SAĞLIK - 01 Ekim 2018 Pazartesi 10:59

Zayıflamada yeni yöntem: 'Mide Botoksu'

A
A
A
Zayıflamada yeni yöntem: 'Mide Botoksu'

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Çipe, mide botoksu yöntemine ilişkin bilgi verdi. Çipe, "Bu işlem öncelikle ameliyat değildir. Nadiren geçici bulantı ve kusma görülebilir. Botulinum toksinine karşı duyarlı olan kişilerde kas güçsüzlüğü az görme gibi belirtiler gösterebilir" dedi.

Medicana International İstanbul Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Çipe, mide botoksu yöntemine ilişkin şu açıklamalarda bulundu. Çipe, tokluk hissini yemeklerden sonra uzatmanın günlük toplam alınan kalorinin azaltılmasını ve kilo kaybını sağladığını belirterek, "Botoks uygulaması bilindiği gibi, yıllardır kozmetik olarak ciltte kırışıklıkların giderilmesi ve migren tedavisinde de kullanılmaktadır. Endoskopik yöntemle mideye botoks uygulaması mide kaslarının bir kısmının geçici olarak felç edilmesi ve buna bağlı olarak mide boşalmasının gerçekleşmesi amaçlanır. Ayrıca bu toksinin midedeki açlık ve tokluk hissine etki eden sinirleri etkilediği varsayılmaktadır" dedi. 

Endoskopik yöntemle yapılan botoks uygulamasının günü birlik bir işlem olduğunu ve yaklaşık 15-20 dk sürdürdüğünün altını çizen Çipe, "İşlem sonrası 1-2 saatlik gözlem sonrası hasta taburcu edilebilir ve günlük yaşantısına dönebilir. İşlemin beklenen sonucu verebilmesi için diyetisyen gözetiminde beslenme ve egzersiz planı uygulaması önemlidir" diye konuştu.

Çipe mide botoksu ile ilgili şu bilgileri verdi:

"Kimler için uygulanır? 

6 Aylık diyetisyen gözetiminde diyet ve fiziksel egzersizle kilo veremeyenlere veya tekrarında kilo alanlara,
VKI 25-30 un altında olup cerrahi tedaviye uygun olmayan hastalara,
Daha önce mide boşalması mide by-pas gibi bir ameliyat olmayanlara,
Yeme hastalığı ve başka bir pankriatit hastalığı olmayanlar,
18 yaşından büyükler için kullanılabilir.

Beklenen kilo kaybı 

5-10 kilo civarında olup, kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Ancak hiç etkisinin olmadığı kişilerde bulunmaktadır. Dolayısıyla bu işlemden sonra hasta uyumu takibi oldukça önemlidir.

Yan etkisi var mı? 

Bu işlem öncelikle ameliyat değildir. Nadiren geçici bulantı ve kusma görülebilir. Botulinum toksinine karşı duyarlı olan kişilerde kas güçsüzlüğü az görme gibi belirtiler gösterebilir."  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Maltepe’de saz üstatları için 30 yıldır bağlama üretiyor Maltepe’de Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur, 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. İstanbul Maltepe’de yaşayan Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur, 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. Halk müziğinin önemli enstrümanlarından biri olan el emeği bağlama üretimi, teknolojik imkanların artması ve çırakların yetişmemesi nedeniyle son demlerini yaşıyor. Maltepe’de küçük bir atölyede 30 yıla yakındır bağlama yapan Cihan Doldur, ağacın cinsine göre ayda ortalama 5-6 bağlama yapıyor. Bağlama yapmak için maun, dut ve kırmızı ardıç ağaçlarını tercih eden Doldur, bazı bağlamaları ise yaklaşık 6 ayda tamamladığını söyledi. Bağlama yapımını aşama aşama anlatan Doldur, zahmetli ve bir o kadarda emek isteyen bir çalışma olduğunu dile getirdi. 30 yıldır Maltepe’de saz üreten Cihan Doldur, “Kursa yazılmıştım, yengemin bir sazı vardı. Kurs sonrası yengem sazını geri isterdi, dolayısıyla çalışamazdım, yapamazdım. Hiç sazım olmamıştı, zaman ve süreç bizi buralara getirdi. 30 yılı aşkındır bu meslekteyim. Bağlama enstrümanı her şeyden önce beni sesiyle cezbettiği için, amcamın da bağlama ustası olmasından dolayı onun yanında başladım. Ahşapa dokunmak çok farklı bir şey. Ben bu işi bir. Meslek gibi görmedim, severek yaptığım bir iş bu. Yeni jenerasyon gençlik biraz daha rahat. Buraya geliyorlar ve ilk başlarda hoşlarıma gidiyor. Tozu, zımparayı zorlukları gördükleri zaman geri adım atıyorlar. Bu iş meşakkatli bir iş, bedenen ve ruhen bu işe kendinizi vermeniz gerekiyor. Gençlerimizde kültürümüze ilgi daha az daha çok batı kültürüne yakınlar ama batıdaki gençlere baktığımızda bizim kültürümüze daha çok meraklılar. Müşteri portföy olarak Çin’e, Afrika’ya, Ruslar’a ve Avrupa’nın bir çok ülkesine saz ürettik. Amerikalı bir arkadaş bizlere Muhlis Akarsu’yu anlattı, eserlerini çaldı. Biz utandık açıkçası" diye konuştu.