GÜNDEM - 05 Kasım 2016 Cumartesi 11:10

Zeytin ağacı çeşitleri mercek altına alındı

A
A
A
Zeytin ağacı çeşitleri mercek altına alındı

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, Ayvalık Belediyesi ile Ayvalık Ticaret Odası tarafından düzenlenen “12. Zeytin Hasat Günleri” programı kapsamında ‘Zeytin Çeşidinin Özellikleri ve Tek Çeşit Yetiştiriciliğin Artıları-Eksileri’ konulu panel gerçekleştirildi.

Ayvalık Belediyesi’ne ait Türkan Saylan Kültür Merkezi bünyesindeki Zeytin Müzesi’nde düzenlenen panelde, Edremit Zeytincilik Üretme İstasyonu Müdürü Murat Küçükçakır moderatörlüğü üstlendi. Panelde; Uluslararası Zeytinyağı Danışmanı İtalyan Antonio Giuseppe Lauro ve Kırklareli Üniversitesi Ekonometri Bölümü Araştırma Görevlisi ve Ayvalık Ticaret Odası Zeytinyağı Duyusal Analiz Laboratuvarı Sorumlusu Suzan Kantarcı Savaş konuşmacı olarak katıldı.Ayvalık zeytinin Edremit Zeytini çeşidi olduğunu savunan Antonio Giuseppe Lauro, Ayvalık’ın zeytininin birçok yönden Türkiye’nin en kaliteli zeytini olduğunu vurguladı. Zeytinden çıkan yağın, zeytinyağının kalitesini de belirlediğini ifade eden Lauro, dünyada var olan bin 570 çeşit zeytinin bulunduğunu ve her çeşit zeytin ile zeytinleri dallarında taşıyan ağaçların korunması gerektiğinin de altını çizdi.

Panelde; zeytin üreticiliğinin asil bir iş olduğunu kaydeden Edremit Zeytin Üretme İstasyonu Müdürü Murat Küçükçakır ise, “Ayvalık’ta zeytin ağaçları dikine büyür ve her ağaç birbirinden farklıdır. Fotojenik özellikleri olan bir zeytin ağacı türüdür. Yüzlerce yıldır bölge var olan bu zeytin ağaçlarına saygı duymak gerekir” dedi.
Ayvalık’ın siyah zeytinin, Gemlik zeytini kadar uzun ömürlü olmamasına rağmen lezzetli olduğunu savunan Küçükçakır, “Ama Ayvalık’ın siyah zeytinine alışan bir daha bu zeytinden vazgeçemiyor” ifadelerini kullandı.
Panelde, Ayvalık tarihindeki zeytin ve zeytinyağını anlatan Kırklareli Üniversitesi Ekonometri Bölümü Araştırma Görevlisi ve Ayvalık Ticaret Odası Zeytinyağı Duyusal Analiz Laboratuvarı Sorumlusu Suzan Kantarcı Savaş ise; Balıkesir genelindeki zeytin ağacı varlığının yüzde 17 ile 18 civarının Ayvalık’ta bulunduğunu kaydetti.
Ayvalık’ta 1 milyon 781 bin 485 meyve veren zeytin ağacı varlığının bulunduğunu, 129 bin ağacın ise meyve vermediğini anlatan Suzan Kantarcı Savaş, Ayvalık’a has olan zeytin çeşidinin karakteristik özelliklerinin korunması halinde ülke genelindeki zeytin politikasının belirlenmesine katkı vereceğini de sözlerine ekledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Başkan Ekim meyve fidesi dağıttı Akçaabat Kaymakamlığı, Akçaabat Belediyesi. DOKAP ve Akçaabat İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde Meyveciliğin Geliştirilmesi Projesi kapsamında Akçaabat’taki çiftçilere ücretsiz meyve fideleri dağıtıldı. Meyveciliğin Geliştirilmesi Projesi kapsamında Akçaabat’ta tarımsal kalkınmayı sağlamak, ürün çeşitliliğini arttırmak, çiftçileri ve üretimi desteklemek amacıyla proje bazında belirlenen kriterlere uyum sağlayan çiftçilere Isebella Üzümü, Trabzon Hurması, Kızılcık, Ahududu ve Böğürtlen meyve fidesi dağıtıldı. Meyve fidanı dağıtımı programında konuşan Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, “Önceden Akçaabat’ımızda tütün yetiştiriliyordu. Zamanla tütün yerini fındığa bıraktı. Şimdi ise çiftçilerimiz fındığa ve Akçaabat’ta yetiştirilen diğer tarım ürünlerine alternatif olabilecek, ekonomik getirisi daha fazla olan ürünler yetiştirmek istiyor. Biz de çiftçilerimize destek oluyoruz. Akçaabat’ımızın iklimi elverişli, toprakları verimli. Şehrimizin bu avantajını kullanarak Akçaabat’ımıza uygun meyve fideleri yetiştiriciliğini destekliyoruz. Akçaabat’ta alternatif olarak meyve yetiştiriciliğine Süper Meyve Aronya ile başladık. Şimdi de Isebella Üzümü, Trabzon Hurması, Kızılcık, Ahududu ve Böğürtlen gibi meyve fideleri ile devam ediyoruz. Akçaabatımızın tarımsal potansiyelini sonuna kadar en verimli ve en doğru tarım uygulamalarıyla kullanmakta kararlıyız” dedi. Buzağı tohumlama ücretsiz olacak Başkan Osman Nuri Ekim, konuşmasında İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Akçaabat Belediyesi arasında yapılacak olan protokol neticesinde Akçaabat’taki hayvancılığa destek vermek amacıyla buzağı tohumlama uygulamasının da ücretsiz bir şekilde yapılacağını da duyurdu. Protokol için Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile gerekli hazırlıkların devam ettiğini belirten Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, “Tarım ve Orman Bakanlığı ile Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğümü ve belediyemiz işbirliğinde Akçaabat’ımızda hayvancılığı destekleyecek bir protokol hazırlıyoruz. Çiftçilerimize şimdiden müjdesini vermek istedim. 2 bin Türk Lirası civarında olan buzağı tohumlama uygulaması protokolün imzalanması ile birlikte ücretsiz olacak. Uygulama aşamasında ilk olarak pilot köyler ve mahalleler seçilecek. Allah’ın izniyle de Ramazan bayramından sonra bu uygulamaya başlayacağız. İlerleyen süreçlerde tüm bu uygulamalardan verimli sonuçların alınmasıyla birlikte Akçaabat’ımızdaki tüm çiftçilerimiz yararlanacak. Söz verdiğimiz gibi her zaman çiftçimizin yanındayız“ diye konuştu.