SAĞLIK - 21 Aralık 2015 Pazartesi 10:33

Yemekten sonra meyve tüketmeyin!

A
A
A
Yemekten sonra meyve tüketmeyin!

Dr. Gönül Ateşsaçan, yemekten sonra meyve tüketmenin yanlış olduğunu ifade ederek, “Bilinçsizce yapılan ve alışkanlıklarımızı değiştirmeden yaptığımız diyetlerin bitiminde kilo alınması kaçınılmazdır.” dedi.

Dr. Gönül Ateşsaçan, “Diyetlerde önümüzdeki yiyecekler alınır ve yerine yenileri konulur. Bunun mantığını kavrayabilirsek, neden bazı gıdaları yemeliyiz ve neden bazı gıdaları yememeliyiz iyi bilirsek, bir süre sonra kısıtlamaya gerek kalmaz.” dedi.

Dr. Gönül Ateşsaçan, nasıl beslenmeliyiz konusunda 5 N kuralının uygulanması gerektiğini belirtti.
Önemli olan ne yediğiniz, nasıl pişirdiğiniz, neyle beraber ve ne zaman yediğiniz ve son olarak da ne kadar yediğinizdir.

NE YEDİĞİNİZ:

Gün doğduktan batana kadar hayvansal gıdaları gün battıktan sonra sebze grubu tüketilirse metabolizmamız bozulmaz.
- Sabah hayvansal protein grubu
- Öğlen hayvansal protein grubu
- Akşam Sebze ve karbonhidrat grubu tüketilmeli,
NASIL PİŞİRDİĞİNİZ:
- Sebzeler tercihan buharda, haşlama veya fırında ızgara şeklinde pişirilebilir
- Etlere pişerken yağ eklenmesi emilimi bozar, kiloya neden olur. Mümkünse et, balık ve tavuk pişerken yağ eklenmemesidir.
- Sebzelere ve makarna , pilava pişerken 1 yemek kaşığı yağ eklenebilir.
- Mangalda ızgara kanserojendir, çok sık yapılmamalıdır. Zararı yok diye yazın bolca yersek, sindirim sistemimize zarar verir.

NE İLE BİRLİKTE YEDİĞİNİZ:

- Meyveler yemekten 2 saat sonra tüketilmeli, yemeğin hemen önce ve sonrasında yenildiği zaman kiloya neden olur.
- Meyveleri birbiriyle çok karıştırmamak gerekir.
- Hayvansal proteinlerden et, balık ve tavuk ile, peynir, süt ve yoğurt çok sıkı birlikte yenilmemelidir.
- Sabah hayvansal protein grubu ve yanında bugday grubundan elde edilen karbonhidartlar tüketilmeli
- Öğlen hayvansal protein grubu ve yanındasebze/ yeşil salata tüketilmeli
- Akşam Sebze ve yanında buğday grubundan elde edilen karbonhidratlar tüketilmeli

NE ZAMAN YEDİĞİNİZ:

- Sabah kahvaltısı saat en geç 9:00 da yapılmalı, akşam yemeği ise en geç yazın 8.30 ‘a kadar yenilmelidir. Metabolizmanın sağlıklı olması için, gece uykusu çok önemlidir.
- Saat 12.00-4:00 arası uykuda olabilirsek , hormonlarımız düzenli çalışır.

NE KADAR YEDİĞİNİZ:

Herkesin midesi kendi 2 avucu kadardır. Ana öğünde 2 avucunuz kadar ve ara öğünde 1 avucunuz kadar yemek yemeniz idealdir. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çanakkale Türkiye’nin ilk müze dergisi, Troy Museum Journal yayın hayatına başladı Çanakkale’de, 5 bin 600 yıllık geçmişe sahip Troya Ören Yeri’nden çıkan eserlerin sergilendiği Troya Müzesinde, Türkiye’nin ilk müze dergisi, Mart 2024’te Troy Museum Journal yayın hayatına başladı. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü olurlarıyla Troya Müzesi tarafından DergiPark bünyesinde kurulan Troy Museum Journal (Troya Müzesi Dergisi) yayın hayatına başladı. Hakemli bir dergi olarak yılda iki sayı yayınlanacak olan Troy Museum Journal’ın ilk sayısı 18 Mart’ta çıktı. Troy Museum Journal, Müzecilik, Arkeoloji, Tarih, Sanat Tarihi, Etnografya, Sosyoloji, Coğrafya, Edebiyat Tarihi, Felsefe Tarihi ve Kültürel Çalışmalar gibi alanlarda bilimsel araştırma ölçütlerine ve etik kurallara uygun bir şekilde yazılmış bilimsel makaleler, araştırma inceleme makaleleri, derleme yazıları gibi çalışmaları yayınlamayı ve araştırmacılar ile paylaşmayı amaçlanıyor. Derginin genel çerçevesinde Müzecilik, Arkeoloji, Tarih, Sanat Tarihi, Etnografya belirlemekle birlikte bunlarla ilişkili Sosyoloji, Coğrafya, Edebiyat Tarihi, Felsefe Tarihi ve Kültürel Çalışmalara kuramsal ve yöntemsel yaklaşımları içeren makalelere de açık olacak. Troy Museum Journal (Troya Müzesi Dergisi) hakkında müzede bilgilendirmelerde bulunan Troya Müze Müdürü Rıdvan Gölcük, “Bir süre önce Troya Müzesi’nin bir dergi çıkaracağına duyurmuştuk. Nihayet 18 Mart Günü Troy Museum Journal Dergisini, Dergi Park’ta yayın hayatına başlattık. Troy Museum Journal Dergisi, Dergi Parkta yer alan platformda bir müze adına çıkartılmış ilk ve tek dergi. Derginin ilk sayısı Mart ayında yayın hayatına girmiş oldu. İkinci sayısı ise Eylül ayında yayınlanacak. Böylece her yıl, yıl da iki sayı olarak yayınlanacak. Şu anda TR dizin sitesinde dergi taranır ve ulaşılabilir durumda ve yakın sürede de uluslararası platformlarda taranmayı hedefliyoruz. İlk sayısında yaklaşık toplam da beş makaleyle yayın hayatına başladı. Beş makalenin büyük bir kısmı Troya Müzesi ve bölge ile alakalı, bunlardan bir tanesi Troya Müzesindeki Helenistik Dönem ağırlık koleksiyonunu çalışan bir makale oldu. Bir başka makale de Lampsakoslu bir vatandaşa ait bir onurlandırma kitabe ilk kez duyurulmuş oldu. Bir başka makale de Tevfikiye köyünde ilk defa ortaya çıkan Troya’daki kaynak mağarasının bir benzeri olan bir yapay su mağarası ilk defa tanıtılmış olduğu. Böylece Troya Müzesi bir müze olmanın dışında bir enstitü gibi çalışmaya da devam ediyor olacak” dedi.
Ankara Orman yangınlarıyla mücadelede kullanılan yapay zeka sistemi uluslararası ödüle aday Tarım ve Orman Bakanlığının orman yangınlarıyla mücadele çalışmalarında kullandığı Karar Destek Sistemi, Birleşmiş Milletlere bağlı Uluslararası Telekomünikasyon Birliğince “Dünya Bilgi Toplumu Zirvesi Ödülleri”ne aday gösterildi. Bakanlığa bağlı Orman Genel Müdürlüğünün (OGM) 2022’den beri kullandığı yerli ve milli imkanlarla geliştirilen Karar ve Destek Sitemi, pek çok alt sistemin bir araya geldiği bir yazılım olma özelliği taşıyor. Sistemle meteorolojik veriler, ORBİS verileri, İHA ve uydu görüntüleri bir araya getirilerek orman yangınlarıyla mücadeleye büyük güç katıyor. Karar Destek Sistemi ile meteorolojik veriler doğrultusunda orman yangını çıkma ihtimali ve meydana gelen orman yangınının sebebiyle ilgili tahminde bulunulabiliyor. Ayrıca bir orman yangını durumunda anlık meteorolojik ve coğrafik şartlar analiz edilerek en doğru müdahale şekli belirlenmesine yardımcı olup, yapılan müdahale simüle edilebiliyor. Değişen şartları sürekli olarak analiz eden yapay zeka destekli Karar Destek Sistemi, yangının anlık olarak davranışını ve ilerleyişini öngörebiliyor. Bu tahminler sonucu ekipler yangına daha etkili müdahalelerde bulunabiliyor. Ayrıca yangının ilerleyişi ve tehlikesi dikkate alınarak tahliye edilmesi gereken yerleşim birimleri zamanında boşaltılabiliyor. Sistem yine mevcut verileri sürekli analiz ederek, anlık olarak kayıt altına alabiliyor. Böylece bu bilgi havuzu sayesinde yangınla mücadele çalışmalarında sistemde sürekli iyileştirmeler de yapılabiliyor. Bakan Yumaklı: “Vatandaşlarımızın desteğini bekliyoruz” Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yerli sistemin orman yangınlarında alevlerle mücadele eden ekiplere büyük destek sağladığını belirtti. Sistemin uluslararası bir ödüle aday gösterilmesinden duyduğu memnuniyeti ifade eden Yumaklı, “Tüm vatandaşlarımızın internet üzerinden yapılan oylamada Bakanlığımıza destek vermelerini bekliyoruz. 31 Mart’a kadar sürecek oylama sonucunda milletimizin de desteğiyle hak ettiğimiz ödülü alacağımıza yürekten inanıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu. Oylama internet üzerinden yapılabilecek Vatandaşlar, https://www.itu.int/net4/wsis/stocktaking/ adresi üzerinden 31 Mart 2024 tarihine kadar oy kullanabilecek. 18 kategoride yapılacak olan oylama sonucunda her kategoride en fazla oy alan projelerin sahiplerine ödülleri, 27 - 31 Mayıs tarihlerinde Cenevre’de yapılacak olan törenle verilecek.