GÜNDEM - 25 Aralık 2016 Pazar 10:40

Zigana’da Davos için ilk adım

A
A
A
Zigana’da Davos için ilk adım

Gümüşhane Valisi Okay Memiş, tarihi İpek Yolu üzerindeki Zigana Dağı'nda 2 bin 50 metrede bulunan tesislerin tamamının giydirme yoluyla dış cephelerinin değiştirileceğini ve bölgenin turizm kasabası haline getirileceğini söyledi.

Gümüşhane-Trabzon arasındaki eski karayolunun geçiş güzergahında bulunan ve dünyaca bilinen zirve noktasındaki işletme sahiplerini ziyaret ederek onlarla sohbet eden Vali Memiş, “Siz bu dağa sahip çıkıyorsunuz, biz de size sahip çıkacağız” diyerek beraberindeki kurum müdürlerine projenin hemen başlaması için talimat verdi.

Alanda onlarca yıldır dinlenme tesisi işleten vatandaşları dinleyen Vali Memiş, Gümüşhane kent merkezindeki 15 Temmuz Zafer Meydanı'nda yapımı devam eden sokak sağlıklaştırma çalışmasının bir benzerinin de Zigana dağındaki tesislerde uygulanacağını söyledi.

"Mevcut binaların dış cepheleri yayla evleri konseptinde giydirilecek"
“Burada çok fazla bina yok. Bu bizim için en büyük avantaj" diyen Vali Memiş "Mevcut olan binaları da dış cephelerini bizim yayla evleri konseptinde ahşap veya taş giydirme yapacağız. Bir proje yapacağız hemen. Özel İdaremiz, Turizm Bakanlığı ve Spor Bakanlığımızla el ele verip hatta vatandaşlara da yük olmayacak şekilde yapacağız” dedi.

"Elektrik hatlarını 2017'de yer altına alacağız"
Buraya hizmet eden, bu dağa sahip çıkan vatandaşlara devlet olarak kendilerinin de sahip çıkacağını dile getiren Vali Memiş, “Bu dağa bu vatandaşlarımız sahip çıkıyor. Dolayısıyla biz de onlara sahip çıkarak destekleyeceğiz. Burası zaten turizm alanı. İmar planı var. Biz bunları hemen projelendirip ödeneğini de ayarlayıp burayı nefis bir turizm kasabası haline getireceğiz inşallah. Geldikçe, gördükçe bunlara değiniyoruz. Elektriği de 2017 programında var. İnşallah elektrik hattını yer altına alıyoruz” ifadelerini kullandı. 

Recep Ergin

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Maltepe’de saz üstatları için 30 yıldır bağlama üretiyor Maltepe’de Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur, 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. İstanbul Maltepe’de yaşayan Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur, 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. Halk müziğinin önemli enstrümanlarından biri olan el emeği bağlama üretimi, teknolojik imkanların artması ve çırakların yetişmemesi nedeniyle son demlerini yaşıyor. Maltepe’de küçük bir atölyede 30 yıla yakındır bağlama yapan Cihan Doldur, ağacın cinsine göre ayda ortalama 5-6 bağlama yapıyor. Bağlama yapmak için maun, dut ve kırmızı ardıç ağaçlarını tercih eden Doldur, bazı bağlamaları ise yaklaşık 6 ayda tamamladığını söyledi. Bağlama yapımını aşama aşama anlatan Doldur, zahmetli ve bir o kadarda emek isteyen bir çalışma olduğunu dile getirdi. 30 yıldır Maltepe’de saz üreten Cihan Doldur, “Kursa yazılmıştım, yengemin bir sazı vardı. Kurs sonrası yengem sazını geri isterdi, dolayısıyla çalışamazdım, yapamazdım. Hiç sazım olmamıştı, zaman ve süreç bizi buralara getirdi. 30 yılı aşkındır bu meslekteyim. Bağlama enstrümanı her şeyden önce beni sesiyle cezbettiği için, amcamın da bağlama ustası olmasından dolayı onun yanında başladım. Ahşapa dokunmak çok farklı bir şey. Ben bu işi bir. Meslek gibi görmedim, severek yaptığım bir iş bu. Yeni jenerasyon gençlik biraz daha rahat. Buraya geliyorlar ve ilk başlarda hoşlarıma gidiyor. Tozu, zımparayı zorlukları gördükleri zaman geri adım atıyorlar. Bu iş meşakkatli bir iş, bedenen ve ruhen bu işe kendinizi vermeniz gerekiyor. Gençlerimizde kültürümüze ilgi daha az daha çok batı kültürüne yakınlar ama batıdaki gençlere baktığımızda bizim kültürümüze daha çok meraklılar. Müşteri portföy olarak Çin’e, Afrika’ya, Ruslar’a ve Avrupa’nın bir çok ülkesine saz ürettik. Amerikalı bir arkadaş bizlere Muhlis Akarsu’yu anlattı, eserlerini çaldı. Biz utandık açıkçası" diye konuştu.