EĞİTİM - 06 Kasım 2017 Pazartesi 16:51

Yeni liseye giriş sistemi neler getiriyor?

A
A
A
Yeni liseye giriş sistemi neler getiriyor?

-Liseye geçişte TEOG yerine yeni getirilen Tercihe Bağlı Serbest Kayıt Sistemini değerlendiren Uğur Okulları Sınavlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcı Adil Kurt, TEOG yerine gelen bu yeni liseye giriş sistemi neler getirdiğini ve liseye hazırlanan öğrencilerin nelere dikkat etmesi gerektiği konularında uyarılarda bulundu.

Mili Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TEOG’ un ardından liselere geçişteki yeni sistemin detaylarını açıklamasından sonra, Uğur Okulları Sınavlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcı Adil Kurt, sınav sistemini değerlendirdi. Öğrencilerin çalışma düzenini asla bozmamaları gerektiğini ifade eden Kurt sözlerine şöyle devam etti: “ 6’ncı ve 7’nci sınıf öğrencilerinin çalışma sistemlerini asla değiştirmeden çalışmalarına devam etmeleri gerekiyor. Bir milyon 200 bin 8’inci sınıf öğrencisi var. Bu öğrencilerin tümü sınava girmeyebilir. Öğrenciler isterse sınava girecekler. Mayıs ayında Mili Eğitim Balkanlığımız bazı okullarımızı seçecek bu okullarımız başarılı öğrencilerimizin gittiği okullar olacaktır. Bu okullara tercih yapmak için merkezi bir sınav olacak. Haziran ayında öğrencilerimize bir sınav yapılacak bu sınavın soru dağılımı şu şekilde olacaktır: 30 sayısal, 30 sözel olmak üzere iki test bir oturumda oluşacaktır. Bu sınavın sonucuna göre öğrenciler aldıkları puanlara göre Milli Eğitim Bakanlığının nitelikli okul diye tanımladığı okullara girme hakkını elde edebileceklerdir.”

“Sınava girmeyen öğrenciler kendi bulundukları semtteki okullardan beş tercih yapacak”

Sınava girmeyen öğrenciler kendi bulundukları semtteki okullardan beş tercih yapacakları söyleyen Kurt, “Bu beş tercihine göre okula gidecek ama öğrenciler asla sınava girmeyeceğim çalışmama gerek yok demesinler. Çünkü kendi bulunduğu semtteki okula girmek istediklerinde örneğin; okulun dokuzuncu sınıf kontenjanı 100 kişi, bu okula 200 kişi müracaat etti. Bu 200 kişi arasında ortaöğretim başarı puanına göre sıralanacak, bu yüzden sınava girmeyen öğrencinin de okul derslerini asla bırakmaması gerekiyor. Özel okullar ise kendi sınavlarını yapabilecekler isterlerse de bu ortak sınava göre öğrenci alabilecekler ya da belli kritere göre ortak puan belli kritere göre kendi puanlarına göre öğrenci alabileceklerdir” ifadelerini kullandı.
Bu sistemin okullarımıza getirdiği güzel bir duruma da dikkat çeken Kurt “Bizim ülkemizde önce okullar sınıflandırıldı, sonra da okulun içindeki sınıflar sınıflandırıldı. Sınıfların sınıflandırılması eğitim açısından sakıncalıydı. Şimdi okulların içerisinde sınıfların sınıflandırılması gibi bir şey artık olmayacaktır. Bu Milli Eğitim Bakanlığının ısrarla üstünde durduğu ve dünyadaki bütün eğitimcilerinde ortak paydasıdır. Yani aynı sınıfta aynı bilgi seviyesinde değil farklı bilgi seviyesinde öğrenciler olacaktır. Benim öğretmenlik yaptığım yıllarda bu tip heterojen olan sınıfta çok daha iyi ders yapardım. Çünkü sınıfın hepsi çok iyi bilir ya da hepsi hiçbir şey bilmezse o sınıfta verimli bir şekilde ders yapılamıyor. Birbirlerini destekleyici bir şekilde eğitim daha fayda saylayacaktır. Belli bir zaman sonunda okullarda öğrenci seviyeleri birbirlerine yaklaşacaktır. Okulların içerisindeki sınıfların da seviyesi birbirine yakın olduğu için başarılı öğrenci senenin sonunda yine başarılı olacaktır. Böylece öğrencilerimizi küçük yaşta ötekileştirmeyecektir” diye konuştu.

Öğrenci ve velilere tavsiye

Velilerin öğretmenlere güvenmesi gerektiği belirten Uğur Okulları Sınavlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcı Adil Kurt sözlerine söyle devam etti: “Velilerdeki en büyük dert okul notu. Velilerimiz öğretmenlere güvenmeli. Öğrenci 100 üzerinden 70 aldıysa 70, 100 üzerinde 30 aldıysa 30 vermeli. Wğer bir öğretmene puan konusunda baskı yapılırsa o zaman öğretmen sınıfta dersini yapamaz ve eğitim bozulur, kaybeden öğrenci ve veliler olur. Dolayısıyla okulda öğretmenlerimize güvenmeliyiz.”

6’ncı sınıf ve 7’ncı sınıf öğrencilerimiz hiç sınav düşünmeksizin okul derslerine devam etsinler. 8’inci sınıf öğrencilerine tavsiyem 7 sınıfta dersleri bırakıp 8’inci sınıfın TEOG konularına çalıştılarsa 6’ncı sınıf ve 7’nci sınıf konularına çalışmaları gerekiyor. Çünkü 6 sınıf, 7 sınıf konularından da soru çıkacaktır. Sınav 8’inci sınıf ağırlıklı olsa da burada bir soru çok önemlidir. Dolayısıyla öğrencilerin 6’ncı ve 7’nci sınıf konularını tekrar etmeleri önemlidir. Okulların da buna göre öğrencileri yönlendirmesi ve çalıştırması gerekmedir” dedi.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Aracı kurşunlanan Bozdoğan, saldırıyı kınamak için düzenlenen yürüyüşe katıldı Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan, Memleket Partisi Tarsus Belediye Başkan Adayı olan oğlu Ozan Mehmet Bozdoğan’ın seçim çalışması yaptığı aracın kurşunlanmasının ardından düzenlenen ’Halk İradesi Yürüyüşü’ne katıldı. Ozan Mehmet Bozdoğan’ın dün akşam saatlerinde iftarlık çorba ve ekmek dağıtımı yapmak üzere gittiği Tarsus’a bağlı Yüksek Mahallesi yakınlarında aracına yönelik pompalı tüfekle düzenlenen saldırı Yarenlik Alanı’nda gerçekleştirilen yürüyüşle protesto edildi. Başkan Haluk Bozdoğan, oğluna yapılan saldırıyı kınamak ve tepki göstermek için düzenlenen yürüyüşe katıldı. Yürüyüş sonrası Cumhuriyet Meydanı’nda vatandaşlara hitap eden Bozdoğan, "Bu karanlık ve korkak saldırı, demokratik değerlerimize, birlik ve beraberliğimize yönelik bir tehditti. Ancak, bizler halkımızın güçlü desteğiyle ayakta kaldık. Sergilediğiniz birlik ve dayanışma ile bir kez daha gösterdiniz ki, bizi asla yıldıramayacaklar. Bu saldırı, sadece bize değil, tüm halkımıza yapılmış bir saldırıdır. Ancak bizler demokrasiye olan inancımızı kaybetmedik. Bu tür karanlık niyetlerin bizi yolumuzdan alıkoyamayacağını bir kez daha gösterdik. Sizlerin desteği ile daha güçlü ve daha kararlı bir şekilde yolumuza devam edeceğiz" dedi. "Bu planlı ve programlı bir saldırı" Saldırıda hedef alınan yerin yakıt deposuna 12 santimetre yakın olduğuna işaret eden Bozdoğan, şöyle devam etti: "Bu seçim halkın seçimi mi yoksa rantın seçimi mi? Onların tek bir seçimi var rant. Bizim yapacağımız çok net. Bizim yolumuz halkın yolu. Bugüne kadar halk ne istiyorsa onu yaptım, halkım için yaptım. ’Halka hizmet hakka hizmettir’ dedim. Ama bugün öyle bir yüzleştirmeye düştüler ki canımdan daha fazla koruyacağım evladımı kaybetseydim bugün mezarlıkta olacaktım. Bu planlı ve programlı bir saldırı. Aslında bu saldırı bana ya da oğluma değil, Tarsus halkına yapılan bir saldırı." Adaylığı düşürülmüştü Partisi CHP’den aday gösterilmeyince Memleket Partisi’ne geçerek tekrar Tarsus Belediye Başkanlığına aday olan Haluk Bozdoğan’ın adaylığı, CHP’nin itirazı üzerine İl Seçim Kurulunca düşürülmüştü. Ardından Bozdoğan’ın oğlu Ozan Mehmet Bozdoğan, Memleket Partisi’nden aday gösterilmişti.