SPOR - 12 Nisan 2015 Pazar 18:08

Zara Belediyespor şampiyon oldu, Bakan tezahürat yaptı

A
A
A
Zara Belediyespor şampiyon oldu, Bakan tezahürat yaptı

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Zara Belediyespor ile Aksaray Sanayi ve Gençlikspor arasında oynanan karşılaşmayı izledi.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Sivas’a gelen Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Zara ilçesine geçerek Bölgesel Amatör Lig’inde (BAL) şampiyonluk mücadelesi veren Zara Belediyespor’un, Aksaray Sanayi ve Gençlikspor ile oynadığı karşılaşmayı izledi. Bakan Yılmaz ile birlikte Vali Alim Barut, Sivasspor Kulüp Başkanı Mecnun Otyakmaz, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Yıldırım da karşılaşmayı izleyerek Zara Belediyespor’a destek verdi.

Karşılaşmada rakibini 4-0 mağlup eden Zara Belediyespor, BAL liginde bulunduğu grubu şampiyon olarak tamamlayarak 3’üncü lige yükseldi. Karşılaşma sonrası Bakan Yılmaz, futbolcular ve taraftarlarla büyük sevinç yaşayarak tezahüratlara eşlik etti.

Bakan Yılmaz, şampiyon olan takımı tebrik ederek yeni stat müjdesi verdi. 

MUHAMMED YASİR AYDOĞAN - UĞUR YİĞİT

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.