POLİTİKA - 21 Eylül 2014 Pazar 16:35

Yılmaz:'Zulümden kaçan insanlara kucak açmaya devam edeceğiz'

A
A
A
Yılmaz:'Zulümden kaçan insanlara kucak açmaya devam edeceğiz'

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Suriye’de yaşanan iç karışıklıktan kaçarak Türkiye sınırına yığılan binlerce insana yönelik, açıklamalarda bulundu.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Suriye’de yaşanan iç karışıklıktan kaçarak Türkiye sınırına yığılan binlerce insana yönelik, “Bu mazlum insanlara, ölümden kaçan, şiddetten kaçan, zulümden kaçan insanlara kucak açmaya devam edeceğiz inşallah. Bunu yapabilmek için güçlü olmamız lazım. Daha fazla güçlü olalım ki, daha fazla insanı kucaklayalım, daha fazla yardımcı olalım” dedi.

Memleketi Bingöl’de temaslarını sürdüren Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Bingöl Tavz Kültür ve Sanat Kalkınma Derneği tarafından düzenlenen ‘II. Bingöl Kalkınma Çalıştayı’nın açılış programına katıldı. Bingöl Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu'nda düzenlenen programda bir konuşma yapan Bakan Yılmaz, 2023 hedefi kapsamında kalkınmayı sadece ekonomiden ibaret görmediklerini söyledi. Kalkınmanın çok boyutlu bir kavram olduğunu kaydeden Bakan Yılmaz, “Kalkınma çok boyutlu bir kavram. Kalkınmayı, insani kalkınma dediğimiz bir kavram haline getirtiyoruz. 10. kalkınma planının merkezinde de bu kavram var, yeni hükümet programımızın da merkezinde bu kavram var. Bu anlayışla yeni politikalarımızı şekillendiriyoruz. Dolayısıyla demokraside adımlar atıyoruz. Hukuk devletini güçlendirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.
Türkiye Cumhuriyeti devletinin eski anlayışını bir tarafa bırakarak değiştiğini ifade eden Bakan Yılmaz, “Bazıları bunu halen anlayabilmiş değil. Çünkü ben şuna inanıyorum; kafalar, kafaların içerisindekiler, zihniyetler gerçeklere göre daha inatçı. Gerçekler değişiyor ama zihniyetler biraz daha geç değişiyor. Geriden geliyor. Ben bazen bakıyorum bazı ortamlarda ifade edilen meseleler, geçmişin meseleleri. Şu anda Türkiye o meseleleri aşmış durumda. Ama henüz zihniyet olarak bunu henüz kavrayamamış durumdayız. Türkiye değişmiş durumda biz artık demokratik standartları çok farklı bir ülkeyiz eski Türkiye değiliz” ifadelerini kullandı.

10 Ağustos seçimlerinden sonra cumhurbaşkanının halk tarafından doğrudan seçilmesiyle yeni Türkiye’nin çok daha güçlü bir şekilde yoluna devam ettiğini vurgulayan Bakan Yılmaz, “Allah’ın izniyle önümüzdeki dönemlerde yapacağımız yeni reformlarla, yeni çalışmalarla Türkiye çok daha ileri bir seviyeye gelecek. Burada bir taraftan demokrasimizin standartlarını arttıracağız, bir taraftan da ekonomimizi büyüteceğiz. Bu ikisi de birlikte gidiyor aslında” şeklinde konuştu.

EKONOMİDEKİ BÜYÜME HIZINI 3 GRUBA AYIRDI
1950’den bu yana ekonomideki büyüme hızlarını incelediğini ifade eden Bakan Yılmaz, ekonominin en düşük olduğu zamanların darbe dönemi, en yüksek olduğu zamanların ise güçlü sivil yönetimlerin olduğu, bir partinin tek başına iktidar olduğu, güçlü siyasi liderlerin olduğu dönemler olduğunu kaydetti. Yılmaz, “Dikkat ederseniz ne zaman demokrasi bir kesintiye uğraşmışsa tarihimizde, o dönemlerde ekonomi de bozulmuş. Ben bir ara çıkardım verileri 1950’lilerden büyüme hızlarımız ne olmuş ekonomide. Kabaca 3 gruba ayırabiliriz büyüme hızlarını. En düşük olduğu zamanlar darbe zamanları. Ne zamanki darbe yapılmış bu ülkede ekonomimiz dip yapmış. İkinci kötü olduğu dönem, koalisyon dönemleri. Darbelere göre daha iyi ama yine büyüme oranları düşük. En iyi olduğumuz dönemler ise, güçlü sivil yönetimlerin olduğu, bir partinin tek başına iktidar olduğu, güçlü siyasi liderlerin olduğu dönemler. İşte rahmetli Menderes dönemi, rahmetli Özal dönemi ve şimdiki 12. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan dönemi. Bu dönemlerde de ülkemiz en büyük sıçramaları yapmış demokraside de, ekonomide de. Bizim bunu gelecekte de devam ettirmemiz gerekiyor” dedi.

TÜRKİYE'YE SIĞINAN MÜLTECİLER
IŞİD'in Rojava'nın Kobane kentine dönük yoğun saldırıları ile başlayan yeni göç dalgasının, Türkiye sınırlarına dayanmasını değerlendiren Bakan Yılmaz, Türkiye’nin mazlumlara kucak açtığını söyledi. Yılmaz, şunları söyledi:

“İyi ki Türkiye var, iyi ki Türkiye’deki bu istikrar var, iyi ki Türkiye’de böyle bir yönetim anlayışı var. Bir de Türkiye’nin olmadığı bir ortamda bu bölgemizde yaşananları düşünün. Nereye sığınacaktı insanlar? Bu yük az bir yük değil. Herhangi bir gelişmiş dediğimiz, o kalkınmış dediğimiz ülke bile bu yükü öyle kolay kolay kaldıramaz. Ama Türkiye bunu başarıyor. Geldiği medeniyetle bunu başarıyor, imkanlarıyla, organizasyon kapasitesiyle başarıyor. Bu topraklar herkese kucak açmış topraklar. Bu topraklar böyle tek tipleştirilmiş topraklar değil. Bizim bir medeniyetimiz var, bir insan anlayışımız var ve ne gerekirse fedakarlık olarak bu mazlum insanlara, ölümden kaçan, şiddetten kaçan, zulümden kaçan insanlara kucak açmaya devam edeceğiz inşallah. Bunu yapabilmek için güçlü olmamız lazım, daha fazla güçlü olalım ki, daha fazla insanları kucaklayalım, daha fazla yardımcı olalım.”
Bakan Yılmaz, şöyle devam etti:

“Ben şuna inanıyorum, Türkiye başarırsa, Türkiye daha ekonomik bir güç olursa, Türkiye daha güçlü bir demokrasi olursa bu etnik meseleleri, mezhep meselelerini, dini meselelerini, sosyoekonomik bir takım meselelerini daha güçlü bir şekilde yoluna koyarsa, sadece kendisi için değil tüm bu coğrafyamız için, geniş coğrafyamız için Ortadoğu, Balkanlar, Asya, Afrika ve birçok bölge için aslında çok büyük bir ilham kaynağı olacak. Şuanda ilham kaynağı ama tam bir ilham kaynağı olacak ve İnşallah Türkiye bu meseleleri aşacak. Yeni Türkiye, demokrasisi çok daha yeni bir Türkiye. Yeni bir anayasasıyla inşallah. Yeni bir takım kurumlarıyla çok daha demokratik bir Türkiye. Yeni Türkiye, ekonomisi çok daha gelişmiş bir Türkiye. Yeni Türkiye, sosyal adaletin daha da güçlendiği bir Türkiye. Temel hak ve özgürlüklerin çok daha güçlü bir şekilde yaşandığı bir Türkiye. Hukukun çok daha iyi işlediği bir Türkiye. Yeni bir Türkiye, dünyada çok daha etkili bir ülke. Bölgesinde ve dünyada çok daha itibarlı ve etkili bir ülke. İşte bunları biz yapmaya çalışıyoruz ve bunları yapmamamız için hiçbir sebep yok.”

Programa, AK Parti Bingöl Milletvekili Eşref Taş, Bingöl Valisi İbrahim Taşyapan, Belediye Başkanı Yücel Barakazi, ilçe belediye başkanları, akademisyenler, muhtarlar, sivil toplum örgütleri, kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı.  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muş Malazgirt’te şehit aileleri ve gaziler iftar yemeğinde bir araya geldi MUŞ (İHA) – Muş’un Malazgirt Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından şehit aileleri ve gaziler onuruna iftar yemeği verdi. 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü etkinlikleri kapsamında Malazgirt Kaymakamı Göksu Bayram’ın da katıldığı iftar yemeğinde birlik ve beraberlik mesajı verildi. Malazgirt Kaymakamlığı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü tarafından şehit aileleri ve gaziler onuruna iftar yemeği verildi. Malazgirt Kaymakamı Göksu Bayram, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü etkinlikleri kapsamında şehit aileleri onuruna verilen iftar yemeğinde bir araya geldiklerini belirterek, “Allah birliğimizi ve beraberliğimizi daim etsin. Her zaman söylüyoruz ve her daimde söylemeye devam edeceğiz, şehitler ve gazilerimiz bizim Türk halkının en önemli değerlerindendir. Milli beraberlik ve kardeşlik duygularımızın bütünleştiği bu önemli ve anlamlı Ramazan ayında hepinize saygılarımı sunuyorum” dedi. Şehit aileleri ve gaziler onuruna verilen iftar yemeğine Kaymakam Göksu Bayram, Belediye Başkanı Cengiz Altın, Jandarma Komutanı Binbaşı Kamil İncebacak, Malazgirt Müftüsü Memet Hakkı Ayhan, Emniyet Müdürü Serhan Türk, kurum amirleri, şehit yakınları, gaziler ve kurum amirleri katıldı. Program sonunda şehit aileleri ve gazilere çeşitli hediyeler takdim edildi.