ASAYİŞ - 06 Eylül 2017 Çarşamba 10:32

Yola düşen külçe altını Suriyeli alıp götürdü

A
A
A
Yola düşen külçe altını Suriyeli alıp götürdü

Adana'da, bir kuyumculuk firmasına ait 45 bin 418 dolarlık külçe altın, özel güvenlik midibüsünden düştü. Polis ekipleri, altını alan Suriyeliyi 41 güvenlik kamerası görüntüsünü inceleyerek buldu.

Edinilen bilgiye göre olay, Yüreğir ilçesine bağlı Dadaloğlu Mahallesi'nde meydana geldi. Niğde'deki bir kuyumculuk firması, 26 kilo 194'er gram 18 saf altını özel bir güvenlik firmasıyla Adana'ya götürmesini, buradan da işlenmesi için uçakla İstanbul'a göndermesini istedi. 

Firma altınları ayrı ayrı 18 torbaya koyup midibüs ile Adana'ya geldi. Midibüs Dadaloğlu Mahallesi'nde döner kavşağa biraz hızlı girince midibüsün kapısı açılarak 45 bin 418 dolar değerindeki külçe altınlardan biri torba içinde yola düştü. Midibüsteki görevliler ise fark etmedi. Bu arada arkadan gelen toplu taşıma aracı da düşen torbayı fark etmedi ancak onun arkasından gelen otomobildeki şahıs altını fark edip aldı. Güvenlik şirketinin midibüsü ve otomobil bir süre kırmızı ışıkta bekledikten sonra yeşilin yanmasıyla hareket etti. Bu anlar ise güvenlik kamerası tarafından saniye saniye görüntülendi. Güvenlik elemanları kısa sürede altının düştüğünü fark etti ancak olay yerine geldiklerinde altını bulamayınca durum polise bildirdi.

Yola düşen külçe altını Suriyeli alıp götürdü

Güvenlik şirketi olay yerinde tatbikat yaptı

Olay yerine gelen polis ekipleri çevrede araştırma başlattı. Bu arada, özel güvenlik şirketi önce çalışanlarından şüphelenip, altını alan kişiyle ortak çalışmış olabileceklerini düşündü. Ancak yapılan görüşmelerden özel güvenlik elamanları dönerli kavşağı dar alıp biraz da hızlı girince kapının açıldığını söyledi. Bunun üzerine özel güvenlik firması aynı kavşağa gelerek defalarca kapıyı kilitlemeyerek aynı hızla girip tatbikat yaptı. Her seferinde midibüsün kapısı açılıp altın düşünce olayda özel güvenlik elemanların kastı olmadığı anlaşıldı.

41 güvenlik kamerası saniye saniye izlendi

Polis olay yerinde ve otomobilin gittiği güzergahta tam 41 güvenlik kamerası görüntüsünü inceledi. Polis bu görüntüleri tek tek inceleyerek otomobilin plakasını belirledi. Polis plakadan otomobilin Suriyeli Hashem Ebrahım (38) isimli şahsa ait olduğunu tespit etti. Polis zanlının Yüreğir ilçesinde bir adreste kaldığını da belirledi.

Yola düşen külçe altını Suriyeli alıp götürdü

"Ne olduğunu anlamadım korktum yatağın altına attım"

Polis eve yaptığı baskında tercüman yardımıyla olayı anlatıp altının nerede olduğunu sordu. Zanlı altın olduğunu bilmediğini söyleyerek, "Yolda buldum merak edip aldım. Ancak eve getirdim ne olduğunu anlayamayınca korkup yatağın altına attım hala orada duruyor" dedi.
Polis yatağın altına baktığında saf altını buldu. Polis zanlıyı açıktan hırsızlık suçlamasıyla gözaltına aldı. Altını da alıp sahibine teslim etti. İfadesi alındıktan sonra adliyeye sevk edilen zanlı savcılıkça tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. 

Fatih Keçe - Serkan Çetinkaya
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.