EKONOMİ - 16 Ocak 2023 Pazartesi 11:48

Yeni evimde başvurular başladı

A
A
A
Yeni evimde başvurular başladı

Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, “İlk etapta 100 bin konutun satışının planlandığı kampanya 81 ilde bugün başladı. 81 ilde bitmiş konutlar yani sıfır daireler için konut almak isteyen vatandaşlarımız bulduğu daireye, kredi kullanmak için banka veya katılım bankalarına bu ön başvurularını bugünden itibaren yapabilecekler” dedi.

Orta gelir grubundaki vatandaşlarımızın uygun finansman koşulları ile konut sahibi olabilmelerini hedefleyen ‘Yeni Evim’ kampanyasında başvurular başladı. Konuya ilişkin detayların yer aldığı web sitesi yenievimkampanyasi.com.tr/ yayına girdi. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan İTO Meclis üyesi ve Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, “İlk etapta 100 bin konutun satışının planlandığı kampanya 81 ilde bugün başladı. 81 ilde bitmiş konutlar yani sıfır daireler için konut almak isteyen vatandaşlarımız bulduğu daireye, kredi kullanmak için banka veya katılım bankalarına bu ön başvurularını bugünden itibaren yapabilecekler. Belirli bir oranda tamamlanmış ve devam eden konutlar ile bankalarla garantörlük sözleşmesini imzalamış yeni başlayacak projeler bu kampanyaya dâhil edilecek” dedi.

“Müteahhitler başvuru yapacak, sözleşme imzalayacak, yüzde 5 katkı verecek”
Firmaların ürettiği büyük ve küçük ölçekli tüm konut projelerinin, teknik ve mali kriterleri karşıladıkları takdirde bu sürece dâhil edebileceğini belirten Özelmacıklı, “Emlak Konut Genel Müdürlüğü’nün ürettiği projeler; GYODER, İNDER, KONUTDER, İMKON ile Türkiye Müteahhitleri Birliği’ne bağlı olan şirketler ve yerel müteahhitler bu programa dahil olabilecek. Bu kapsamda kredi kullandırmak isteyen müteahhitler ile bankalar arasında hem ‘Firma Katkı Payı’ sözleşmesi imzalanacak. Finansman kapsamında konutun ekspertiz yada satış değerinin yüzde 5’i, projelerde ise satış vaadi sözleşmelerindeki satış değerinin yüzde 5’i firmalardan peşin olarak tahsil edilecek. Kampanyaya katılmak isteyen müteahhitler yenievimkampanyasi.com.tr adresinden başvuru yapacaklar” şeklinde konuştu.

Süreç nasıl ilerleyecek
Özelmacıklı, sürece ilişkin olarak da “Konut üreticileri kriterleri uygun olan konut projelerini bu web sitesinde ilan edecekler. Konut almak isteyenler daireleri kendileri yada yetki belgeli emlak işletmeleri aracılığı ile bulur ve finans kuruluşlarına başvurur. Finans kuruluşu hem projenin hem de kişinin kriterlere uygunluğunu denetler. Uygun olan projeler için krediyi tahsis eder. Kişiler için ise mevcut bankacılık teamülleri çerçevesindeki ödeme gücü kriterlerine tabi olarak gerekli şartları sağlaması gerekir” dedi.

Azami tutarlar belirlendi
Yeni Evim Konut Finansmanı kredilerinde uygulama alanı olarak 3 bölge belirlendiğini ve bölgeye göre geçerli azami ekspertiz değerlerinin, kullandırılabilecek azami kredi tutarlarının ve kabul edilecek azami hane geliri tutarın farklı olduğunu ifade eden Özelmacıklı, “1. Bölge yani İstanbul için, ekspertiz değeri üst sınırı 9 Milyon TL, azami kredi sınırı 5 milyon TL ve azami hane geliri 80 bin TL olarak belirlendi. 2. Bölge yani Ankara, İzmir, Bursa, Muğla, Mersin ve Antalya illerinde ekspertiz değeri üst sınırı 7 Milyon TL, azami kredi sınırı 3 milyon TL ve azami hane geliri 60 bin TL olarak belirlendi. Diğer illerimizde ise, ekspertiz değeri üst sınırı 5 Milyon TL, azami kredi sınırı 2 milyon TL ve azami hane geliri 45 bin TL olarak kabul edilecek” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Cumhurbaşkanı Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Tekin ve beraberindeki çocukları kabul etti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ve beraberindeki çocukları Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ve beraberindeki çocukları Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabine toplantısının yapıldığı salonda kabul etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından çocuklarla bir süre sohbet etti. Çocukların kendisiyle fotoğraf çektirme isteğini kırmayan Erdoğan, programın sonunda çocuklarla toplu fotoğraf çektirdi. Programa katılan çocuklara ise saat hediye edildi. “23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı tebrik ediyorum” Cumhurbaşkanı Erdoğan, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle yayımladığı mesajında, "Türkiye Büyük Millet Meclisimizin açılışının 104’üncü yıl dönümünü ve gözümüzün nuru evlatlarımızın 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı tebrik ediyorum. Geleceğimizin teminatı yavrularımızın her gününün bayram neşesi içinde geçmesini temenni ediyorum. Büyük Millet Meclisimizin ilk Başkanı, Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanı, Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere ülkemizin bugünlere gelmesinde katkısı olan herkesi saygıyla anıyorum. İstiklalimiz ve istikbalimiz uğrunda gözlerini kırpmadan canlarını feda eden kahraman şehitlerimizin her birine Allah’tan rahmet niyaz ediyorum" ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM 104’üncü açılış yıl dönümü idrak ettiklerini vurgulayarak, "Bundan tam 104 sene önce Ankara’da dualarla, tekbirlerle salavatlarla açılan Büyük Millet Meclisimiz, milletimizin ve devletimizin hürriyet mücadelesinin sembolü oldu. Bağımsızlığımıza giden yolda, ilk meclisimiz öncülük ve liderlik etti. 23 Nisan 1920’de meclisin açılmasıyla başlayan milli mücadele, 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyetin ilanı ile birlikte zafere ulaştı. Tarihimizdeki böylesine önemli bir günün, istikbalimizin teminatı olan siz çocuklara hediye edilmesi elbette tesadüf değildir. Bu devletimizin sadece çocuklara değil aynı zamanda kendi geleceğine verdiği önemin de bir göstergesidir. Biliyorsunuz, biz de ’Türkiye Yüzyılı’ vizyonumuzu sizlere emanet ettik. Türkiye Cumhurbaşkanı olarak, her birinizin bu emaneti en güzel şekilde taşıyacağınıza yürekten inanıyorum. Sizlere her alanda güçlü, müreffeh ve itibarlı bir ülke bırakmak için canla başla çalışmaya devam edeceğiz. Siz evlatlarımızın da çalışkanlığınızla, başarılarınızla, heyecanınızla, ufkunuz ve umutlarınızla Türkiye’yi çok daha ileriye götüreceğinizden asla şüphe duymuyorum" şeklinde konuştu.