GÜNDEM - 14 Ağustos 2015 Cuma 13:34

'Yeniden seçimde sonuç aynı çıkabilir'

A
A
A
'Yeniden seçimde sonuç aynı çıkabilir'

Koalisyon görüşmelerinden çıkan ‘yeniden seçim’ kararını değerlendiren Prof. Dr. Emre Alkin, Kasım ayında kurulması beklenen sandıktan da 7 Haziran seçimine benzer bir sonucun elde edileceğini söyledi. Alkin, “Türkiye’nin başına gelenlerden uzlaşmasız olmaları ve zayıf muhalefetleri nedeniyle siyasilerin tamamı sorumludur” dedi.

Sandıktan iktidarın çıkmadığı 7 Haziran seçiminin ardından devam eden koalisyon görüşmeleri de herhangi bir sonuç vermedi. Hükümet kurma konusunda uzlaşamayan partiler, ülkeyi 3 ay içerisinde yeniden seçime götürüyor. Vatandaşların bile birbiriyle anlaşamadıkları Türkiye’de, siyasi partilerin uzlaşamamasının da sürpriz olmadığını belirten İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emre Alkin, son dönemde yaşanan gelişmelerden uzlaşmasız olmaları ve zayıf muhalefetleri nedeniyle tüm siyasileri sorumlu tuttu. Anayasal takvim göz önünde bulundurulduğunda seçim için en uygun tarihin Kasım ayı olduğunu belirten Alkin, sandıktan 7 Haziran’a benzer bir sonucun çıkacağını söyledi.

“SİYASİLERİN TAMAMI SORUMLUDUR”
Vatandaşların, çok basit ve düz bir mantıkla oy verdiklerini ifade eden Emre Alkin, “7 Haziran sonrasında vatandaşların morali bozuldu ve çok sayıda insan hayatını kaybetti. Güneydoğu’dan Batı’ya kadar gerginlik içindeyiz ve bu atmosferde bir seçime gidiyoruz. Ortaya çıkan eylemlerden, gerçekleştiren kadar engelleyemeyen de sorumludur. Seçimin ardından bir hükümet kurulamadığı için AK Parti ülkeyi tek parti iktidarı gibi yönetmeye devam ediyor. Bu nedenle tüm olan bitenden sorumlu tutulacak ve bu da negatif yansıyacaktır. AK Parti için tek başına iktidar olmak çok önemli. Ancak yeniden seçimin ardından da AK Parti’nin anayasal çoğunluğu elde edecek ya da anayasa değişikliğini referanduma götürecek bir milletvekili sayısını alması zor görünüyor. Vatandaşların çoğu kullanacağı oya sandıkta karar veriyor. Burada seçimden kısa bir süre önce yaşananlar belirleyici oluyor. Seçim gününe kadar hangi gelişmelerin olacağı bilemiyoruz ama bugün Türkiye’nin başına gelenlerden uzlaşmasız olmaları ve zayıf muhalefetleriyle siyasilerin tamamı sorumludur” dedi. 

TEK BAŞINA İKTİDARA KADAR SEÇİM!
Türkiye’nin bir koalisyon iktidarıyla yönetilme imkanının olmadığını söyleyen Emre Alkin, “Tüm dünyada muhafazakar partiler, tek başına iktidarı arzularken sosyal demokrat partiler, koalisyon fikrine sıcak bakarlar. Sağ partiler, sandıktan tek parti iktidarı çıkana kadar seçim yapacaklar. Vatandaş da önünde sonunda ‘Bunlar aralarında uzlaşamıyor, en güzeli biz tek başına iktidar çıkaralım’ diyecek. Koalisyon sürecinde tüm partiler, Türkiye’yi yeniden seçime götüren parti olmak istemedi. Ama kısa vadeli koalisyon teklifleriyle AK Parti’nin Türkiye’yi yeniden seçime götürdüğü intibası ortaya çıktı” dedi.

N.BANU EZBER-UĞUR GÜLBOY 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Çöl tozu 30 Nisan’a kadar temizlenecek Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Antalya, Burdur ve Isparta’da etkisini gösteren Çöl tozu taşınımı konusunda uyarıda bulundu. Çöl tozu taşınımının bölgede olan yoğunluğuna dikkat çekilen açıklamada, “Çöl tozunun solunum yolu, kalp ve akciğer hastalıkları olan bireyler başta olmak üzere hassas ve alerjik tepki veren vatandaşlarımızda olumsuz etkiler gösterebilir. Ayrıca, görüş mesafesinde düşmeye sebep olabilir. 25 Nisan 2024 tarihinden itibaren çöl tozu etkisinin azalması beklenirken, yere çöken tozun tekrar havalanarak olumsuz etki oluşturması muhtemeldir” denildi. Bugün, Antalya, Isparta ve Burdur çevrelerinde yoğun bir şekilde gözlenen çöl tozu taşınımı ile ilgili Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, yazılı bir açıklama yayınlayarak uyarıda bulundu. Çöl tozu taşınımının çeşitli sağlık, çevre ve ekonomik etkilere neden olabileceğine dikkat çekilen açıklamada, oda olarak kamuoyunu bilgilendirme ve önlemlerin alınması gerekliliği konusunda uyarı yaptıkları belirtildi. Çöl tozunun solunum yolu, kalp ve akciğer hastalıkları olan bireyler başta olmak üzere hassas ve alerjik tepki veren vatandaşlarda olumsuz etkiler gösterebileceği aktarılan açıklamanın devamında, “Ayrıca, görüş mesafesinde düşmeye sebep olabilir. 25 Nisan 2024 tarihinden itibaren çöl tozu etkisinin azalması beklenirken, yere çöken tozun tekrar havalanarak olumsuz etki oluşturması muhtemeldir. Genellikle çöl tozu geçtikten en geç 2 gün içerisinde yağış ile birlikte atmosferden temizlenirken, bu sefer 30 Nisan 2024’e kadar bölgemizde yağış beklenmemektedir” denildi. Bu süreçte çöl tozu taşınımının etkilerini en aza indirmek için vatandaşlara önlem olarak önerilerin de belirtildiği açıklamanın sonunda, şu ifadelere yer verildi: "Çocuklar ve kronik sağlık sorunları olan bireyler dış ortamda uzun süre vakit geçirmemelidir. Göz yanması gibi rahatsızlıkların yanı sıra mevcut hastalıkların tetiklenme riski bulunmaktadır. Görüş mesafesinin aniden azalabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Karayolunda seyahat ederken çöken toz sebebiyle takip mesafeleri uzatılmalıdır. Vatandaşlarımızın T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından işletilen hava kalitesi izleme istasyonları verilerini takip ederek gerekli önlemleri almalarını rica ederiz (https://sim.csb.gov.tr/Services/AirQuality). Çevre Mühendisleri Odası olarak, çöl tozu taşınımının etkilerini azaltmak ve halkın sağlığını korumak için tüm ilgili kurum ve kuruluşların işbirliği içinde hareket etmesi gerektiğini vurgulamaktayız.”