3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, ilk tanık olarak olayın kilit ismi Emre G.'nin Hristiyanlığı öğrenmek için msn'den görüştüğü Ozan Doğan Çobanoğlu dinlendi.
Çobanoğlu, mahkemede verdiği ifadede, "Ben öğrenciyim. Sanıkları basından tanıyorum. Emre G. ile internette tanışmıştım. Yüz yüze görüşmedik. İncil Türk diye bir internet sitesi vardı. Emre G., Yunus kod adıyla siteye giriyordu. Hristiyanlığı merak ettiğini söyledi. Malatya'da oturduğunu ve Malatya'da Hristiyan olup olmadığını sordu.
Ben de daha önceden Kocaeli'den tanıdığım Kocaeli Kilisesi Pastörü Oğuz Wolfgang'in bacanağı olan Necati Aydın ile görüşebileceğini söyledim. Emre G., Hristiyanlığa ilgi duyduğunu yazmıştı, görüşme esnasında Hristiyanlık konusunda hiçbir şey bilmediğini düşündüm. Malatya'da Hristiyan tanıyıp tanımadığımı sordu tekrar. Emre G.'yi bana, siteye sık sık giren Aynur kod adlı kişi yönlendirdi" dedi.
Sanık avukatlarının öldürülen Necati Aydın'ın Malatya'ya neden pastör olarak atanmış olabileceğini sorması üzerine Çobanoğlu, Necati Aydın'ın bilgisinin diğerlerinden daha fazla olması nedeniyle atanmış olabileceğini söyledi. "Kim atadı?" sorusuna ise Çobanoğlu, "Ben genel cümle kullandım" cevabını verdi.
Mahkeme başkanının da Necati Aydın'ın kilisedeki konumunu sorduğu tanık Çobanoğlu, "Necati Aydın, Malatya'nın pastörüdür. Hristiyanlıkla ilgili bilgileri vermekle yükümlüdür. Hristiyanlık'ta cemaatin başında pastör bulunur" diye konuştu.
Tanık Çobanoğlu, "Emre G.'ye, Necati Aydın'ın pastör olduğunu yazmıştım. Emre G. konusunda kuşku duymadım. Dinle ilgili araştırma yapıyordu" ifadelerini kullandı.
Sanık avukatlarının Kocaeli ve Malatya'daki kiliselerin resmi olup olmamasıyla ilgili sorularına mağdur avukatları tepki gösterdi. Bunun üzerine mahkeme heyeti, kiliselerin konumuyla ilgili soruları davaya katkı vermeyeceği gerekçesiyle reddetti.
Emre G. de mahkemede, cezaevinde kendisine uygulanan güvenlik tedbirlerinin kaldırılmadığını, bu nedenle psikolojisinin bozulduğunu söyledi.
Emre G.'nin avukatı Niyazi Toprak ise, müvekkilinin güvenlik nedeniyle hücresinden çıkartılmadığını, cezaevi yönetiminin böyle bir karar aldığını belirterek, uygulama nedeniyle psikolojisinin bozulduğunu kaydetti.
Mahkemeye daha sonra ara verildi.
NİHAT ABACI-BURHAN KARADUMAN-MALATYA