GÜNDEM - 16 Şubat 2017 Perşembe 09:58

Zihinsel engelli bireyler üreterek tedavi oluyor

A
A
A
Zihinsel engelli bireyler üreterek tedavi oluyor

Eskişehir Tepebaşı Belediyesi'nin 20 yaş üzeri zihinsel engelliler için açtığı Montaj Atölyesi'nde, engelli vatandaşlar hem üretiyor hem kazanıyor hem de tedavi oluyorlar.

Yaklaşık 4 yıl önce Tepebaşı Belediyesi tarafından açılan Montaj Atölyesi'nde 20 yaş üzerindeki engelli bireyler iş sahibi oluyor. Üretmenin keyfine varan engelli vatandaşlar, aynı zamanda aile bütçelerine de destek oluyor. Servislerle geldikleri iş yerlerinde ise her şey düşünülmüş. Buzdolabı parçalarını birleştirerek el becerilerini geliştiren engelli vatandaşlar, aynı zamanda spor yaparak da zinde kalıyor. Engelli vatandaşlara bu süre zarfında psikologlar, iş güvenliği uzmanları ve spor öğretmenleri de eşlik ediyorlar. Öyle ki atölye ilk açıldığında günde 400 parça birleştirebilen engelliler, 2016 yılında bu sayıyı bin 200'e çıkararak, engel tanımadıklarını bir kez daha gösterdi.

"Yaptıkça el becerileri artıyor ve daha üretken olmaya başlıyorlar"

Engelli çalışanları belirli aralıklarla ziyaret eden Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç, projenin nasıl ilerlediğini anlattı. Çalıştıkça engelli bireylerin el becerilerinde de gelişme olduğunun altını çizen Başkan Ataç, "Burası Tepebaşı Belediyesi’nin açmış olduğu Montaj Atölyesidir. Burada görmüş olduğunuz arkadaşlarımız, 20 yaşın üzerindeler. Peki Montaj Atölyesi nedir? Örneğin Organize Sanayi Bölgesinde buzdolabı fabrikasının üretiminde belki yüzlerce parça kullanılıyor. Bu parçalar birbirinden ayrı olarak üretiliyor ama bunların buzdolabı yapım esnasında birleşmesi gerekiyor. Bizim çocuklarımız, bu parçaların birleştirilmesinde görev alıyorlar. Bunlar farklı parçalar ve şu anda 11-12 tane parça üzerinde çalışıyorlar. Bu gerçekten bizim ve zihinsel engelli çocuklarımız için çok önemli. Bunları daha önce fabrika içerisinde ya da dışarıdaki başka kişilere yaptırıyorlardı. Ama bu bir sosyal proje olunca, isim vermekten çekinmeyeceğim Arçelik ve yan sanayileri, bu parçaları bize vermeye başladılar. Bizim burada 35 ila 40 civarında çocuğumuz çalışıyor. Burayı açalı 4 yıl oldu, çocuklarımız ilk başladıklarında 400 parça civarında yapabiliyorlardı. Ama şimdi bin 200 parçalara çıktı. Yani yaptıkça el becerileri artıyor ve daha üretken olmaya başlıyorlar" dedi.

"2016 yılında 1 milyon 400 parça montajı yapılmış"

Yapılan işlerin karşılığında engelli bireylerin ücret de aldığını hatırlatan Başkan Ataç, "Çalışmakla ilgili olarak hiçbir sıkıntıları yok hatta öğle yemeklerine bile ellerindeki işleri bitirmeden gitmek istemiyorlar. Burası uzak bir nokta olduğu için çocuklarımız servislerle evlerine gidip geliyorlar. Öğle yemeklerini burada yiyorlar. Hafta içini farklı uğraşlarla geçiriyorlar. Pazartesi ve Çarşamba günleri spor yapıyorlar. Cuma günleri model uçak çalışmaları var. Ayrıca BEBKA’dan hibe alıp yaptığımız bir binamız var. Binada el sanatları ve beceri kursları var. Oraya gidip cam ve ebru gibi sanat çalışmaları yapıyorlar. Bu açıdan biz de mutluyuz, Türkiye’de bir ilk proje ve bir ikincisi şu anda yok. Mesela son aldığım rakamlara göre 2016 yılında 1 milyon 400 parça montajı yapılmış. Bu çok ciddi bir rakam ve buradaki arkadaşlarımız bu sayının daha da artması için çalışıyorlar. Tabii çocuklarımız yaptıkları işlerden çok büyük olmasa da belirli aylıklar alıyorlar. Bu da, ailelerine ekonomik bir destek oluyor. Çocuğun buradaki meşguliyet tedavisi zaten parayla pulla ölçülemez. Çocuklarımızın çoğu geldiklerinde, dirseklerinde, dizlerinde, boyunlarında ve özellikle ellerinde sıkıntıları vardı. Çalışarak ve fizyoterapi tedavisi alarak açıldılar. Şimdi baktığımda vidaları o kadar rahat takıyorlar ki, demek ki çalıştıkça açılıyor" şeklinde konuştu.

"Şimdi üzülmüyorum çünkü bir şeyi yapabiliyorum"

Montaj Atölyesi çalışanlarından 24 yaşındaki Gülşah Temizyürek ise işe başlamadan önceki ve şimdiki durumunu kıyas etti. Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç'a da teşekkür etmeyi ihmal etmeyen Temizyürek, "Buraya başlamadan önce sürekli evdeydim. Televizyon ve bilgisayarla vakit geçiriyordum. Arkadaşım yoktu. Burası sayesinde bir sürü arkadaşım ve hocalarım oldu. Eskiden en basit bir şeyi bile taşırken yoruluyordum, ama şu an bir çok şeyi taşıyabiliyorum. Önceden bir bardak suyu bire getirirken düşürüp kırabiliyordum. Bu beni oldukça üzüyordu. Şimdi üzülmüyorum çünkü bir şeyi yapabiliyorum. Ahmet Başkana teşekkür ederim. Neden? Çünkü bize özgüveni gerçekten o öğretti. Ben eskiden gerçekten çok zor konuşuyordum. Ahmet Başkan sayesinde konuşmayı gerçekten öğrendim. Ahmet Başkan burayı açtığı için gerçekten kendimi şanslı hissediyorum" diye konuştu.

Kadir Çetin - Mehmet Sıddık Yeşilırmak
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Şampiyonlar Ligi’nde PSG ve B. Dortmund yarı finalde UEFA Şampiyonlar Ligi’nde Çeyrek Final rövanş maçlarının ardından Paris Saint-Germain ve Borussia Dortmund yarı finale yükseldi. UEFA Şampiyonlar Ligi’nde çeyrek final rövanş maçlarının heyecanı iki maçla başladı. Sahasında ilk maçta İspanyol temsilcisine 3-2 kaybeden Paris Saint-Germain, Barcelona ile deplasmanda karşılaştı. Ev sahibi 12. dakikada Raphinha’nın golüyle 1-0 öne geçerken, 29. dakikada Ronald Araujo’nun kırmızı kart görmesiyle 10 kişi kaldı. Fransız ekibinde Ousmane Dembele ilk maçın ardından bu maçta da fileleri havalandırarak eşitliği sağladı. İkinci yarıda oyun üstünlüğünü eline alan PSG, Vitinha ve Mbappe’nin golleriyle skoru 3-1’e getirdi. Paris ekibi 89. dakikada Mbappe ile bir gol daha bularak sahadan 4-1 galip ayrıldı. Toplamda 6-4 skor üstünlüğü olan PSG yarı finale yükseldi. Geri dönüşlerin yaşandığı maçta tur Dortmund’un Şampiyonlar Ligi’nde dikkat çeken eşleşmelerden olan Atletico Madrid - Borussia Dortmund karşılaşmasında gülen taraf Alman temsilcisi oldu. İspanya’da 2-1 tamamlanan ilk maçın dezavantajı ile sahaya çıkan Dortmund, ilk yarıda Brandt ve Maatsen’in golleriyle ilk yarıyı 2-0 önde tamamladı. Atletico, Hummels’in kendi kalesine ve Angel Correa’nın golleriyle eşitliği sağladı. Temponun arttığı mücadelede Alman sarı-siyahlılar, Niclas Füllkrug ve Marcel Sabitzer’in üst üste kaydettiği gollerle skoru 4-2’ye getirdi. Atletico Madrid’de kaleci Oblak, kritik kurtarışlarıyla farkı önlerken maç da bu skorla tamamlandı. Toplamda 5-4 skor üstünlüğü olan Borussia Dortmund, yarı final bileti aldı. Yarı finalde ilk eşleşme B. Dortmund - Paris Saint-Germain oldu. Şampiyonlar Ligi çeyrek final turunda bugün TSİ 22.00’de Bayern Münih - Arsenal, Manchester City - Real Madrid maçları oynanacak.
Niğde Avrupa 2.’si boksör memleketi Niğde’de coşkuyla karşılandı Hırvatistan’da gerçekleşen Gençler Avrupa Boks Şampiyonası’nda Avrupa 2.’si olan milli sporcu Emine Kılınç, memleketi Niğde’ye döndü. Hırvatistan’da gerçekleştirilen Gençler Avrupa Boks Şampiyonası’nda 50 kiloda ay yıldızlı forma ile mücadele eden milli sporcu Emine Kılınç, çeyrek finalde Bulgar rakibini, yarı finalde ise Sırbistanlı rakibini yenerek finalde İngiliz rakibiyle mücadele etti. Avrupa ikincisi olan Kılınç, memleketi Niğde’de coşkuyla karşılandı. Niğde Şehirler Arası Otobüs Terminali’nde karşılanan milli sporcu Kılınç’ı, antrenörü ve ailesini tebrik eden Gençlik ve Spor İl Müdürü İlket Ötgünlü, ”Daha önce iki kez Türkiye şampiyonu olan Emine Kılınç ülkemizi ve ilimizi en güzel şekilde temsil ederek Avrupa 2.’si oldu. İnşallah bu başarısı daha da artarak devam edecek. Kendisini tebrik ediyorum" dedi. Hedefinin olimpiyat şampiyonluğu olduğunu söyleyen milli sporcu Kılınç yaptığı açıklamada heyecanını ve mutluluğunu dile getirerek, "Zorlu bir yarıştı, ben elimden gelen her şeyi yaptım. Abdurrahman hocam sayesinde Avrupa ikinciliği oldu. Şampiyonluk istiyordum ama nasipte bu bu varmış. Dünya şampiyonası var önümde, daha iyi çalışacağız" diye konuştu. Milli sporcunun annesi Fatma Erdoğan ise, "Bize duygu mutluluğu, bu sevinci yaşattığı için çok gururluyuz. Daha çok genç, ileride çok başarılı günleri olacak. İnanıyorum ve çok güveniyorum. Hocalarının da desteğiyle daha çok güzel günlere geleceğine inanıyoruz" ifadelerini kullandı. Antrenörü Abdurrahman Özben, milli sporcunun sakatlık yaşadığını buna rağmen güzel mücadele ettiğini belirterek diğer şampiyonalara çok daha sıkı hazırlanacaklarını söyledi.