DÜNYA - 22 Haziran 2017 Perşembe 18:38

Yemen'de BAE’nin desteklediği grup tarafından tutuklanan onlarca kişinin akibeti meçhul

A
A
A
Yemen'de BAE’nin desteklediği grup tarafından tutuklanan onlarca kişinin akibeti meçhul

Merkezi Beyrut’ta bulunan İnsan Hakları Gözlem Evi (İHGE), Yemen’de Birleşik Arap Emirliklerinin (BAE) silah ve eğitim vererek desteklediği silahlı bir grubun El Kaide ve DEAŞ’la mücadele görüntüsü altında keyfi tutuklamalar yaptığını, salıverilmesi emredilen kişileri dahi bırakmayıp işkence uyguladığını, bu kişilerden bazılarının akıbetlerinin ne olduğu konusunda bilgi verilmediğini açıkladı. İHGE, tutuklanan bazı kişilerin ülke dışına çıkarılarak Eritre’ye götürüldüğünü iddia etti.

İnsan Hakları Gözlem Evi, BAE’nin geçen yıl Yemen’in Aden ve Hadramawt şehirlerinde aralarında çocukların da bulunduğu 49 kişiyi keyfi olarak tutukladığını rapor etti. Tutukluların 4’ünün çocuk olduğunu bildiren İHGE, Yemen hükümet yetkililerinin Aden’de en az ikisi BAE tarafından işletilen çok sayıda gizli tutuk evi ve hapishaneler olduğunu söylediğini ileri sürdü. İHGE Ortadoğu Direktörü Sarah Leah Whitson, onlarca insanı ailelerinden kopararak El Kaide ve DEAŞ’le etkili bir şekilde savaşılamayacağını vurgulayarak, BAE ve yandaşlarının tutuklu haklarına saygı duyması gerektiğini söyledi.

İnsan Hakları Gözlem Evi, BEAŞ tarafından desteklenen grup tarafından tutuklanan 150 kişiden 50’sinin izine hiçbir cezaevinde rastlanmadığını söyleyen avukatlar, aktivistler, hakimler ve savcıların Aden’deki gizli hapishanelere girişe izin verilmediğini söylediklerini ileri sürdü.

İçişleri Bakan Yardımcısı Nasır Aden de gizli bir hapishanenin bulunmadığını söyledi.

Hükümet görevlilerinin güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınan kişilerin BAE’nin kontrolünde bulunan tutukevlerine gönderildiğini, onlara müdahale edemediklerini söyledikleri aktarıldı.

İHGE, 2016’dan beri Hadrami Elit güçlerince Hadramawt’te tutuklanan 87 kişinin izine rastlanmadığını, 142 kişinin de keyfi olarak tutuklandığını açıkladı. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir