KÜLTÜR SANAT - 19 Nisan 2017 Çarşamba 15:01

Zorlu Çocuk Tiyatrosu, Denizli’de çocuklarla buluştu

A
A
A
Zorlu Çocuk Tiyatrosu, Denizli’de çocuklarla buluştu

Zorlu Çocuk Tiyatrosu’nun müzikli-danslı çocuk oyunu 'Karlar Ülkesi', Enerjimiz Çocuklar İçin Projesi kapsamında Denizli’de sahnelendi.

Tüm yıla yayılan okul ve sosyal aktivitelerle çocuklara daha yoğun bir öğrenme süreci yaşatılan 'Enerjimiz Çocuklar İçin' projesi, öğrencilerin farklı deneyimler yaşamaları amacıyla Zorlu Çocuk Tiyatrosu Denizlili öğrencilerle buluştu. Zorlu Enerji Grubu tarafından 2010 yılından bu yana Türkiye’nin farklı bölgelerinde yürütülen “Enerjimiz Çocuklar İçin” projesi, çocukları eğlendirirken yenilenebilir enerji kaynakları, sürdürülebilirlik ve enerji verimliliği konularında bilinçlendiriyor.

Çocuklara dostluğun önemini anlatırken doğa sevgisi de aşılamayı amaçlayan ve büyük ilgi gören oyun, 18 Nisan Salı günü Pamukkale Üniversitesi Tiyatro Salonu’nda sahnelendi. Oyuna, Buldan ve Sarayköy ilçelerinden ilkokul öğrencileri katıldı.

Çocukların hayal dünyasına açılan oyun

Mehmet Zorlu Vakfı tarafından, çocuklara tiyatroyu tanıtmak ve sevdirmek amacıyla bir sosyal sorumluluk projesi olarak hayata geçirilen Zorlu Çocuk Tiyatrosu’nun 4 yaş ve üzeri çocuk seyirciler için perdelerini ücretsiz açan 'Karlar Ülkesi' oyunu, her mevsimin kendine özgü dokusunu tüm renkleriyle sergilerken çocukların yaşadıkları dünyayı anlamasına katkıda bulunmayı amaçlıyor. Profesyonel oyuncu ve dansçıların yer aldığı oyun, müzik ve dansı bir arada bulunduran kurgusuyla çocuklara sınırsız ve masalsı bir dünyanın kapılarını aralıyor. Özlem Saraç’ın Hans Christian Andersen’in 'Karlar Kraliçesi' masalından yola çıkarak yazdığı ve Gaye Cankaya’nın yönettiği Karlar Ülkesi oyunu, çocukların geniş hayal dünyalarına hitap ediyor.

En yakın arkadaşları Kay’ı, Karlar Ülkesi’nde yaşayan kötü kalpli Karlar Kraliçesi’nin elinden kurtarmak için tehlikelerle dolu bir yolculuğu göze alan Tarçın ve Gerda’nın macerasını anlatan oyunda çocuklar, rengarenk bir atmosferde mevsimleri öğreniyorlar. Geleceğin enerji sorunlarını çözebilecek nesillerin yetişmesine destek olabilmek amacıyla başlatılan proje, bu yıl Manisa (Alaşehir), Aydın (Buharkent ve Kuyucak), Denizli (Sarayköy ve Buldan), Osmaniye (Bahçe, Hasanbeyli ve Düziçi), Tekirdağ (Süleymanpaşa) , Gaziantep (Şahinbey ve Nurdağı) , Edirne (Merkez) illerinde gerçekleşen eğitici eğitimleriyle; 155 okulda, 464 öğretmenin desteğiyle yürütülüyor. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Öğrencilerin tasarladığı 18 proje sergilendi Manisa’nın Yunusemre ilçesindeki Şehit Mehmet Savunmaz Ortaokulunda 18 projenin yer aldığı TÜBİTAK 4006 Bilim Şenliği düzenlendi. Barbaros Şehit Mehmet Savunmaz Ortaokulunda 6 öğretmenin gözetiminde 36 öğrencinin aktif katılımıyla 18 projenin sunulduğu fuarın açılış programına Yunusemre İlçe Milli Eğitim Müdürü Yıldıray Demirtaş ve Şube Müdürü Emel Bayer, okul müdürleri, diğer okullardan öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı. TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarını gezen ziyaretçiler öğrencilerin hazırlamış oldukları projeleri inceleyerek detaylı bilgi aldı. Proje koordinatörü Didar Rübeyda Ramadan ve öğrencileri ile birlikte yapay zekanın etik olup olmadığının araştırılmasını, Scrach kodlama programında Matematik ders oyununu, 3 boyutlu düşünebilmenin yanında 3D dünyasında gezip keşif yapıp inşa etmeyi sağlayan ve kendi mahalle tasarımını yapan, buğday ununa alternatif muz kabuğundan un elde ederek atık gıdanın engellenmesi, Metaverse evrenlerinin meta alışveriş gibi evrenlerin tanıtımını, geometrik şekillerin somutlaştırmayı amaçlayan projeleri; Fen Bilimleri Öğretmeni Dudu Durğan ve öğrencileri rüzgar enerjisinden ev elektriği enerjisi üreten projesi; Türkçe Öğretmeni Özlem Cabbar Gül ve öğrencileri Manisa iline ait yöresel kelimelerle sözlük ve oyun projesi; İngilizce Öğretmeni Nesibe Öztürk Gürlekoğlu ve öğrencileri İngilizce dil eğitiminde web2 araçlarının kullanımı ile ilgili ve değerler eğitimi konulu projeleri; Teknoloji Tasarım Öğretmeni Dilek Zoroğlu ve öğrencileri yaşanabilir, yenilenebilir enerji ile sürdürülebilir yaşam merkezleri projeleri; Bilişim Öğretmeni Metehan Başpınar ve öğrencileri hassas sensör ile park eden araç ve robot tasarımları; Fen Bilimleri Öğretmeni Mehmet Çiçek ve öğrencileri soba (karbonmonoksit) gazını bildiren cihazın kullanımı, tarımda sulama için elektrik enerjisine alternatif güneş enerjisi kullanma ve güneş enerjisi ile hareket eden araç tasarladı. İlçe Müdürü Yıldıray Demirtaş projeler hakkında bilgi alırken, ziyaret toplu hatıra fotoğrafının çekilmesinin ardından sona erdi.