DÜNYA - 15 Temmuz 2016 Cuma 16:22

Yeni Başbakan’dan Fransa’ya destek mesajı

A
A
A
Yeni Başbakan’dan Fransa’ya destek mesajı

İngiltere’nin yeni Başbakanı Theresa May, Nice’deki saldırı ile ilgili olarak “Bugün Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ı arayarak Fransa ile geçmişte olduğu gibi omuz omuza olduğumuzu belirteceğim. Eğer bu korktuğumuz gibi bir terör saldırısı ise, hayatımızı mahvetmek isteyen acımasız saldırganları bertaraf etmek için çabalarımızı arttırmamız gerekiyor” dedi.

İngiltere’nin yeni Başbakanı Theresa May, Nice şehrinde dün gece gerçekleştirilen terör saldırısı ile ilgili açıklama yaptı. May, 84 kişinin ölümüne sebep olan olay ile ilgili “Dün gece Nice kentinde gerçekleştirilen korkunç saldırıdan dolayı çok üzgünüm. Resmin tamamı zamanla netleşiyor ama şu an 80’den fazla ölü ve birçok da yaralı var. Bu insanlar aileleri ve arkadaşlarıyla ulusal kutlamalara katılan masum insanlardı” şeklinde konuştu. İngiliz Başbakan “Olayda herhangi bir İngiliz vatandaşının zarar görüp görmediğini belirlemek için çalışmaları sürdürüyoruz. Büyükelçimiz, konsolosluk ekibiyle birlikte bugün Nice kentine giderek olaydan etkilenenlere ellerinden gelen yardımı yapacaklar” şeklinde konuştu.

Theresa May, ulusal güvenlik danışmanına olayla ilgili elde bulunan verileri gözden geçirmek ve neler yapılabileceğini ele almak için üst düzey yetkililerin katıldığı bir toplantıya başkanlık etmesi talimatını verdiğini söyledi. İngiliz Başbakan ayrıca, “Bugün Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ı arayarak Fransa ile geçmişte olduğu gibi omuz omuza olduğumuzu belirteceğim. Eğer bu korktuğumuz gibi bir terör saldırısı ise, hayatımızı mahvetmek isteyen acımasız saldırganları bertaraf etmek için çabalarımızı arttırmamız gerekiyor” açıklamasını yaptı. Çiçeği burnunda başbakan, “Özgürlüğümüzü ve değerlerimizi korumak adına Fransa ve dünyanın farklı noktalarındaki partnerlerimizle birlikte çalışmalıyız” dedi.

May, “Birleşik Krallık’taki tehdit seviyesi zaten çok şiddetli. Bu bir terör saldırısının olabileceği ihtimalini doğuruyor. Üst düzey yetkililerimiz bugün toplanarak atılması gereken adımları belirleyecekler. Güvenlik güçlerimiz ve polislerimiz tetikte” şeklinde açıklamalarda bulunurken bir terör saldırısının muhtemel olduğunu yineledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Maltepe’de saz üstatları için 30 yıldır bağlama üretiyor Maltepe’de Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. İstanbul Maltepe’de yaşayan Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. Halk müziğinin önemli enstrümanlarından biri olan el emeği bağlama üretimi, teknolojik imkanların artması ve çırakların yetişmemesi nedeniyle son demlerini yaşıyor. Maltepe’de küçük bir atölyede 30 yıla yakındır bağlama yapan Cihan Doldur, ağacın cinsine göre ayda ortalama 5-6 bağlama yapıyor. Bağlama yapmak için maun, dut ve kırmızı ardıç ağaçlarını tercih eden Doldur, bazı bağlamaları ise yaklaşık 6 ayda tamamladığını söyledi. Bağlama yapımını aşama aşama anlatan Doldur, zahmetli ve bir o kadarda emek isteyen bir çalışma olduğunu dile getirdi. 30 yıldır Maltepe’de saz üreten Cihan Doldur, “Kursa yazılmıştım, yengemin bir sazı vardı. Kurs sonrası yengem sazını geri isterdi, dolayısıyla çalışamazdım, yapamazdım. Hiç sazım olmamıştı, zaman ve süreç bizi buralara getirdi. 30 yılı aşkındır bu meslekteyim. Bağlama enstrümanı her şeyden önce beni sesiyle cezbettiği için, amcamında bağlama ustası olmasından dolayı onun yanında başladım. Ahşapa dokunmak çok farklı bir şey. Ben bu işi bir. Meslek gibi görmedim, severek yaptığım bir iş bu. Yeni jenerasyon gençlik biraz daha rahat. Buraya geliyorlar ve ilk başlarda hoşlarıma gidiyor. Tozu, zımparayı zorlukları gördükleri zaman geri adım atıyorlar. Bu iş meşakkatli bir iş, bedenen ve ruhen bu işe kendinizi vermeniz gerekiyor. Gençlerimizde kültürümüze ilgi daha az daha çok batı kültürüne yakınlar ama batıdaki gençlere baktığımızda bizim kültürümüze daha çok meraklılar. Müşteri portföy olarak Çin’e, Afrika’ya, Ruslar’a ve Avrupa’nın bir çok ülkesine saz ürettik. Amerikalı bir arkadaş bizlere Muhlis Akarsu’yu anlattı, eserlerini çaldı. Biz utandık açıkçası.” diye konuştu. (AZ-