. Daha sonra buradaki makalelerimi kitap hâline getireceğim.

Kariyeri başarılarla dolu

İş hayatına 1991 yılında Digital Eequipment şirketinde adım atan Tansu Yeğen, HP, Microsoft, Apple Türkiye ve Turkcell’de yöneticilik yaptı. Yoluna 2013 yılından beri Samsung Türkiye’de devam eden Yeğen “Avrupa'nın en iyi CEO’su”, “Türkiye'nin En Etkili CEO'su” ödülünün sahibi. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Fatih’te hareketli gece: Komşusunun kapısına balyoz ve matkapla saldırıp kapıyı ateşe verdi Fatih’te iddiaya göre, psikolojik sorunları olan bir kişi sesten rahatsız olduğu için üst komşusunun kapısını önce balyoz ve matkapla kırmaya çalıştı, başarılı olamayınca 4 kişinin bulunduğu evin dış kapısını ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay, saat 01.30 sıralarında Fatih İskenderpaşa Mahallesi Feyzullah Efendi Sokak’ta yaşandı. İddiaya göre, 5 katlı binanın 4’üncü katında oturan psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşularının çıkardığı sesten rahatsız olunca eline aldığı balyoz ve matkapla üst komşusunun kapısına vurarak açmaya çalıştı. 5’inci katta oturan komşuları neye uğradıklarını şaşırarak panik içinde polise haber verdi. Kapıyı balyoz ve matkapla açamayan saldırgan başarılı olamayınca kapıyı ateşe verdi. Özel harekat polisleri saldırganı etkisiz hale getirdi Olay yerine gelen polis ve itfaiye ekipleri balyoz saldırgana müdahale etmekte güçlük çekince olay yerine polis özel harekat ekipleri sevk edildi. Özel harekat ekiplerinin çalışmasıyla saldırgan etkisiz hale getirilirken dairede bulunan 4 kişi itfaiye ekiplerince evin camından merdiven aracıyla tahliye edildi. Binadan dışarı çıkmak istemeyen saldırgan polis özel harekat tarafından etkisiz hale getirilerek sedye ile binadan dışarı çıkarıldı. Sedye ile dışarı çıkarılan saldırgan ambulansla hastaneye kaldırıldı. Alt komşularının saldırısına uğrayan 4 kişi, saldırgandan şikayetçi olmak ve ifade vermek için polis merkezine götürüldü. Saldırı anında dairede olan ev sahibi Muhammet Enes, “Alt kattaki komşu eve matkapla içeri girmeye çalıştı, evin kapısını yaktı. Balyozla kapıya vurdu. Polisi aradık polis geldi. Camdan bağırıyorum ben polislere, yardımcı olsanıza adam kapıyı yakıyor. Adamı almıyorlar. Özel harekat geldi, tek bir adam ancak alabildi. Saldırgan benim alt komşum, daha önce hiçbir tartışma yaşamadık. Ruh hastası kendisi kuruluyor. Daha önce de biz polis çağırmıştık. Çevik kuvvet gelmişti kapıyı koçbaşıyla kırmıştı. Kapısını biz mi kırdık zannediyor artık. 2-3 akşamda bir geliyor. Daha önce 4-5 defa şikayetçi olduk. Birinci kattaki komşu onu da rahatsız ediyor, saldırıyor. O da şikayetçi oldu ama almıyorlar” dedi. Yanan kapı içeriden cep telefonu kamerasıyla anbean görüntülendi Görüntülerde, evde yaşayan 4 kişinin yaşadığı panik anları ve dışarıdan yanan kapının dumanlarının daireden içeri girdiği anlar görülüyor. Psikolojik sorunları olduğu iddia edilen saldırganın daha önce de aynı daireye matkapla saldırdığı iddia edildi. Hastaneye kaldırılan saldırganın hastanedeki işlemlerinin ardından ifadesi alınmak üzere polis merkezine götürüldüğü öğrenilirken ekiplerin olayla ilgili çalışmaları sürüyor.
Aksaray Aksaray’da kontrolden çıkan otobüs bahçe duvarına çarptı: 8 yaralı Aksaray’da önüne aniden bir otomobilin geçmesi üzerine fren yapan tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle kontrolden çıkan otobüs bir fabrikanın bahçe duvarına çarparak durabildi. Kazada otobüs sürücüsüyle birlikte toplam 8 kişi yaralandı. Kaza saat 02.00 sıralarında Aksaray - Adana Karayolunun 6. kilometresinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Ankara’dan Diyarbakır’a giden Muhammet T. (45) idaresindeki 42 EKB 68 plakalı demir profil yüklü tır, önüne aniden geçen Şammas A. (29) yönetimindeki 68 AE 610 plakalı otomobili son anda fark ederek ani fren yaptı. Ani fren yapmasıyla birlikte tırın arkasından seyreden İstanbul - Adıyaman seferini yapan Murat T. (43) idaresindeki 02 AG 525 plakalı yolcu otobüsü tıra arkadan çarptı. Çarpmanın etkisiyle kontrolden çıkan otobüs bir fabrikanın bahçe duvarına çarparak durabildi. 21 yolcunun bulunduğu otobüs kazasında otobüs şoförü ve 7 yolcu olmak üzere 8 kişi yaralandı. Kazayı gören diğer sürücüler durumu hemen 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda sağlık ve polis ekibi sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen sağlık ekiplerince ilk müdahalesi yapılan 3 yaralı ambulanslarla Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine kaldırılırken, hafif yaralanan 5 yolcuya olay yerinde ayakta müdahale yapıldı. Hastanede tedavi altına alınan otobüs sürücüsü ve 2 yolcunun da durumlarının iyi olduğu öğrenilirken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Yaşanan kazayı anlatan tır sürücüsü Muhammet T., “Şahin bir gitti bir geldi derken, ben tanımıyorum sürücüsünü ama önüme durdu. Durunca da ben fren yaptım. Çok sert fren yapmadım aslında yavaştım ben, otobüs de vurmuş arkamdan. Ben Ankara’dan Diyarbakır’a gidiyordum” dedi. Otobüste bunulan yolculardan Kadir Göçer (54) ise “Şahin taksi tırın önünde ani fren yaptı. Tır şoförü de ona vurmamak için ani fren yapıyor. Otobüste ona vurmamak için sağa kırınca duvara vuruyor. İyi ki de duvara vurmuş. Direk tıra vursaydı çok kötü olurdu” diye konuştu. Kazanın ardından yolcular otobüs firması tarafından olay yerine tahsis edilen servis minibüsü ile terminalde bulunan başka bir otobüse taşındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.